Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Wątek: Leica M Monochrome

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Leica M Monochrome

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Profile obiektywów są zaimplementowane w body, więc nie ma sensu dodatkowo bawić się tym później na kompie.
    Profile dla manualnych szkieł bez elektroniki?

A co do profili w body w ogóle - jeszcze byś się zdziwił co można wyciągnąć kalibrując dane zdjęcie dodatkowo
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Profile dla manualnych szkieł bez elektroniki?
    Dokładnie tak.

A co do profili w body w ogóle - jeszcze byś się zdziwił co można wyciągnąć kalibrując dane zdjęcie dodatkowo
    Ale ja się nie chcę zdziwić. Nie interesuje mnie obrazek jako wzór z Sevres.
    Ja tylko pytam, czy istnieje (przeanalizowany i wykonany przez kogoś) profil dcp Lightrooma dla Leiki Monochrom, czy trzeba korzystać z dedykowanego profilu Adobe.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 7.12.12 o 11:21

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

6-bit coding is six white or black dots on the mounts of some newer Leica lenses which tell the M9 what lens you're using. 6-bit coding isn't important. If there is a 6-bit code on the lens or you enter it manually, all the M9 does with it is:
    1.) Record the focal length in the EXIF data
    2.) Compensate partially for some generic vignetting (the M9 has no idea at what actual aperture setting you're shooting, even with 6-bit coded lenses), and
    3.) Set the zoom head of the SF 58 flash.
    Co do samego profilu - jaki jest sens budowania profilu kolorystycznego dla czarnobiałej matrycy?

Tak to przemyślałem i.. nie ma możliwości sprofilowania tej matrycy. Profil buduje się w oparciu o 24-kolorowy wzornik,a tu się tego nie da. Obraz to obraz i tyle.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

diabolique
    Gość

Nie tylko obiektywy z 6-bitowym kodem. Niekodowane obiektywy nie są po prostu wykrywane automatycznie, tylko odnajduje się je ręcznie z poziomu menu.

Co do samego profilu - jaki jest sens budowania profilu kolorystycznego dla czarnobiałej matrycy?
    Tak to przemyślałem i.. nie ma możliwości sprofilowania tej matrycy. Profil buduje się w oparciu o 24-kolorowy wzornik,a tu się tego nie da. Obraz to obraz i tyle.
    Nie wiem jaki jest sens. Po prostu zrobiłem założenie, że oprogramowanie Lightroom musi odczytywać dane z RAW-a za pomocą jakiego profilu, dzięki któremu zinterpretuje z jaką matrycą ma do czynienia.
    Jak mówiłem nie jestem w tym biegły, dlatego dopytuję.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Nie wiem jaki jest sens. Po prostu zrobiłem założenie, że oprogramowanie Lightroom musi odczytywać dane z RAW-a za pomocą jakiego profilu, dzięki któremu zinterpretuje z jaką matrycą ma do czynienia.
    Jak mówiłem nie jestem w tym biegły, dlatego dopytuję.
    Zinterpretuje automatycznie po wgraniu RAW. W końcu dane aparatu są w nim zawarte.

diabolique
    Gość

Zinterpretuje automatycznie po wgraniu RAW. W końcu dane aparatu są w nim zawarte.
    Prawdopodobnie się nie rozumiemy
    Dobra, spróbuję naokoło. Dotychczas używałem Capture One. Robiąc przykładowo zdjęcie Nikonem D700 wczytywałem RAWa, który był rozpoznawany jako plik z D700. Ale w każdej chwili mogłem zastosować profil z innego aparatu, np. Canona 5d, czy też innego profilu stworzonego wedle własnych upodobań (lub jednego z czterech różnych profili jak to było w przypadku D700 - dla portretu, krajobrazu itp.).
    Tak więc mam świadomość automatycznego rozpoznania profilu aparatu przez oprogramowanie, lecz pytam czy może ktoś gdzieś trafił na profil M Monochrom zrobiony właśnie "hand made", tak jak swego czasu Chromasoft stworzyło (podobno lepszy) profil do M9.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 7.12.12 o 12:26

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

O ile profil do M9 ma sens, o tyle tutaj zastanawiam się na co miałby on wpływ.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Tak więc mam świadomość automatycznego rozpoznania profilu aparatu przez oprogramowanie, lecz pytam czy może ktoś gdzieś trafił na profil M Monochrom zrobiony właśnie "hand made", tak jak swego czasu Chromasoft stworzyło (podobno lepszy) profil do M9.
    "Lepszy" do "kolorowego" aparatu. Do aparatu rejestrującego niezniekształcony obraz (brak filtra bayera) nie ma to sensu. To już bardziej mógłbys szukac profili do obróbki (wywoływania RAW) niż samego aparatu - edycja krzywych itd.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    O ile profil do M9 ma sens, o tyle tutaj zastanawiam się na co miałby on wpływ.
    Może na to, że RAW nie jest plikiem graficznym tylko plikiem danych. Photoshop lub Lightroom musi mieć jakąś "podpowiedź" jak ma interpretować te dane. Tak sądzę.

To już bardziej mógłbys szukac profili do obróbki (wywoływania RAW) niż samego aparatu - edycja krzywych itd.
    Ale jak od początku o to pytam. O profil aparatu do Lightrooma

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Leica w zestawie z tym aparatem daje silver efex pro , dziala jako plugin do photoshopa , chyba najlepszy program do obrobki zdjec czarno-bialych , pozdr