Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: Wyniki popRAWka 8/2012

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Wyniki popRAWka 8/2012

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Dla mnie jedynym celem jest liczba głosów, czyli ilu osobom się spodobała dana wersja (trafić w gust większego grona odbiorców). Czy dobrym jest aby od a do z przedstawiać obróbkę nie sądzę. Jeżeli komuś zależy na wygranej to w ten sposób jakby się jej sam pozbawia... Z drugiej strony podejrzewam, że większość obróbkę robi indywidualnie do każdego zdjęcia na swoje wyczucie, upodobanie. Nie widzę za bardzo sensu narzucać to (dokładny opis obróbki, czyli swoje upodobanie) komuś innemu. Poza tym trudno wszystko spamiętać co się robiło.
    Dobrze Napisałeś: Dla Ciebie, bo właściwy cel popRAWki jest opisany tu:
    Cytat Zamieszczone przez Saboor
    popRAWka

to konkurs skierowany do wszystkich, mających inne wizje danego kadru, bądź też posiadających umiejętności jego „naprawy” czyli usunięcie defektów. popRAWka charakter tak zabawy jak i edukacji(bardziej doświadczeni mają okazję dokształcić "Młodych").
    Do obróbki pliku ORF, można stosować jakikolwiek bądź edytor, obsługujący ten format.
    To przedmowa regulaminu popRAWki.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No wlasnie.Dla jednego jest wazna liczba glosow,dla drugiego poznanie efektu i pozniej samemu pobawienie sie wg przepisu.
    dokładnie to chodziło mi o to pogrubioną czcionką: (edytowałem po chwili)
    Dla mnie jedynym celem jest liczba głosów, czyli ilu osobom się spodobała dana wersja (trafić w gust większego grona odbiorców).
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 27.10.12 o 21:55

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Dużo racji ma kol. Andtor2 w tym co pisze, bo każde zdjęcie inaczej obrabiam (suwaki inaczej ustawione).
    Tak trochę dłużej ale bez zanudzania.
    Pierwszy krok to wywołanie zdjęcia w Camera RAW. Wszystkie suwaki ustawione na 0 (zero) tylko odszumianie wg własnego gustu (zależy od ISO).
    Tak wywołane zdjęcie wędruje do programu Machinery. Tu mam ustawione suwaki tak jak mi najbardziej odpowiada. Ustawiam normalnie, na jaśniej, i trzeci raz na ciemniej. Tak wykonane trzy zdjęcia wędrują do PS i są za pomocą maski i pędzla łączone (wybieram to co mi najbardziej odpowiada).
    Tak wywołane zdjęcie (jeszcze surowe) wędruje do LR. W LR już porządna obróbka zdjęcia (suwaki wg własnego gustu).
    Z LR zdjęcie wędruje do PS i tam czeka na dalszą drogę. Teraz ponownie wywołuję zdjęcie w Camera RAW lecz suwaki już nie są na 0 (zero), tylko tak jak chcę mieć zdjęcie wywołane. Zdjęcie z Camera RAW wędruje do PS i jest łączone z oczekującym zdjęciem z LR. Za pomocą maski wybieram to co mnie interesuje.
    Teraz dopiero zaczyna się obróbka zdjęcia. Kontrast, tony, kolor, światło, cienie. Oczywiście wszędzie maski, pędzel, krycie w % i takie tam zabiegi upiększające (lub pogarszające zdjęcie).
    I tak to w skrócie wygląda u mnie.
    Chyba nie za długo nawijałem?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Co z tego, że poda jak te ustawienia będą "dobre" czy raczej dotyczyły się tego konkretnie zdjęcia. Przy innym zdjęciu nie wiadomo co wyjdzie i raczej gorzej niż lepiej. Dlatego nie widzę za bardzo sensu przedstawiania szczegółowych ustawień, parametrów, przy obróbce.
    To z tego, że może użył czegoś o czym ktoś nie wiedział, a dzięki niemu może się dowiedzieć i zastosować gdzie indziej. Proste nie?

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post był o 21:54 ----------

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    I tak to w skrócie wygląda u mnie.
    Chyba nie za długo nawijałem?
    Dziękuję, i dobranoc.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    To z tego, że może użył czegoś o czym ktoś nie wiedział, a dzięki niemu może się dowiedzieć i zastosować gdzie indziej. Proste nie?
    Dziękuję, i dobranoc.
    Proste, czego użył pisał już wcześniej, a tego ostatniego opisu prawdę mówiąc mi się nie chce czytać, tym bardziej, że efekt końcowy nie jest w moim guście. Myślę, że A56 z tego powodu nie będzie żywił do mnie urazy.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Oczywiście że nie czuję urazy. W fotografii jest tak, że jednym się podoba, innym nie. Ja szanuję obie strony.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Oczywiście że nie czuję urazy. W fotografii jest tak, że jednym się podoba, innym nie. Ja szanuję obie strony.
    To mamy podobny punkt widzenia. No może w obróbce inny i też dobrze, jakby wszyskim się to samo podobało to dopiero nuda by była
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 27.10.12 o 22:21

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mnie teraz taka mysl przyszla do glowy po tym opisie.Czy mozna dojsc inna droga(krocej)do takiego efektu koncowego lub bardzo zblizonego.W mysl zasady,ze z Krakowa do Szczecina mozna przez Poznan i mozna przez Oslo.Czy trzeba miec trzy programy czy wystarczy jeden.Czy obrobic w Acr i zapisywac,czy obrobic,kliknac i wrocic,czy....

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mnie teraz taka mysl przyszla do glowy po tym opisie.Czy mozna dojsc inna droga(krocej)do takiego efektu koncowego lub bardzo zblizonego.W mysl zasady,ze z Krakowa do Szczecina mozna przez Poznan i mozna przez Oslo.Czy trzeba miec trzy programy czy wystarczy jeden.Czy obrobic w Acr i zapisywac,czy obrobic,kliknac i wrocic,czy....
    Jednoznacznej odpowiedzi pewnie nie uzyskasz. Najlepiej byłoby pewnie zrobić wszystko w jednym programie (też tak bym chciał), ale nie zawsze to jest możliwe.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Myślę, że można szybciej i łatwiej. Chętnie bym skorzystał. Ale ja potrafię tak i tak zrobiłem. W PS można różnymi drogami dojść do tego samego celu.
    Użycie Machinery ma swój plus, którego nie potrafię zrobić w PS. Ale to długie opowiadanie.