Ostatnio edytowane przez micz87 ; 8.11.12 o 11:23
Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43
na www.m43.eu
pozdr
cyt. " jestem już pewien, że Panasonic GH3 kryje w środku taką samą matrycę, jak Olympus OM-D E-M5! Podkreślę jednak, że jest to informacja, której nie otrzymałem w sposób bezpośredni."
Też mi pewna informacjaTo, że od zewn. producenta (czyt. Sony) okej zgoda, sam Uematsu powiedział ale to że od OMD to już nadinterpretacja. Nie sądzę, by Panasonic powielił to co już jest na rynku od ponad pół roku. A przynajmniej wierzę w innowacyjność Panasonica
![]()
G5 ma matrycę GH2 a MAR zablokowany jest firmware'em. Sprytny ruch, mam bowiem nadzieję, że VK zrobi MAR jak tylko Panas wypuści aktualizację do G5.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Wg DXoMark, DR jest nieco inne, szumy także. Czytałem plotki że G5 ma ten sam sensor co GH2 ale nigdzie nie znalazłem konkretnego potwierdzenia... Jeżeli tak to czekam, aż Vitalyj się do niego dobierze![]()
Dla ogółu są plotki, dla dziennikarzy rozmowy w kuluarach, sam Panas ztcp w UK, nazwał G5 GH2.5 więc imho jest fajne przepakowanie GH2, który po ewentualnym hacku będzie sporo tańszy od GH3 niby lepszego, ale kastrata. Ciekawe jak na sugerowane pl-ceny odpowie alle czy ibej. Szkoda, że w Polszy brak zestawu tylko korpus lub 14-42 OIS, szkłem, którego nigdy się nie wyjmuje z pudełka (kupując tą maszynkę).
Inne wyniki DXO spowodowały zapewne i nowy procesor i unifikacja profili kolorystycznych w nowej linii (G5/GH3).
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Muszę przyznać, że macie rację z tym zablokowanym MAR w G5. Sensor w G5 wydaje się być nieco większy niż w G3 wg. camerasize.com.
Ale to oznacza również, ze w G6 będzie sensor Sony be MAR. Do G5 po prostu wpakowali sensor z GH2 i dali lepszy procesor.
W GH3 skupili się na poprawie DR i czułości i wyszło na, że Sony robi to po prostu najlepiej.
Również uważam, że MAR powróci; w tym polskim wywiadzie z Dziadziusiem wspomiano, że "musieli zdążyć" i dlatego pewne tematy nie są dopracwane aż tak jakbyśmy tego chcieli. Pierwszą zajawką ewentualnego powrotu MAR będzie następca LX7, którego sensor również przycięto.
Procesor na pewno szybszy, czy lepszy to się okaże (patrz jotpegi z XZ-1 vs. E-PL1).
Moim zdaniem Nikon, ale to bez znaczenia.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb