Strona 10 z 30 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 294

Wątek: Sony NEX-6

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Sony NEX-6

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę osiągi naleśnika Sony i to, że ten kit do NEXa ma 24 mm ekw. na szerokim kącie, to przewiduję raczej małą katastrofę w jakości optycznej.
    Pierwsze wrazenia z 16-50 poki co bardzo pozytywne, szczegolnie w odniesieniu do kita 18-55, ktory jest spory a slaby optycznie na NEX-7:

"
    Very good quality for a kit lens. Very fast and accurate AF. Nice colors and contrast. Overall, a great kit lens to replace the old 18-55mm."
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Nie bardzo zrozumiałem ten fragment między 0:00 a 7:26 minutą , ale nexik wygląda fajnie, a i kit może być przyzwoity..

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Hihi, po wietnamsku faktycznie malo kto co rozumie
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Hihi, po wietnamsku faktycznie malo kto co rozumie
    @Sylwiusz, dzięki za linka

BTW Będą napisy ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez frytek1986 Zobacz posta
    Dokładnie tak. Tylko u mnie w kolejności NEX 6, OM-D, X-E1. Na razie. Ostatnio zastanwiałem się nad szkłami w NEXie i przystępna wydaje się być 50/1.8 - fajne światło i ogniskowa a przede wszystkim cena. Fajnie by było miec jeszcze tego zaissa 24mm ale za tą cenę.. nie dla mnie. Zastanawiam się czy jakiejś szerszej stałki nie kupić manualnej.. może jakaś używka z 42 albo coś.. ma ktoś pomysł na "ekonomiczne" obiektywy w tym systemie? No i jakby się sprawa miała np. e X-E1 i OM-D? Zaproponujcie optymalny zestaw ekonomiczny
    Przystępne cenowo i b. przyzwoite jakościowo dla NEX'a są Sigmy 19mm/2.8 i 30mm/2.8, oba w cenie 840zł. S19mm można używać od biedy jako 35mm, bo dużo pikseli daje możliwość spokojnego kadrowania do 35mm. S30mm spokojnie zastępuje tzw. standard. Sam używam S30, bardzo uniwersalne i ostre od f=2.8, znakomite "widoczki", portrety całej postaci, jak i zupełne ciasne portrety. Mimo, że 2.8 to na APS-C daje całkiem przyzwoite rozmycie tła*.
    Kupując NEX-6 z 16-50mm od razu mamy na szeroko 24mm. Używam E16 i do użytku na szeroko w zupełności wystarczająco.
    Do portretu używam manualnej stałki M42 (próbowałem kilka szkieł) spokojnie wystarcza Helios 58mm/2.0 (szkła f=1.4 i tak przymykam do 2.0 bo GO jest tak ciasna, że i na 2.0 czasami jest zbyt ciasna). Biorąc pod uwagę udogodnienia jakie daje NEX dla MF spokojnie można zaoszczędzić: przelotka E->M42 i Helios to maksimum 100zł (vs. SEL 50mm/1.8 za 1200zł).

Jest jeszcze jedna alternatywa, czyli szkła z bagnetem A i silnikiem SSM plus adapter LA-EA1. Jest AF (może w NEX-6 będzie lepszy niż w dotychczasowych puszkach) i jest detekcja ruchu pierścienia ostrzenia. Można więc szukać jakiejś szerokiej stałki, można na przykład próbować robić portrety z SAM 85mm/2.8 lub szukać czegoś szerokiego.

PS
    Od biedy ekwiwalent 35mm można uzyskać na kicie 16-50mm, nie będzie gorzej niż body m43 i 17mm/2.8

PPS
    Jeśli ja zdecyduję się na NEX'a, to zakupię NEX-6 z 16-50, S30mm wymienię na SEL 35mm/1.8 (będę miał to co z 25mm/1.4 na m43), a do portretu pozostanie M42.

PPPS
    *) Jak ktoś chce to mogę dać linka do przykładowych fotek z Sigmy 30mm/2.8
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 30.09.12 o 20:19

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ja gdybym się zdecydował na NEX'a to nie miał bym zamiaru zakupu szkieł manualnych. Wolał bym szkła dedykowane do systemu. Bez żadnych adapterów itd.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    Ja gdybym się zdecydował na NEX'a to nie miał bym zamiaru zakupu szkieł manualnych. Wolał bym szkła dedykowane do systemu. Bez żadnych adapterów itd.
    Bo ....???

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Moim zdaniem tak jest wygodniej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    Moim zdaniem tak jest wygodniej.
    1:0 dla Ciebie.
    Ale, drożej 1:1,
    Ale, przy MF mam zawsze ostrość tam gdzie chcę, przy AF niekoniecznie, i nie chodzi tu o nietrafienie, np. AF ustawi dobrze ostrość ale nie na to oko, które chcę ... przy zdjęciach z małą GO prawie zawsze używam ręcznego doostrzenia, czyli mamy 1:2

PS
    NEX jest pierwszym i jedynym (dla mnie) jak na razie aparatem, w którym nie widzę problemu w używaniu manualnych szkieł ...
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 30.09.12 o 20:54

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

a dlaczego nex nie ma problemu z manualnymi? a inne mają?

p.s.
    ja generalnie też preferuję dedykowane obiektywy.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)