Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: PEN czy xz-2?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Odp: PEN czy xz-2?

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    Romku i Mirku, dziękuję za wyczerpujące i rzeczowe odpowiedzi na mało precyzyjnie zadane przeze mnie pytanie, pomogą mi w wybraniu jednego z dwóch, czyli epm2 i xz2.
    Nie ma za co. Nadal będę polecał E-PL5 jako łączący cechy obydwu przez Ciebie wskazanych. Polecam dlatego że mam XZ-1 i mam E-PM1 więc raczej mam podstawy do takiego poglądu.

sent from my Logitech K220 keyboard
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Nie ma za co. Nadal będę polecał E-PL5 jako łączący cechy obydwu przez Ciebie wskazanych. Polecam dlatego że mam XZ-1 i mam E-PM1 więc raczej mam podstawy do takiego poglądu.

sent from my Logitech K220 keyboard
    PLpiątce jednej cechy brakuje którą posiada XZ-2, jest ciut większy i nie ma wbudowanej lampy co w podręczności jest cechą zacną (no tak to były dwie cechy),
    XZ-2 ma małą matrycę, za to jest jaśniuteniunieczki. Wymienne obiektywy już tak nie kuszą przez co możesz sobie pojechać na droższe wakacje... no ale ta matryca, jakby chociaż była nadzieja że ona jest soniacza, że chociaż koło Sony leżała parę dni. Ale i cena aparatu jest przednia w stosunku do E-PL5
    a E-PM1, mały lekki, ale lapa - dodatkowy gabaryt, ekran nieodchylany, w cenie atrakcyjnej z kitem więc i duży, gdybyś chciał dokupić wąską stałke szerokokątną do już sobie tam dolicz 1000PLN do ceny. Za to masz kilka razy większą matrycę więc możesz sobie pozoomować cyfrowo.

Ja bym brał XZ-2, jest niewątpliwie lepszy OD XZ-1, a ten okazał się przecież wcale nawet trafionym kompakcikiem. Na dzień dzisiejszy z XZ-2 jest jeden mały problem, nie ma go gdzie pomacać, nie spotkałem go jeszcze w żadym FJ ani Saturnie, MMie.
    e-pl3

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Kto używa lampy wbudowanej? Toć one przeważnie dają paskudne cienie, a w żadnym z rozważanych aparatów nie można jej odchylić i odbić od sufitu.
    Kit do E-PM2 nie jest duży, raczej powiedziałbym kompaktowy. Choć większy zdaje się od kita Panasa z Xem.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Kto używa lampy wbudowanej?
    Na mnie nie patrz

A na poważnie to owszem, do wyzwalania lamp zdalnych zdarz mi się jej używać.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Kto używa lampy wbudowanej? Toć one przeważnie dają paskudne cienie, a w żadnym z rozważanych aparatów nie można jej odchylić i odbić od sufitu.
    Kit do E-PM2 nie jest duży, raczej powiedziałbym kompaktowy. Choć większy zdaje się od kita Panasa z Xem.
    Ja uzywam.Te cienie co ona mi daje nie sa paskudne sa takie normalne jak od kazdej lampy.Mam odbijacza wlasnej i nieprzymuszonej roboty i odbijam-oczywiscie jak jest sufit.Czesto jednak nie mam sufitu jak jej uzywam i nie mam cieni nawet tych paskudnych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Lampa dodawana do E-PL5 jest na tyle mała, że na razie jej nie ściągam z sanek.
    Przy uchylanym ekranie nie widzę sensu by się męczyć z zakładanym EVF.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ja uzywam.Te cienie co ona mi daje nie sa paskudne sa takie normalne jak od kazdej lampy.Mam odbijacza wlasnej i nieprzymuszonej roboty i odbijam-oczywiscie jak jest sufit.Czesto jednak nie mam sufitu jak jej uzywam i nie mam cieni nawet tych paskudnych.
    Hehe
    Jak kiedyś tak napisałem to na mnie wsiedli ale, że niereformowalny jestem to dalej jej używam...
    Lampki służy prawie wyłącznie do błysku rozświetlającego przy ustawieniu 1/4 - 1/8 mocy.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Hehe
    Jak kiedyś tak napisałem to na mnie wsiedli ale, że niereformowalny jestem to dalej jej używam...
    Lampki służy prawie wyłącznie do błysku rozświetlającego przy ustawieniu 1/4 - 1/8 mocy.
    ja też tak dość często doświetlam

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

a czy to grzech używać wbudowanej lampy? nie. trzeba tylko umieć z niej korzystać.
    wracając do tematu, widzę, że głosy rozkładają się tak pół na pół, tego się spodziewałem
    ale wybiorę xz2, tymbardziej, że kilka sztuk pojawiło się w cenie 1750, sprawdziłem telefonicznie, dzięki koledze z innego wątku.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Życzę przyjemności z użytkowania
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Uprawnienia umieszczania postów