Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Wątek: Leica M Monochrome

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Odp: Leica M Monochrome

Silver Efex jest ok, bawiłem się jeszcze trialem Alien Skin Exposure i tamtejsze symulacje filmów B&W bardziej mi podchodziły.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    .. Matryca monochromatyczna w świece cyfrowym, gdzie konwersja kolor -> B&W zajmuje 2 minuty nie ma racji bytu. .....
    . Jednego nie można im odmówić - odwagi biznesowej.
    Ma rację bytu, bo nie ma filtra Bayera i nie musi być interpolacji. Więc osiąga się łatwiej większe rozdzielczości. Albo mając porównywalną rozdzielczość ma się większe piksele - co skutkuje mniejszymi szumami. W dodatku przecież filtr Bayera przepuszcza około 1/3 światła. Więc jeśli go brak to ...
    Ta maszyna to powinien być absolutny kiler jesli chodzi o brak szumów. Nacisk należy położyć na słowo powinien, bo co firma zrobi to inna sprawa
    Ja się dopraszałem o takie body już kilka lat temu. Brawa za odwagę dla Leiki. Ale jednocześnie przy tej cenie nie będzie to popularny sprzet i inni tym się sugerując mogą nie pójść w ślady Leiki. A szkoda. Można by zrobić taki bezlusterkowiec i miałby on chyba wzięcie przy cenie 3 tys za body.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 9.12.12 o 01:56
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Tak, pooglądałem trochę sampli i zmieniłem zdanie. Szkoda, ze takie body nie jest w bardziej przystępnej cenie.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Może na to, że RAW nie jest plikiem graficznym tylko plikiem danych. Photoshop lub Lightroom musi mieć jakąś "podpowiedź" jak ma interpretować te dane. Tak sądzę.
    [...]
    Ale jak od początku o to pytam. O profil aparatu do Lightrooma
    Jeśli pliki RAW nie są plikami graficznymi to również pliki typu TIFF nimi nie są.
    Z tego co się orientuje to wszystkie pliki typu RAW (ORF, NEF, DNG itp) maja strukturę pliku TIFF.
    Jedynie co je różni to inny zestaw metainformacji (tzw EXIF) oraz sposób pakowania danych z matrycy przystosowany przez firmy do własnych celów.
    Czyli taki TIFF robi tutaj za kontener, który przechowuje różne dane.

Taki RAW składa się z 2 głównych części:
    - danych z matrycy jako ciąg liczb (najczęściej 12 lub 14 bitowych)
    - oraz metainformacji na temat korpusu, obiektywu a nawet lampy zewnętrznej czy konwertera.
    I właśnie w tych informacja siedzi "podpowiedź" co robić z danymi z matrycy.

Jeśli jakiś program posiłkuje się jakimiś profilami to najczęściej jest to "leczenie syfu za pomocą pudru".
    Jedyny sens takich profili widzę do obsługi obiektywów niesystemowych/"analogowych",
    które nie są w stanie przekazać informacji o swoich wadach (winieta, zniekształcenia geom. itp)

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Wracając do tematu, wie ktoś może czy jest jakiś specjalny profil aparatu [...] w Lightroomie? Czy też są tam jakieś standardowe profile dla adobowego DNG
    To byłby już absurd gdyby oprogramowanie Adobe (LR) nie byłoby w stanie prawidłowo odczytać pliku,
    który jest w formacie zaprojektowanym i promowanym przez Adobe (DNG).
    DNG jest chyba jedynym formatem RAW do którego można w internecie znaleźć dokumentację.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Jeśli jakiś program posiłkuje się jakimiś profilami to najczęściej jest to "leczenie syfu za pomocą pudru".
    (...)
    To byłby już absurd gdyby oprogramowanie Adobe (LR) nie byłoby w stanie prawidłowo odczytać pliku,
    który jest w formacie zaprojektowanym i promowanym przez Adobe (DNG).
    A widzisz, sęk w tym że nie to ładne, co ładne, tylko co się komu podoba. To co dla ciebie jest "leczeniem syfa" dla mnie może być "ciekawszą" interpretacją odczytu danych z matrycy. Np. mniej czerwieni itp. Dla takiego Nikona czy Canona profile "Adobe standard" proponują 4 czy 5 różnych ustawień, w zależności czy chcesz je zastosować do portretu, krajobrazu itp. Czyli ten sam RAW z tego samego aparatu oprogramowanie Adobe może odczytać na różne sposoby i nie jest to żadne "leczenie syfa pudrem".
    Ja zwyczajnie i po prostu pytam, czy ktoś gdzieś natknął się na profil L Monochrom do Lightrooma, tak jak podałem we wcześniejszym przykładzie opracowany profil do M9. Nie interesuje mnie inne oprogramowanie, pluginy, mądrości ludyczne itp. Pytam o prostą rzecz - czy ktoś natknął się na plik dcp dla Leica Monochrom (zwany potocznie Henri ).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Czytalem na forum lejcy u nich,tez jeden pytanie takie zadal podobne,ale do teraz cisza i brak odpowiedzi.Mozesz sedzic jak cos sie pojawi
    http://www.l-camera-forum.com/leica-...chbearbeitung/

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Jeśli piksele reagują tylko na ilość światła, a nie na kolor, to nie można opracować profili "kolorystycznych" nadających różną tonalność poszczególnym kolorom. Jedyne co można to mieć różne krzywe kontrastu. Ale to jest operacja do zrobienia na każdym pliku - nawet na jpg.
    Profile kolorystyczne są takie jak za analoga - na aparacie (obiektywie) nakręcony filtr pomarańczowy, żółty, czerwony itp
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 9.12.12 o 15:05
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Może Panasonic, albo Sony wypuści jakiegoś klona Monochrome
    Poniżej 3000 zł i z czułością ISO od 100 to mógłbym sobie kupić
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Może Panasonic, albo Sony wypuści jakiegoś klona Monochrome
    Poniżej 3000 zł i z czułością ISO od 100 to mógłbym sobie kupić
    Olek ustami jednego z wyższych funkcyjnych wykluczył taką możliwość...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Olek ustami jednego z wyższych funkcyjnych wykluczył taką możliwość...
    A mial Saboor nic nie klepac przedwczesnie.