Strona 163 z 258 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.621 do 1.630 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Jd
    Gość

Odp: Fuji X-E1

Załącznik 81341

A ja mam OM-D srebrny a X-E1 czarny
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 13.02.13 o 18:02

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Mi się bardziej podoba srebrny, ale ze względów praktycznych wybrałem czarny.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jasand piękne zabaweczki !

Z telefonu
    Lubię sobie popstrykać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Po ostatniej "podróży", w efekcie której "pękały mi plecy" i piekły jak ogniem przypalane, coraz bardziej mam ochotę pozbyć się jakiegoś FX grata/szkła na cześć tego X-E1 z zoomikiem (btw, czarny wolę).. Na razie jeszcze walczę z własnym sumieniem, ale chyba szybciej zrobię ten krok niż myślę..

P. S. Więcej fotek dawajcie, bo póki co Epicure tylko dba o to.
    Ostatnio edytowane przez pamaru ; 14.02.13 o 08:04

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta
    Po ostatniej "podróży", w efekcie której "pękały mi plecy" i piekły jak ogniem przypalane, coraz bardziej mam ochotę pozbyć się jakiegoś FX grata/szkła na cześć tego X-E1 z zoomikiem (btw, czarny wolę).. Na razie jeszcze walczę z własnym sumieniem, ale chyba szybciej zrobię ten krok niż myślę..

Czyżbyś był już dla żółtego straconym? Widzę, że szykujesz drugie podejście... A to podobno taki fajny system jest.
    Wiosna na szczęście już niedaleko. miesiac, dwa, trzy i życie rozstrzygnie takie dylematy.
    Użytkownikom i sympatykom Fuji wspaniałych zdjęć życzę...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Szykuję i nie szykuję.. Wolałbym po prostu dokupić jakiegoś małego wypierdka jak fujik czy olo. Ino problemik, że na razie nie bardzo mam jak to zrobić, a żółtego pozbyć się nie chcę (nie mogę). Żółtek robi co ma robić, jednak coraz mniej mam ciśnienie taszczyć to na wyjazdy (powód jw).. Ale jeszcze nie straconym. System tak samo dobry jak każdy inny.. Robi zdjęcia.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta

pamaru - zdjęcia są. Możesz na przykład zajrzeć do mojego watku w sekcji dla początkujacych. Bylebys się nie zniechęcił

Na przyklad zdjęcie z okazji 14 lutego

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF06191.jpg
Wyświetleń:	211
Rozmiar:	172,7 KB
ID:	81380
    Ostatnio edytowane przez pers ; 14.02.13 o 16:45

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Dzięki Pers, zajrzę. A niby czym miałbym się zniechęcić? Co chcę zobaczyć to zobaczę.

A propos zdjęcia V-Day, widać, że miłość ma w oczach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jakiś czas temu zrobiłem prowizoryczny teścik 35-tki Fuji w porównaniu do 50-tki Canona. Rezultaty przejrzałem na szybko, ale dopiero teraz znalazłem czas, żeby je jakoś obrobić. Kadr wyglądał tak:

5DII + EF 50 @ f/1,4

X-E1 + XF 35 f/1,4

Można sobie porównać, jaka jest różnica w głębi ostrości między pełną klatką a APS-C. W Canonie masełko jest fajniejsze, ale przepaści nie ma. Balans bieli w Canonie ustawiony był na żarówkę (AWB dawał wściekły pomarańczowy zafarb), natomiast Fuji leciał na AWB.

Wyraźna różnica jest też w naświetleniu zdjęć. Po parametrach ekspozycji, już po uwzględnieniu różnicy w rzeczywistych czułościach iso, zdjęcie z Fuji powinno być o 1/3 EV ciemniejsze, a widać, że jest niedoświetlone dużo bardziej. Co ciekawe, w rawach te zdjęcia naświetlone są tak samo. Długo się głowiłem, czemu ten problem dotyczy tylko jpegów, sprawdzałem ustawienia i w końcu mnie olśniło Winieta w Canonie na f/1,4 jest ogromna, ale w jpegu jej nie widać, bo jest korygowana, podobnie zresztą jak w Fuji (tyle że tutaj z automatu jest ona również korygowana w rawie, więc tak naprawdę nawet nie wiem, jak dużo ona jest w rzeczywistości). Światłomierz natomiast "patrzy" przez obiektyw nieskorygowany, więc zdjęcie naświetlone jest tak, jakby żadnej korekty winietowania nie było. Kiedy więc korekta zostanie wprowadzona, zdjęcie robi się jaśniejsze, niż być powinno. Fuji tutaj działa lepiej, bo jego światłomierz już wie, że korekcja winietowania jest na stałe wpisana w przetwarzanie obrazu zarówno w jpegu, jak i w rawie, i ustawia odpowiednie parametry ekspozycji. To zdjęcie z Fuji jest naświetlone tak, jak być powinno (mimo że nie jest to optymalny poziom ekspozycji, ale to już mój błąd w doborze parametrów ekspozycji), a jpeg z Canona jest w stosunku do tych parametrów ekspozycji prześwietlony.

A tak wyglądają cropy ze środka kadru:

Sprawdziłem też, jak wygląda ostrość w 1/3 kadru:

Podsumowując, 50-tkę Canona już sprzedałem
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Wygląda ciekawie
    Szukam linka do "Autobana"
    ---