Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Dokładnie tak.
Ale ja się nie chcę zdziwić. Nie interesuje mnie obrazek jako wzór z Sevres.
Ja tylko pytam, czy istnieje (przeanalizowany i wykonany przez kogoś) profil dcp Lightrooma dla Leiki Monochrom, czy trzeba korzystać z dedykowanego profilu Adobe.
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 7.12.12 o 11:21
Co do samego profilu - jaki jest sens budowania profilu kolorystycznego dla czarnobiałej matrycy?6-bit coding is six white or black dots on the mounts of some newer Leica lenses which tell the M9 what lens you're using. 6-bit coding isn't important. If there is a 6-bit code on the lens or you enter it manually, all the M9 does with it is:
1.) Record the focal length in the EXIF data
2.) Compensate partially for some generic vignetting (the M9 has no idea at what actual aperture setting you're shooting, even with 6-bit coded lenses), and
3.) Set the zoom head of the SF 58 flash.
Tak to przemyślałem i.. nie ma możliwości sprofilowania tej matrycy. Profil buduje się w oparciu o 24-kolorowy wzornik,a tu się tego nie da. Obraz to obraz i tyle.
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Nie tylko obiektywy z 6-bitowym kodem. Niekodowane obiektywy nie są po prostu wykrywane automatycznie, tylko odnajduje się je ręcznie z poziomu menu.
Nie wiem jaki jest sens. Po prostu zrobiłem założenie, że oprogramowanie Lightroom musi odczytywać dane z RAW-a za pomocą jakiego profilu, dzięki któremu zinterpretuje z jaką matrycą ma do czynienia.
Jak mówiłem nie jestem w tym biegły, dlatego dopytuję.
Prawdopodobnie się nie rozumiemy
Dobra, spróbuję naokoło. Dotychczas używałem Capture One. Robiąc przykładowo zdjęcie Nikonem D700 wczytywałem RAWa, który był rozpoznawany jako plik z D700. Ale w każdej chwili mogłem zastosować profil z innego aparatu, np. Canona 5d, czy też innego profilu stworzonego wedle własnych upodobań (lub jednego z czterech różnych profili jak to było w przypadku D700 - dla portretu, krajobrazu itp.).
Tak więc mam świadomość automatycznego rozpoznania profilu aparatu przez oprogramowanie, lecz pytam czy może ktoś gdzieś trafił na profil M Monochrom zrobiony właśnie "hand made", tak jak swego czasu Chromasoft stworzyło (podobno lepszy) profil do M9.
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 7.12.12 o 12:26
O ile profil do M9 ma sens, o tyle tutaj zastanawiam się na co miałby on wpływ.
Leica w zestawie z tym aparatem daje silver efex pro , dziala jako plugin do photoshopa , chyba najlepszy program do obrobki zdjec czarno-bialych , pozdr