Strona 10 z 40 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Zawsze sobie jakoś wytłumaczycie kiepskie oceny w testach W 100% się zgadzam z optycznymi, że obiektyw miałby rację bytu, ale przy normalniejszej cenie. Tak po mnie co niektórzy jechali, że się pytam o uszczelnienie, a przynajmniej to byłby jakiś argument dla takiej ceny za przeciętny - jeśli wierzyć testom optycznych obiektyw. 12-50, który co niektórzy tutaj przytaczają jest również przeciętny, ale przynajmniej ma kilka atutów - całkiem niezły tryb makro, uszczelnienia i przede wszystkim adekwatną do możliwości cenę, czy to w kicie czy osobno. No nic, zbieram dalej na 12-stkę, szerzej, lepiej choć i drożej.
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Lightbulb Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Mam wrażenie czytając test, że autorzy postawili sobie po prostu za zadanie pokazać, że jest gorszy od ww. Panasonica.
    Już przy teście 12-50mm, kiedy nie opisali funkcji makro stwierdziłem, że nie opisują rzetelnie sprzętu, a wybiórczo.
    Podsumowanie to praktycznie porównanie do 20mm, a jakoś nie ma słowa np. jak się ma AF 20tki względem 17mm.
    Test AF wykonują na staruszku E-PL1, na którym każde szkło jest wolne, zamiast chociaż na e-pl3, które już śmiga z obiektywami MSC.
    AF 20mm i 17mm ma się prawie jak AF E-PL1 do OM-D, kto próbował ten wie i może się uśmiechnąć czytając ww. test.
    Cytat Zamieszczone przez Ar2 Zobacz posta
    Kurcze.. Byłem już zdecydowany na kupno tego obiektywu.. No ale chyba będę musiał się jeszcze zastanowić i może przeprosić z 20 od Panasa.
    Nie przesadzaj. 17mm i 20mm to super szkła, ale wymiana ma sens, jeśli zależy Ci na lepszym AF - porównywałem oba na OM-D.
    Dla mnie wymiana 20mm ma sens dla 25mm 1,4 - o ile rzeczywiście AF w nim śmiga jak 17mm.
    Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Ja wstrzymałem decyzję z zakupem OM-D do czasu dostępności 17-tki w sklepach. Test nie zmienia mojego zdania. Może, gdybym mógł stestować jak na OM-D chodzi 20-tka Panasa, to bym nie czekał.
    20mm z OM-D działa trochę szybciej niż zE-PL1, za to 17mm śmiga z OM-D jak na obiektyw z MSC przystało.
    Gdybym nie miał już 20mm wolałbym kupić 17mm, ale pod warunkiem tej samej ich ceny i zakupu nowszego body dla AF
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 20.11.12 o 00:42

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Oj panowie, jedni - beznadzieja, drudzy - świetne. A w środku nikogo. A tu już po kilku samplach widać, że obiektyw przeciętny jeśli brać pod uwagę dzisiejsze kryteria, taki trochę jasny kit. Za drogi, niewątpliwie.
    Sporo obrywa za niezdrowe już w tym rozmiarze jak na stałkę rozciąganie beczki, które w takim wydaniu musi się odbić dużą czkawką na rogach (gdzie rozciąganie przyjmuje wartości bliskie kilkudziesięciu procentom na i tak już dość kiepskim oryginale).

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Oj panowie, jedni - beznadzieja, drudzy - świetne. A w środku nikogo. A tu już po kilku samplach widać, że obiektyw przeciętny jeśli brać pod uwagę dzisiejsze kryteria, taki trochę jasny kit. Za drogi, niewątpliwie.
    Sporo obrywa za niezdrowe już w tym rozmiarze jak na stałkę rozciąganie beczki, które w takim wydaniu musi się odbić dużą czkawką na rogach (gdzie rozciąganie przyjmuje wartości bliskie kilkudziesięciu procentom na i tak już dość kiepskim oryginale).
    Na ceglanych ścianach, na liściastej alejce specjalnie te wady mi nie przeszkadzały. Rawy są dostępne na forum. Obiektyw nadaje się do bliskich i średnich planów na pewno. W rozleglym krajobrazie nie warto się z nim prawdopodobnie próbować - lepsza będzie tam 20/1,7. Nie wydaje mi się by to szkiełko było gorsze od 14/2,5. A może się okazać , że pojawi się jakiś myk i można bedzie tego szkiełka użyć do dotografii jako 1,4 czy 1,5...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Jakoś po tym teście na optycznych zapanowała atmosfera jak na stypie. A to przecież dobre szkiełko. Nie wybitne tylko dobre. Tylko właśnie ...

Cena sugerowana w teście na optycznie jest jak dla mnie za wysoka. Ale jeszcze w sklepach nie ma i nie wiadomo w jakiej cenie będzie.
    Druga sprawa. Panasonica nowego nie kupię w OJ. Ale na mojej liście zakupowej to i tak 3-4 miejsce w kolejności. Więc racze za szybko nie będę sie przymierzął.
    A jak co do czego przyjdzie i będzie w podobnej cenie do 20tki to wezmę olka.

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Jakoś po tym teście na optycznych zapanowała atmosfera jak na stypie. A to przecież dobre szkiełko. Nie wybitne tylko dobre. Tylko właśnie ...
    Oly za bardzo wszystkich przyzwyczaił do wybitnych szkieł. Sugerowane ceny wskazywały, że i tym razem wybitność dostaniemy. Być może stąd ta atmosfera. I dalej między 12 a 24 mm mamy brak perfekcji
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

dzarro
    Gość

Zgadzam się z Janko - z sampli wychodziło, że jest średnio. Za ponad 500 euro to raczej dla fanów marki, skoro w odwodzie jest ten plaskaty Panasek.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Zgadzam się z Janko - z sampli wychodziło, że jest średnio. Za ponad 500 euro to raczej dla fanów marki, skoro w odwodzie jest ten plaskaty Panasek.
    Ale co do tego, że jest za drogi (teoretycznie bo sklepy ceny jeszcze nie podają) w stosunku do możliwości to się chyba większość zgadza.
    Tylko wieszanie na nim wszystkich psów w okolicy jest nieuzasadnione. Będzie tańsze to będzie miało swój sens.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria

No gdyby bylo 1.4 to 550 euraków bym zrozumiał , a tak to faktycznie chyba dla fanów tej marki. Panas 20mm zostaje u mnie na długie lata.

| OlyJedi Awatar PASQD
    Mieszka w
    SheikhCity
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez LuiN Zobacz posta
    Oly za bardzo wszystkich przyzwyczaił do wybitnych szkieł. Sugerowane ceny wskazywały, że i tym razem wybitność dostaniemy. Być może stąd ta atmosfera. I dalej między 12 a 24 mm mamy brak perfekcji
    Jak ktoś chce jakość, kosztem AF, to jest przecież kozacki Nokton 17.5 mm f/0.95.
    X-T1, 27mm, 56mm