Przy używaniu 16-50 powinni wprowadzić skokową zmianą zooma, tak jak mam to w LX5. Super sprawa, lekko trącasz w dźwigienkę zooma i masz 24->28->35->50->70->90mm i tak samo w drugą stronę.
Bardzo edukacyjne rozwiązanie, bo można się nauczyć "obsługiwania" różnych stałek.
Sprawdzasz statystykę ogniskowych i wiadomo jaką stałkę sobie dokupić - statystyka powinna być nawet robiona on line w body
Ciekawa propozycja, zastanawiam się jaką cenę będzie utrzymywał.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 21.09.12 o 14:29
wg mnie bardzo ciekawa propozycja
dla amatorów:
- dużo ustawień programowych, jak w PEN'ach
- mały ten dziad jest podobnie jak PEN'y
dla bardziej zaawansowanych:
- stopka
- gwint statywu w osi obiektywu
- większa matryca od PEN'ów
- cena, gdzieś wyczytałem o ok 850$ (jest jak na nowość konkurencyjna)
wady:
- mimo nowości w szkłach, dalej jest mniejszy wybór (choć robi się ciekawie i juz nie odstaje tak bardzo od konkurencji)
- brak stabilizacji (posiada czyszczenie matrycy)
czego jeszcze nie wiem a co bardzo mnie przynajmniej ciekawi:
- cena, ta konkretna na półce w Polsce
- jakość obrazka przy użyciu dostepnych systemowych obiektywów (w porównaniu do konkurencji)

było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Cena na stracie tak jak napisałeś:
body 850$ czyli w UE 850Euro czyli około 3500zł
body w kicie z 16-50 - 1000Euro czyli około 4100zł
ale 4100 (na dzień dzisiejszy tylko wywróżone), to i tak mniej niż 4900 za OMDe... hmmm dalej konkurencyjnie np w stosunku do tego modelu.
p.s.
cenę na szybko podałem ze znanego portalu porównującego ceny.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
| OlyJedi

Fajny. Pierwszy Nex, który nie drażni swym wyglądem a nawet mi się podoba. Wizjer z boku, bez "pryzmatu" - bardzo praktyczne rozwiązanie.
No dla mnie kusząca propozycja bardzo. Ogólnie stoję przed wyborem sprzętu (w zasadzie systemu - bo docelowo chciałbym zoom + ze 2 jasne stałki) i tego NEXa 6 obserwuję już jakiś czas. Kusi przede wszystkim większa matryca niż w OMD i kompaktowość w stosunku do.. D600
Może porównanie jest nie na miejscu... ale jednak tak trochę mam. Sprzęt zupełnie inny a jednak adresowany według mnie do tych samych ludzi - ambitnych amatorów. Pełna klatka bardzo kusi.. cena mniej.
A może by tak GH3.. ale tutaj znowu ta matryca nie za duża.. choć możliwość hacku i późniejsza jakość filmów (jak się spodziewam) będzie kosmiczna. A kręcić też trochę zamierzam. Oczywiście wszystko amatorsko.
Może ktoś jeszcze stoi przed takim wyborem i chciałby wymienić uwagi?
rozumiem co miałeś na myśli, ale mocno przesadziłeś (mówimy o nowym, dostępnym sprzęcie). Porządne body plus jedna stałka to już więcej niż 2000 i to w praktycznie każdym systemie. Tylko, że jedna stałka to troszę za mało do uniwersalnego focenia..

| OlyJedi
| OlyJedi