Oj tam, oj tam - wiadomo, że to taki zabieg retoryczny: jak chcesz podkreślić, że produkt jest wyjątkowy to porównujesz go do czegoś jeszcze lepszego/droższego. W prasie audio to się nagminnie stosuje.
Oj tam, oj tam - wiadomo, że to taki zabieg retoryczny: jak chcesz podkreślić, że produkt jest wyjątkowy to porównujesz go do czegoś jeszcze lepszego/droższego. W prasie audio to się nagminnie stosuje.
Dzisiaj mialem okazje pomacac przez chwile x100 i wielkosc mi sie podobala- jest dosc poreczny. Teraz probuje wyobrazic sobie X-E1 z tym zoomem - to moze byc b.ciekawy aparacik.
Uszczelnien tez nie potrzebuje- mam i nie korzystam. Woda na soczewce to nic przyjemnego w obrobce, o wiele bardziej sprawdza sie dobra torba.
Mobi
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Na forum dpreview ci którzy złożyli zamówienie na amazonie piszą o dostepności juz w październiku. Byłoby fajnie gdyby to się sprawdziło![]()
Ciekawostka: nowe obiektywy będą sprzedawane z kartą SD, na której będzie firmware umożliwiający ich współpracę z X-Pro1.
Od jakiegoś czasu myślę o tym, żeby pozbyć się części sprzętu lustrzankowego (a w dalszej perspektywie może nawet całości) i dać bezlusterkowcom drugą szansę. Pierwsze podejście było nieudane, ale od tego czasu trochę się pozmieniało na rynku. Poczekam na odpowiedź Olympusa, czy pojawi się następca E-P3 z nową matrycą. Jeśli nie, a Fuji okaże się nie mieć żadnych poważnych baboli, to chyba się szarpnę na tego X-E1.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
To firmware będzie przeznaczone raczej dla będących już w posiadaniu użytkowników, starszych egzemplarzy X-Pro1, żeby zechciały współpracować z nowymi szkłami.
Zastanawiam się właśnie przegladajac sample z nowego fuji, że jesli chodzi tylko o samą jakość obrazu nowy dp merill sigmy daje chyba ciekawszy obrazek
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
Nie, stare obiektywy będą działać. To tych nowych, wypuszczonych z X-E1, X-Pro1 nie będzie poprawnie obsługiwać, jeśli nie zaktualizujesz firmware'u. Dlaczego? Nie wiem. Może obiektywy mają nowszy silnik AF, który wymaga innych algorytmów w puszce. Fuji mogło dojść do wniosku, że nie wszyscy przecież muszą śledzic internet i wiedzieć o istnieniu nowego softu, więc dostaną go na karcie w pudełku razem z obiektywem. To raczej niespotykana praktyka, ale chyba ma sens.
Teraz jasne.
W sumie pytałam tylko z czystej ciekawości - X-pro1 nigdy nie był w moich marzeniach.
Jak rozumiem w drugą stronę będzie wszystko hulało, bez dodatkowych manewrów z firmware itp? - tzn kupuję (he he pomarzyć można) X-E1 i "stara" 35/1.4 normalnie działa?
Możliwe. Sigma może być nie do pobicia na niskich czułościach. Ale nawet jakby miała jakość obrazka średnioformatowych ścianek, to i tak byłby to aparat nie dla mnie. To straszny muł, mało uniwersalny, stosunkowo drogi i nie da się ruszyć jego rawów Lightroomem.
Tak.