|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dużo racji ma kol. Andtor2 w tym co pisze, bo każde zdjęcie inaczej obrabiam (suwaki inaczej ustawione).
Tak trochę dłużej ale bez zanudzania.
Pierwszy krok to wywołanie zdjęcia w Camera RAW. Wszystkie suwaki ustawione na 0 (zero) tylko odszumianie wg własnego gustu (zależy od ISO).
Tak wywołane zdjęcie wędruje do programu Machinery. Tu mam ustawione suwaki tak jak mi najbardziej odpowiada. Ustawiam normalnie, na jaśniej, i trzeci raz na ciemniej. Tak wykonane trzy zdjęcia wędrują do PS i są za pomocą maski i pędzla łączone (wybieram to co mi najbardziej odpowiada).
Tak wywołane zdjęcie (jeszcze surowe) wędruje do LR. W LR już porządna obróbka zdjęcia (suwaki wg własnego gustu).
Z LR zdjęcie wędruje do PS i tam czeka na dalszą drogę. Teraz ponownie wywołuję zdjęcie w Camera RAW lecz suwaki już nie są na 0 (zero), tylko tak jak chcę mieć zdjęcie wywołane. Zdjęcie z Camera RAW wędruje do PS i jest łączone z oczekującym zdjęciem z LR. Za pomocą maski wybieram to co mnie interesuje.
Teraz dopiero zaczyna się obróbka zdjęcia. Kontrast, tony, kolor, światło, cienie. Oczywiście wszędzie maski, pędzel, krycie w % i takie tam zabiegi upiększające (lub pogarszające zdjęcie).
I tak to w skrócie wygląda u mnie.
Chyba nie za długo nawijałem?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Oczywiście że nie czuję urazy. W fotografii jest tak, że jednym się podoba, innym nie. Ja szanuję obie strony.
Mnie teraz taka mysl przyszla do glowy po tym opisie.Czy mozna dojsc inna droga(krocej)do takiego efektu koncowego lub bardzo zblizonego.W mysl zasady,ze z Krakowa do Szczecina mozna przez Poznan i mozna przez Oslo.Czy trzeba miec trzy programy czy wystarczy jeden.Czy obrobic w Acr i zapisywac,czy obrobic,kliknac i wrocic,czy....
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Myślę, że można szybciej i łatwiej. Chętnie bym skorzystał. Ale ja potrafię tak i tak zrobiłem. W PS można różnymi drogami dojść do tego samego celu.
Użycie Machinery ma swój plus, którego nie potrafię zrobić w PS. Ale to długie opowiadanie.