Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Leica M Monochrome

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Leica M Monochrom

Ostatnio edytowane przez Wieprz ; 10.05.12 o 22:47
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Leica M Monochrome

Leica zawsze była niszowa, ten aparat tylko umacnia tę tendencję chciałbym zobaczyć jakieś zdjęcia z tego wynalazku

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Pisałem już w wątku o Fuji. Matryca monochromatyczna w świece cyfrowym, gdzie konwersja kolor -> B&W zajmuje 2 minuty nie ma racji bytu. Już więcej możliwości stwarza M6 bo chociaż można trzaskać klisze kolorowe i B&W. Jednego nie można im odmówić - odwagi biznesowej.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Patrzę na zdjęcia z tego aparatu i jakoś mnie nie powaliła na kolana ta czarno-biel. To samo mogę uzyskać po konwersji obrazu do B&W ze zwykłej bayerowskiej matrycy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Pisałem już w wątku o Fuji. Matryca monochromatyczna w świece cyfrowym, gdzie konwersja kolor -> B&W zajmuje 2 minuty nie ma racji bytu. Już więcej możliwości stwarza M6 bo chociaż można trzaskać klisze kolorowe i B&W. Jednego nie można im odmówić - odwagi biznesowej.
    Z tymi 2 minutami to bym nie przesadzał.

---------- Post dodany o 12:28 ---------- Poprzedni post był o 12:15 ----------

Czytałem kiedyś na jakimś forum(chyba Nikona) wypowiedź bardzo zdolnego i kompetentnego fotografa, który głównie pracuje w B&W na analogu, a w cyfrze interesowały go wyłącznie pliki JPG - twierdził, że denerwuje go obróbka komputerowa i ogólnie cały ten RAW to zawracanie d... Może ta Leica jest dla fotografów w tym stylu, do tej pory robili zdjęcia na analogowej Leice wyłącznie w B&W. Teraz chcą przejść na cyfrę ale bez tego całego pitolenia się z konwersją, która jest im niezbyt potrzebna bo są świetni i nieszczególnie muszą coś obrabiać w postprodukcji. Dla nich to byłby taki ideologiczny wybór - przy założeniu, że aspekt zdroworozsądkowy(finansowy zwłaszcza) jest w tym przypadku mało istotny.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

przeglądnąłem sobie fotki przykładowe z:

http://www.dpreview.com/galleries/re...samples#page=1

i nie wiem, albo ja się zupełnie nie znam albo naprawdę "wyglądają inaczej" niż te z kolorowej matrycy. Jest jeszcze taka opcja że fotki są takie same z B&W co z koloru tylko że mi cena (czyt. Szpan & Lans) zawróciła w głowie
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 11.05.12 o 12:47

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Glupoty gada ten super fotograf. RAW go nie interesuje. To tak jakby powiedzial, ze go negatywy nie interesuja :P
    Poprostu anty-techniczny jest i tyle. Jego prawo. Niektorych komputery przerazaja.
    Wg. mnie plusem moze byc to ze tam jest faktycznie 18Mpix i nie interpolowane wiec obraz bedzie zyleta (zapewne).

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

dzarro
    Gość

On pisał z perspektywy swoich indywidualnych preferencji - więc głupot nie gadał. Jak ktoś twierdzi, że technologia X go nie interesuje albo go nudzi, a przy pomocy technologii Y osiąga świetne efekty - to ma rację. Swoją rację.

---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:04 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    przeglądnąłem sobie fotki przykładowe z:

http://www.dpreview.com/galleries/re...samples#page=1

i nie wiem, albo ja się zupełnie nie znam albo naprawdę "wyglądają inaczej" niż te z kolorowej matrycy. Jest jeszcze taka opcja że fotki są takie same z B&W co z koloru tylko że mi cena (czyt. Szpan & Lans) zawróciła w głowie
    Bez przesady. To są pstryki testowe - niektóre fajne skądinąd. Możesz znaleźć dziesiątki prac B&W na Bayerze, które na oko będą wyglądały lepiej - bo po prostu będą lepszymi zdjęciami. Taki Chris Friel na przykład, który używał i Nikonów i Canonów a okazjonalnie to nawet Panaskiem nie pogardzał:

http://www.flickr.com/photos/cfriel/tags/mono/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta

Bez przesady. To są pstryki testowe - niektóre fajne skądinąd. ...
    no właśnie nie jestem pewien,

Patrząc na zdjęcie L1000003-DNG (pierwsze) z zamieszczonej strony z przykładami: może jestem w błędzie ale tak dobrze oddaną strukturę tkaniny widziałem chyba tylko na zdjęciach z Hasselblada. Z drugiej strony tego magicznie wielkiego DeeRu jakoś nie widzę, na zdjęciu L1000332-DNG (koń) głowa konia jakaś taka przepalona...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Patrząc na zdjęcie L1000003-DNG (pierwsze) z zamieszczonej strony z przykładami: może jestem w błędzie ale tak dobrze oddaną strukturę tkaniny widziałem chyba tylko na zdjęciach z Hasselblada.
    Brak filtra AA się kłania.

Z drugiej strony tego magicznie wielkiego DeeRu jakoś nie widzę, na zdjęciu L1000332-DNG (koń) głowa konia jakaś taka przepalona...
    Bo DR-u nie widać ot tak, z nietkniętego rawa. Trzeba po ten DR sięgnąć i pociągnąć cienie i/lub zgasić światła. No i przede wszystkim poprawnie naświetlić zdjęcie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb