Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43
W czwartek kupiłem OM-D przez internet w Saturnie w Arkadii za 4999 zł. Akurat przez przypadek trafiłem na dzień, w którym otworzyli sklep internetowy. Co ciekawe i może się przydać - nie pobierają dodatkowej kasy za e-przelewy i za płatności kartą. Wszystkie inne sklepy biorące udział w promocji koszą chyba 1,7-3% wartości zamówienia. Także dzięki temu liczę jeszcze na 250 zeta zwrotu w Alior Sync
Czyli całość by wyszła z obiektywem 45 mm 4750 zł (a no i plus kurier 20 zeta).
Ale niestety to był chyba jeden z ostatnich aparatów w tej cenie. Faktycznie jeszcze w Łodzi mieli przez jakiś czas. Przedwczoraj już w Arkadii kosztowały 5299 zł, potem 5499 zł, a dzisiaj z tego co widzę chyba nie ma żadnych dostępnych.
W tym tygodniu mają jeszcze uruchomić sklep internetowy MM, więc też można sprawdzać, ale póki co mają je za 5499.
Gdzieś wyczytałem, że w ramach otwarcia internetowych sklepów ujednolicają ceny w marketach, i tak to wygląda niestety, że we wszystkich marketach robią cenę 5499 zł.
Pozdr
A ja z innej beczki. Kupiłem do OM-D zamiennik baterii wraz z ładowarką do niej polecany w wątku. Nie liczyłem fotek ale byłem ostatnio na tygodniowym wyjeździe gdzie codziennie fotografowałem. Moje spostrzeżenia są takie , że oryginał starczał mi na cały dzień używania a zamiennik najwyżej na pół dnia. To była regóła. Albo trafiłem na kiepski egzemplarz albo na forum tutaj te zamienniki zostały za dobrze ocenione.
Lubię sobie popstrykać.
ja mojego kupilem za 1150euro(za granica) choc normalnie kosztowaly 1300,oczywiscie z 12-50mm, bardzo fajne szkielko, super uniwersalne.Choc to moj pierwszy taki aparat to jednak jego obsluga jest bardzo inntuicyjna,ekran super,wizjer tez, brakuje mi tylko jakis jasnych szkielek do szczescia no i tele.
OM-D-EM5 12-50mm
E-M5 i lampki OLy w studio
ps. to nowe, małe makro wygląda na EM5 jak mrówkojad![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Od 2:00 ziutek montuje jakąś oktę, której później w ogóle nie używa. Ktoś wie dlaczego? Lampka za słaba, czy nie daje się wyzwolić z oktą bo np nie widzi bezpośrednio sterowania?
Wyglada na to, ze juz wszedzie OM-D podrozaly, nawet tam gdzie bylo najtaniej. Ergo - przed akcja "45mm za 1 zl" mozna bylo kupic juz za 4700, obecnie najtaniej 5300, czyli 600 zl drozej. Czyli raptem wyjdzie jakies 300-400 zl mniej dla tych co chcieli OM-D i 45mm, w miejsce marketingowego "1299 zl" - niby cena 45mm. Ci co juz maja 45mm a chcieli kupic OM-D, musza teraz zaplacic wiecej. Troche szkoda. Tym bardziej, ze konkurencja w postaci NEXa 6 zeszla juz ponizej 4000 zl za zestaw kitowy, ciekawe po ile beda X-E1 w sklepach.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Romek, dzieki, ale za tyle tez znalazlem. No nic, porozgladam sie jeszcze po Saturnach i MM, moze gdzies na stanie zostaly po 4999 zl, a te lapia sie na 45mm "za 1 zl"![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert