Strona 3 z 40 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    cena dla mnie zaporowa, pamiętam czasy m42 i obiektywy 28/2,8 czy 35/2,8. Były małe, kryły mały obrazek i były stosunkowo tanie. Co się stało że takie instrumenty poznikały z rynku? konkurencja zoomów? Ja wiem że 1,8 to nie 2,8 ale przecież w m4/3 mamy do pokrycia 4 razy mniejszą powierzchnię. Naprawdę nie da się takiego obiektywu zaprojektować i wyprodukować w cenie do 1000 zł?
    Bardziej mi się wydaje, że działa prawo rynku. Skoro sprzedają się w takie cenie. Ja też nie kupię bo ten system jest już nie dla mnie. Przejadły mi się zdjęcia "tack sharpnięte".

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez odys Zobacz posta
    Przejadły mi się zdjęcia "tack sharpnięte".
    W takim razie 17/2.8 bardzo ładnie się wpisuje w twoje potrzeby
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Naprawdę nie da się takiego obiektywu zaprojektować i wyprodukować w cenie do 1000 zł?
    Da się i najprawdopodobniej takie są. Dodaj tylko koszty marketingu i reklamy oraz prowizje hurtowników ( przeważnie 2 )
    min. 40%,i prowizje sprzedawców min. 30% i masz cenę .

Pozdrawiam

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Ciekawe czy uda się go kupić na gwiazdkę, czy dopiero po Nowym Roku będzie w sklepach.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Fotki przykładowe na Optycznych, skrzynka pocztowa jest!
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Fotki przykładowe na Optycznych, skrzynka pocztowa jest!
    nooo i trzeba uczciwie powiedzieć że skrzyneczka wygląda dużo ładniej niż na zdjęciach testowych z Canona EF 28 mm f/2.8 IS USM

(ktoś się wziął do roboty, skrzynkę z bazgrołów wyczyścił i chyba nawet na nowo pomalował)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

cena dla mnie zaporowa
    500$ - myślałem, ze będzie gorzej. Na rynku amerykańskim to tylko 100$ drożej niż m.zd 45/1.8 i tyle samo co m.zd 60/2.8 Macro. Trudno powiedzieć jak ta cena przełoży się na złotówki, w przypadku szkieł Olka ten przelicznik wychodzi bardzo różnie dla różnych obiektywów ale jestem dobrej myśli. IMHO w $ nie jest źle jak na obiektyw wykonany tak jak m.zd 12/2.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

gdyby miał kosztować tyle co 45/1,8 i miał światło 1,4 to bym go kupił. Przy takich parametrach i takiej zapowiadanej cenie - nie ma żadnej pokusy :/

nie chcę wątku rozwijać bo boję się że zacznie się jatka, zresztą, nie ma co off-topicu robić

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

gdyby miał kosztować tyle co 45/1,8 i miał światło 1,4 to bym go kupił. Przy takich parametrach i takiej zapowiadanej cenie - nie ma żadnej pokusy :/

nie chcę wątku rozwijać bo boję się że zacznie się jatka, zresztą, nie ma co off-topicu robić
    Mnie cena za to szkło odpowiada, tak jak i odpowiada mi ta ogniskowa. I nie mam pokusy by go nie kupować.
    Gdyby miał światło 1,4 kosztowałby o parę stówek więcej , tak mniej więcej jak 25/1,4.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Mnie cena za to szkło odpowiada, tak jak i odpowiada mi ta ogniskowa. I nie mam pokusy by go nie kupować.
    Gdyby miał światło 1,4 kosztowałby o parę stówek więcej , tak mniej więcej jak 25/1,4.
    Wydałbym te parę stówek za 1.4. Moje 23/2.0 z x100 daje małobrazkowe 35/2.8 (kąty widzenia + GO, bo oczywiście światłosiła jako wartość fizyczna się nie zmienia...) Pasuje mi to. Tutaj jest taki sam kąt widzenia - 35, tylko, że blisko działkę GO (3.6) słabiej. Pozostaje dylemat: lepiej wolniej, ale z troszkę mniejszą GO, ale też świetnie optycznie czyli Panas 20/1.7 (40/3.4). Fajnie, że można wybierać.
    Zresztą, GO jest przereklamowana (dość często to sam piszę), ale czasami fajnie móc z niej skorzystać. Ale to już dzielenie włosa na czworo, tak bywa jak osiołkowi w żłoby dano...
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com