Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Wątek: Canon 6D - czyżby kolejny (nie)tani fulfrejm?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Canon 6D - czyżby kolejny (nie)tani fulfrejm?

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Martwi ich 11 pól AF? Do tej pory nie wiem po co jest dodatkowych 10 w E-3, że o większej ilości w innych aparatach nie wspomnę.
    W E-3 już przy otwartym ZD 50/2 i portretach warto wyło używać bocznych punktów AF bo przekadrowanie wiązało się często ze zgubieniem płaszczyzny ostrości. W E-3 ten AF jest o tyle fajny (przynajmniej teoretycznie), że wszystkie punkty działają tak samo - są (podwójnie) krzyżowe. Dodatkowo ich rozmieszczenie jest dość szerokie więc praktyczne. W puszcze FF 11 punktów nie powala, tym bardziej, że ponoć krzyżowy jest tylko środkowy. Nie znalazłem obrazka, który pokazywałby rozmieszczenie punktów AF w kadrze - mam nadzieję, że nie będą upakowane w środku kadru.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Bez przekadrowywania mozesz nie odrywajac oczu z wizjera strzelac...
    Hmmm, ja nie odrywam oka by zobaczyć co jest poza kadrem. Nie zamykam drugiego oka.

... majac juz wczesniej skomponowany kadr.
    Może innym się to udaje, ale u mnie jeszcze żaden AF przy włączonych wszystkich polach nie zgadł na co celuje. Stałe punkty AF mają jedną wadę - są stałe. Mimo najszczerszych chęci, trzeba zmienić kadr by nimi wycelować. A gdy 11 czy 51 pól gdy zacznie zagadywać co mam na myśli to "temat" mi ucieknie.

Ale pomoc w śledzeniu to jakiś plus.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Hmmm, ja nie odrywam oka by zobaczyć co jest poza kadrem. Nie zamykam drugiego oka.
    Nawet trzymajac oko w wizjerze przekadrowujac mozesz nie uniknac wychylenia i zgubienia ostrosci, i o tym wlasnie miedzy innymi pisalem.

Może innym się to udaje, ale u mnie jeszcze żaden AF przy włączonych wszystkich polach nie zgadł na co celuje. Stałe punkty AF mają jedną wadę - są stałe. Mimo najszczerszych chęci, trzeba zmienić kadr by nimi wycelować. A gdy 11 czy 51 pól gdy zacznie zagadywać co mam na myśli to "temat" mi ucieknie.

Ale pomoc w śledzeniu to jakiś plus.
    No i wlasnie to jest clue sprawy, majac do wyboru nawet te 51 punktow jestes w stanie wybrac jeden, ktory fokusuje na obiekt, i mozesz operowac tylko jednym polem li tylko przesuwajac wybierakiem na to, ktore akurat pole w danej chwili ciebie interesuje.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    W E-3 już przy otwartym ZD 50/2 i portretach warto wyło używać bocznych punktów AF bo przekadrowanie wiązało się często ze zgubieniem płaszczyzny ostrości. W E-3 ten AF jest o tyle fajny (przynajmniej teoretycznie), że wszystkie punkty działają tak samo - są (podwójnie) krzyżowe. Dodatkowo ich rozmieszczenie jest dość szerokie więc praktyczne. W puszcze FF 11 punktów nie powala, tym bardziej, że ponoć krzyżowy jest tylko środkowy. Nie znalazłem obrazka, który pokazywałby rozmieszczenie punktów AF w kadrze - mam nadzieję, że nie będą upakowane w środku kadru.
    I to był właśnie problem w 5DII, szybkość i celność AF do portretów była ok, przeszkadzało skupienie punktów w centrum.

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    w D300 mam chyba 51 punktow AF a uzywam tyle samo co w E-1 - jednego
    Co nie znaczy ,że inni nie używają

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Jeszcze jedno co się wiąże z AF - wygoda zmiany punktów. W 6D jak widzę nie ma "joystick'a" jest czterokierunkowy (?) przycisk przy pokrętle, a więc dość nisko, co nie będzie bez wpływu na ergonomię obsługi AF. Ja za tym "joystickiem" nie przepadałem, wolę rozwiązanie nikonowskie, niemniej użytkownicy Canonów pewnie będą marudzić nim się przestawią.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Jeszcze jedno co się wiąże z AF - wygoda zmiany punktów. W 6D jak widzę nie ma "joystick'a" jest czterokierunkowy (?) przycisk przy pokrętle, a więc dość nisko, co nie będzie bez wpływu na ergonomię obsługi AF. Ja za tym "joystickiem" nie przepadałem, wolę rozwiązanie nikonowskie, niemniej użytkownicy Canonów pewnie będą marudzić nim się przestawią.
    Po co canoniarzom dobry wybierak jak i tak nie uzywaja niczego poza centralnym, bo reszta to pozal sie boze imitacja sprawnego AF.
    Nie zeby ten centralny byl super, ale jest

pozdro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Po co canoniarzom dobry wybierak jak i tak nie uzywaja niczego poza centralnym, bo reszta to pozal sie boze imitacja sprawnego AF.
    Och tak, sensei! Zapewne jesteś najbardziej kompetentną osobą do wypowiadania się w kwestii tego, do czego canoniarze używają wybieraka. Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak przestać używać bocznych punktów w Canonie i zaufać Twej rozległej wiedzy i nieskończonej mądrości, mój guru.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Po co canoniarzom dobry wybierak jak i tak nie uzywaja niczego poza centralnym, bo reszta to pozal sie boze imitacja sprawnego AF...
    Padłem. Ale to dlatego, że muszę się zgodzić z Nyny. Mam kumpla canoniarza - - od lat - i potwierdza ww stwierdzenie. Siedzi obok. A może to mu piwko zaszkodziło, ale ni e, chyba jednak mówi prawdę..

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Och tak, sensei! Zapewne jesteś najbardziej kompetentną osobą do wypowiadania się w kwestii tego, do czego canoniarze używają wybieraka. Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak przestać używać bocznych punktów w Canonie i zaufać Twej rozległej wiedzy i nieskończonej mądrości, mój guru.
    Tu nie trza byc madrym, wystarczy wziasc dowolna puszke z canona (wyjatkiem od tej reguly jest jedende) i nikona i sprawdzic co to jest porzadny uklad AF.
    Zadna wiedza nie jest potrzebna wystarczy wylezc w teren i strzelac zdjecia.

pozdro