Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: PEN czy xz-2?

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

PEN czy xz-2?

Wyprzedałen wszystko co miałem, bo za grosze dorwałem lustro, ale okazał się wadliwy i oddałem. Poza tym lustro nie dla mnie, odpada.
    Szybkie pytanie do Was drodzy klubowicze, czy kupić epm2 (było g3 i epm1), czy xz-2?
    Zdjęcia typowo do albumu, czasem street i co popadnie. Nie chcę się bawić obiektywami, do epm2 ewentualnie dekielek 15mm.
    Co radzicie?
    Sent from my Lumia 710 using Board Express
    ***Olympus Stylus 1s***

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Odp: PEN czy xz-2?

Hmmm...

jeżeli tak stawiasz sprawę -> E-PM2+dekielek albo XZ-2 to wybrałbym XZ-2. Jasno, poręcznie, jakość prawie jak w penach drugiej czy trzeciej generacji.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

E-PM2 będzie z 14-45 czy 14-150, a może dual kitem?
    Ja bym brał PENa, głównie dla większej matrycy, a co za tym idzie jednak lepszej jakości zdjęć.
    Za XZ-2 mniejszy rozmiar, oraz uchylany ekran.
    Do obu możesz dokupić wizjer (polecam).

Zależy Tobie bardziej na mobilności czy jednak jakości zdjęć?

Dekielek jest fajny, jeden pstryk suwakiem i już jest na hiperfokalnej
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tzn epm2 z kitem + ewentualnie 15mm/f8 lub właśnie xz2. Ciągnie mnie bardzo do kompakta przez poręczność, a do pena przez matrycę i nie wiem co wybrać.
    ***Olympus Stylus 1s***

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Hmmm...

jeżeli tak stawiasz sprawę -> E-PM2+dekielek albo XZ-2 to wybrałbym XZ-2. Jasno, poręcznie, jakość prawie jak w penach drugiej czy trzeciej generacji.
    Wybrałbym EP-3 ew. E-PM2 dla matrycy i większych możliwości z RAW-a, z czymś tam... XZ-2 też może być, ale ...

Do A4 wystarczy RAW z XZ-2. Więc w zasadzie wszystko jedno.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 11.12.12 o 13:14
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    Tzn epm2 z kitem + ewentualnie 15mm/f8 lub właśnie xz2. Ciągnie mnie bardzo do kompakta przez poręczność, a do pena przez matrycę i nie wiem co wybrać.
    Jak z kitem, to E-PM2. A zamiast dekielka za jakiś czas proponuję 17/1,8, 20/1,7 lub 14/2,5. Warto mieć coś jasnego, dekielek pominę milczeniem...

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Xz2 nie sterczy obiektyw wiec łatwo go gdzieś upchnąć, robiąc zdjęcia maluchowi w przedszkolu nie ma problemu z GO i kręceniem wysoko ISO, ma jasny obiektyw. Epm2 bardzo udany, fajna matryca, szybki, niewiele guzików ale i tak wygodny.

Adambieg, co do jasnego obiektywu do pena to jakoś nie cisnie mnie żeby mieć, miałem 20mm Panasa i z tej jasności mało korzystałem, bo mała GO w większości moich zastosowań mało przydatna. Jedynie ostrość mi się podobała. A kompakt jest jasny i na pełnej dziurze duza GO czyli dużo mniejsze ISO potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez goldiesr ; 11.12.12 o 13:31
    ***Olympus Stylus 1s***

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

E-PM2 z dekielkiem też nie sterczy
    Bardzo płaski jest taki zestaw.
    Z którym kitem? Rozumiem, że podstawowym 14-42. To nadal dość kompaktowa konstrukcja, choć nie tak jak XZ-2.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    E-PM2 z dekielkiem też nie sterczy
    Bardzo płaski jest taki zestaw.
    Z którym kitem? Rozumiem, że podstawowym 14-42. To nadal dość kompaktowa konstrukcja, choć nie tak jak XZ-2.
    kupiłbym z 14-42. Dekielek dla zabawy. Jednak patrząc na to maleństwo epm2 z kitem, w pomieszczeniach żeby ostro wszystko złapać potrzeba przymknąć przysłonę i kręcić dość ostro ISO. Czy w kompakcie nie wystarczy max otwór i ISO max 400?
    ***Olympus Stylus 1s***

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Adambieg, co do jasnego obiektywu do pena to jakoś nie cisnie mnie żeby mieć, miałem 20mm Panasa i z tej jasności mało korzystałem, bo mała GO w większości moich zastosowań mało przydatna. Jedynie ostrość mi się podobała. A kompakt jest jasny i na pełnej dziurze duza GO czyli dużo mniejsze ISO potrzebne.
    Ale taki 14/2,5 jest niewiele większy od dekielka, na allegro po 600-700 zł a w razie fotografowania ciemnego wnętrza otwierasz go na 2,5 ISO na 1600 i jedziesz z koksem

---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post był o 12:37 ----------

kupiłbym z 14-42. Dekielek dla zabawy. Jednak patrząc na to maleństwo epm2 z kitem, w pomieszczeniach żeby ostro wszystko złapać potrzeba przymknąć przysłonę i kręcić dość ostro ISO. Czy w kompakcie nie wystarczy max otwór i ISO max 400?
    Najczęściej wystarczy. Mi XZ-2 bardzo się spodobał ale jako drugi aparat. Do zdjęć rodzinno-wycieczkowych myślę, że w zupełności wystarczy. Na odbitkach 10x15cm przy ISO800 a może i 1600 też powinno być OK.

Uprawnienia umieszczania postów