Strona 63 z 258 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Fajnie jest się dowiedzieć, że to sprzęt na lato
    Chyba nie, robiłem PENem zdjęcia przy -15 stopniach celcjusza (żeby wątpliwości nie było) i nic się z aparatem nie stało, jedynie kitowy zoomik na mrozie cięęężżżkoooo kręcił. Ale jak się ogrzał po powrocie to znów było wszystko ok. Jedna uwaga - po powrocie starałem się żeby aparat nie zarosiał - poszedł od razu w okolice kaloryfera gdzie było ciepło i sucho.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Potwierdzam miałem dwie przygody w ramach gwarancji, nie było do czego się czepiać, może tylko do tego że raz puszka wróciła w zbyt dużym kartonie, robione było więcej niż wynikało z samej reklamacji! Bardzo dobry kontakt mailowy i telefoniczny

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Uczepię się znów tego serwisu - jest faktycznie świetny? Jakie macie doświadczenia? Tylko nie piszcie, że Olki się nie psują - wszystko się psuje.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    Potwierdzam miałem dwie przygody w ramach gwarancji, nie było do czego się czepiać, może tylko do tego że raz puszka wróciła w zbyt dużym kartonie, robione było więcej niż wynikało z samej reklamacji! Bardzo dobry kontakt mailowy i telefoniczny
    Dwie przygody - w sumie to sporo.

Rozumiem, że serwis gwarancyjny Olympusa jest wzorowy. Pewnie ten pogwarancyjny w sensie obsługi klienta bedzie też wzorowy. Zastanawia mnie jednak ten ryczałt po okresie gwarancji bo wychodzi na to, że tańsze produkty Olka nie opłaca się serwisować. Można gdzieś zobaczyć cennik? Ciekawi mnie jaki jest ten ryczałt na droższe modele.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Muszę przyznać, że podobają mi się jpg'i z x-e1. To jest chyba pierwszy aparat, który mógłby spowodować, że części zdjęć nie musiałbym obrabiać.
    W przypadku Panasonica nie ma takiej opcji i w grę wchodzą tylko rawy. Fuji daje naprawdę fajne wyniki z filtrów symulujących filmy analogowe.
    Gdyby tak jeszcze był obrotowy ekran albo wi-fi pozwalające na sterowanie i kadrowanie na ekranie telefonu...
    Teraz już by mi się nie chciało wracać do celowania na ślepo lub kurczenia się przy statywie.
    Na szczęście to tylko takie sobie gdybanie, bo jak na razie GH2 działa bez zarzutu, ale patrząc na tempo rozwoju systemu X za 2-3 lata może być bardzo ciekawie.

| OlyJedi Awatar kristof1979
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Takie bajery tylko w samsungu nx 20
    e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
    Helios,Porst 50 1.7
    http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
    Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Albo w GH3 lub nowych nexach
    Ale tylko Fuji ma tak fajnie zapowiadającego się kita zachowując niewielkie rozmiary.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie sądzę, aby w serii X szybko znalazły się takie gadżety, jak odchylane ekrany czy Wi-Fi. Te aparaty cechuje minimalizm i klasyczne rozwiązania i grupa docelowa, do której ten sprzęt jest adresowany oczekuje raczej, że tak pozostanie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie sądzę, aby w serii X szybko znalazły się takie gadżety, jak odchylane ekrany czy Wi-Fi. Te aparaty cechuje minimalizm i klasyczne rozwiązania i grupa docelowa, do której ten sprzęt jest adresowany oczekuje raczej, że tak pozostanie.
    Nigdy nie mów nigdy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

W m4/3 masz GX1 czy EPx, które też cechuje pewien minimalizm, ale są też Gx, GHx, które cechuje większa uniwersalność. Fuji też mogłoby wypuścić coś w stylu X-E1, ale z paroma dodatkami. Pewnie szybiej doczekamy się wi-fi niż ruchomego ekranu, ale jakby to dobrze działało to na statywie, czy do makro byłoby wystarczające. Telefon i tak się ma przy sobie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Póki co jedynym "dodatkiem" do Fuji jest poziomica i funkcja panoramy. Jeszcze długa droga przez wszystkie filtry artystyczne, wykrywanie twarzy, funkcję HDR itp., zanim pojawią się takie bajery, jak Wi-Fi. Poza tym to wymagałoby zastosowania plastikowej obudowy, a target, do którego kierowana jest seria X, chce metal i już - to nic, że nie ma on praktycznie żadnych zalet, oprócz estetycznych.

A ruchomy ekran psułby ergonomię. Przyciski z lewej strony wyświetlacza musiałyby zniknąć i trzeba byłoby je stłoczyć po prawej stronie, tak jak to jest we wszystkich aparatach z gibanymi LCD. Sam korpus stałby się też grubszy i bardziej pokraczny. To szczegóły, ale dla tego targetu mają one znaczenie. Siedzę na forum dpreview i czytam, co tam użytkownicy piszą o tych Fujikach. Nikt nie narzeka na brak ruchomego ekranu, przycisku wideo czy wbudowanego Androida. Ludzie mają zupełnie inne "problemy". Nawet jak zapytałem o mocno ograniczoną funkcję braketingu ekspozycji, to nie bardzo rozumieli, w czym problem
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb