Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 140

Wątek: e- 5 ?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: e- 5 ?

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Stojacemu przed wyborem systemu mozna wyjasnic, iz czasami uda sie lepiej ulokowac 6kpln niz w E5, co zapewne rowniez pozwoli rozwinac talenty fotograficzne, kreatywnosc etc...

pozdro
    A czy ja komukolwiek piszę, żeby bieć z 6K do sklepu? Z drugiej ręki szukać - ot co! W przeciwieństwie do dwuletnich pro puszek N i C, kupując Olka można mieć pewność, że będzie miał przebieg przynajmniej o połowę mniejszy (a może nawet i o rząd wielkości). A przy tej jakości wykonania kupując używkę nawet za 4k można mieć pewność, że wystarczy na wiele długich lat.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Dla mnie akurat niesamowią zaletą tej puszki jest to, że mogę zamknąć ekran, zrobić całą sesję zdjęciową niczym analogiem - tj. bez odrywania oka od genialnego wielkiego wizjera (a przy okazji świecenia po oczach sobie i wszystkim wokół) i wchodzenia do menu, a potem zgrać fotki i zobaczyć niemal w 100% przewidywalne rezultaty. A jakości jakie oferują używane 12-60, 14-54 i 50-200 w takiej cenie się nie dostanie w innych systemach na allegro.
    I jestes pewien, ze gdzie indziej (niewazne juz czy mikro czy inne systemy) w tych czasach tego nie oferuja?

pozdro

---------- Post dodany o 00:29 ---------- Poprzedni post był o 00:27 ----------

A czy ja komukolwiek piszę, żeby bieć z 6K do sklepu? Z drugiej ręki szukać - ot co! W przeciwieństwie do dwuletnich pro puszek N i C, kupując Olka można mieć pewność, że będzie miał przebieg przynajmniej o połowę mniejszy (a może nawet i o rząd wielkości). A przy tej jakości wykonania kupując używkę nawet za 4k można mieć pewność, że wystarczy na wiele długich lat.
    Przeczytaj o czym kolezanka pisala - o nowej puszce E5...

IMHO: 4kpln za uzywke E5 to tez chora cena, mozna w tej cenie rowniez sporo powybierac w uzywkach gdzie indziej i w cale nie dwuletnich z niewiadomo jakim przebiegiem, czy w samym olku za 2kpln E3/E30 i lepsze szklo....

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Awatar som3thingwild
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nie musi być nowa.
    Pytałam o zdanie ludzi, którzy mieli w ręce ten aparat
    Zrobił się temat rzeka.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

...
    Dla mnie akurat niesamowią zaletą tej puszki jest to, że mogę zamknąć ekran, zrobić całą sesję zdjęciową niczym analogiem - tj. bez odrywania oka od genialnego wielkiego wizjera (a przy okazji świecenia po oczach sobie i wszystkim wokół) i wchodzenia do menu, a potem zgrać fotki i zobaczyć niemal w 100% przewidywalne rezultaty. A jakości jakie oferują używane 12-60, 14-54 i 50-200 w takiej cenie się nie dostanie w innych systemach na allegro.
    Z powodu jakości obrazka z 50-200, który uwielbiam jestem teraz z E-M5, i nigdzie się nie wybieram , gdy patrzę na obrazy Bodzipa z ZD14-35, swoje a zwłaszcza Muminkowe z ZD 90-250 tym bardziej. Zmieniłem kiedyś parę ZD 14-54 II i 11-22 na 12-60 i do dziś nie jestem przekonany, czy dobrze zrobiłem mimo wszystkich zalet tego ostatniego.

Myślę, że E-5 z kilkoma szkłami jest bardzo dobrym zestawem dla wiedzącego jak je używać.
    Sam pewnie też miałbym go dzisiaj, ale parę miesięcy przed premierą E-5 kupiłem aparat z końcówek E-30, a potem istotnym postępem był dopiero E-M5. Tym niemniej E-520 i E-30 zrobiłem wiele pięknych zdjęć , które dały mi masę radochy.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez som3thingwild Zobacz posta
    Nie musi być nowa.
    Zrobił się temat rzeka.
    No ale wytlumacz nam, po co Tobie sama pucha w tym zestawie szkiel, tym bardziej z tymi zalozeniami, ktore przedstawilas?
    Naprawde wiecej da kupno e620/30/3 z lepszym (a przede wszystkim jasniejszym) szklem, nizli do tej ciemnicy co masz dokupienie chocby w uzywce E5...

pozdro

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez som3thingwild Zobacz posta
    Nie musi być nowa.
    Zrobił się temat rzeka.
    to normalne

nie przejmuj się

PS.

przynajmniej wiesz jakie emocje powodują aparaty Olympusa

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

1) Tak jak napisał nyny - nie masz zbyt bogatej szklarni. Nie jesteś szczęśliwcem, który wydał 8 czy 20 tysięcy złotych na jakiś obiektyw i przy zmianie systemu / aparatu stracisz połowę z tego.

to raz

dwa napisałaś

Myślałam nad fotografią reklamową.
    Ale największą pasją związaną z podróżowaniem jest fotografowanie przyrody, architektury.
    I teraz tak. Jesli fotografowanie przyrody rozumiesz tak jak moose albo nyny czyli fotogfrafujesz zwierzaki - te zwierzaki uciekają są daleko potrzebujesz jasny długoogniskowy obiektyw wysokie ISo coby korzystać z krótkich czasów - szybki AF itp itd - to rzeczywiście pomyśl o E5 ( choć też przychylałbym się dorozwiązania E3 i do tego dobry obiektyw ZD 35-100 czy ZD 150 ). Ja chyba bym łykał uzywane E3 z dobrym szkłem jeśli wyszło by w cenie samego E5 - a pewnie by było w miarę podobnie ( od biedy możesz zacząć od ZD 50-200)

Ale tu mówimy o fotografowaniu zwierzaka. Jedziesz nad Biebrze i polujesz na wydrę, łosia czy inne żurawie...

To co wytłuściłem to "pasją związaną z podróżowaniem jest fotografowanie przyrody, architektury"
    jesli ta pasja jest związana z podróżowaniem czyli więcej fotografujesz podróżując a nie podróżujesz przy okazji jechania na zlecenie to wcale ale to wcale nie pchałbym się w lustrzankę.

Bo raczej Twoje fotografowanie przyrody wygląda inaczej niż Tych Panów co ich wymieniłem wyżej. Raczej będą to krajobrazy, raczej nie będziesz siedziała w czatowni czy polowała na uciekające zwierzaki... raczej będziesz musiała oprócz sprzętu zabrać dużo innych rzeczy takich przyziemnych jak żarcie, namiot , plecak, śpiwór, kurtka, łyżwy, żelazko, toster... ( zagalopowałem się)

Wtedy zdecydowanie wszedłbym w mikro 4/3 w jakimś tam wykonaniu. Na tą chwilę w wykonaniu OMD EM5 Nie znam cen w tej chwili ale zapłacisz pewnie podobnie co za E5 a będzie lepiej.

Nie wiem też jak rozumieć fotografia reklamowa - ale OMD to kawał dobrej maszyny zamkniętej w małym ciałku a do tego jest w czym wybierać w obiektywach. Nawet jest kilka fajnych jasnych stałek jest fajne szkło do makro jest fajny szeroki kąt...
    Ale nie wiem czy reklamowa to kobiety w studio, eventy czy packshoty

Natomiast jesli rzeczywiście ta pasja jest związana z podróżowaniem to trzymałbym się lekkiego sprzętu.

Ja swoje E-3 po kilku latach wspólnej pracy sprzedałem wychodząc z założenia, że OMD sprawdzi się lepiej w roli narzędzia do fotografii podróżniczej / przyrodniczej *

*Tylko ta przyrodniczość dla mnie to krajobrazy a wildlife raczej taki jakoś mało płochliwy. A nie że ptaki w locie

Jestem zdania, że będziesz bardziej mobilna i będziesz miała duzo większe chęci i możliwości fotografowania maluszkami niż wielkim lustrem z wielkim obiektywem do którego trzeba będzie się dogrzebywać.

Teraz jesteś w sytuacji, że spokojnie możesz spieniężać to co masz bez wielkiej straty jeśli myślisz o czymś innym. Gdy kupisz E5 na pewno wtedy wymiana 4/3 > m4/3 czy na jakiś inny system będzie bardziej bolesna finansowo

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    I jestes pewien, ze gdzie indziej (niewazne juz czy mikro czy inne systemy) w tych czasach tego nie oferuja?

pozdro[COLOR=Silver]
    To znajdź mi w Nikonie odpowiednik 100-400mm ze światłem 2.8-3.5 i stabiliazacją za 1700zł ... bo za tyle można dostać 50-200 ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Obiektywy posiadane przez założycielkę wątku nie są argumentem za kupnem E-5, a samo body zdjęć nie robi. E-5 - czemu nie, o ile ktoś potrzebuje jego cech i jest w stanie wyłożyć kasę na szkła, przy czym oferta konkurencji jest warta rozważenia. Jeżeli cały budżet starczy na body E-5 to rozsądniej kupić na rynku wtórnym E-3 i dobre szkła: ZD 12-60 (ew. 14-54) + ZD 50-200 (ew. SWD).
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

To znajdź mi w Nikonie odpowiednik 100-400mm ze światłem 2.8-3.5 i stabiliazacją za 1700zł ... bo za tyle można dostać 50-200 ...
    Nie bawie sie w przeliczniki bo to dla dzieci lykajacych reklamy w TV.
    Jesli chodzi o zblizona ogniskowa do 50-200 to niegorszy optycznie i ze stalym swiatlem jest Tamron 70-200/ 2.8, oczywiscie bez stabilizacji, jest tez wersja ze stabilizacja. Sa tez nikory 80-200, 70-200 z i bez VR, wszystkie ze stalym swiatlem 2.8, sa tez sigmy 70-200 itd.
    Malo?

pozdro

Uprawnienia umieszczania postów