"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
No ta, pisali o przyszłym kwartale, ale nie zaznaczyli czy początek czy koniec![]()
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
Z tego zamieszania z Fuji i jego cena wynika jeszcze jedna rzecz, Oly powinien troche odpuścić cenę OMDKonkurencja to dobra rzecz
![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
ech, szkoda że takich delikatesów nie mamy w Olympusieprzecież tak mógłby wyglądać E-P4 (Albo E-P5 gdyby "4" kogoś brzydziła). Klasyczny wygląd, klasyczna obsługa. Nawet spust migawki z gwintem na wężyk. Szacunek dla tradycji.
Cena? TOKIN pisała że "zawsze będzie za duża". Prawda to najprawdziwsza, ale tak szczerze - czy ktoś, kogo było stać na kupienie OMD nie stać byłoby na zakup tego aparatu? Drogo - tanio - to rzecz bardzo względna. Owszem, OMD wygrywa uszczelnieniami, szybkością AF ale czy jeszcze w czymś? Mówi się że w m4/3 jest największy wybór obiektywów. Prawda, ale Fuji oferując obiektywy jaśniejsze niż w m4/3 sprawia że "bitwa na obiektywy" przenosi się na zupełnie inny odcinek frontu. Nawet obiektyw "kitowy" tak jak pisali P.T. Przedmówcy jaśniejszy od "standardów Olympusowo-Panasonicowych".
Myślę, że ten aparacik będzie mógł trochę zamieszać, dla nas - klientów, to dobrze. Większy wybór, większa konkurencja. Ciekawe jaka będzie riposta ze strony obecnych głównych graczy rynku bezlusterkowców i czy w ogóle jakakolwiek będzie? Wszak ten aparat, z racji przyjętych założeń konstrukcyjnych raczej nie będzie konkurentem dla NEXów czy nawet Panasoniców serii GF i G.
w sumie co jakiś czas ktoś wymyśla koło![]()
mam wrażenie że już to gdzieś widziałem?
Prawda jest taka , ze system Fuji jest najwiekszym konkurentem dla m4/3, przykład taki ze jeszcze kilka dni temu myslalem o omd , a dzis juz zaczynam sie wahać.Jedyna szansa to konkurencja cenowa, i jakosciowa jesli chodzi o optyke do m43(zoomy).
Ostatnio edytowane przez danmacz ; 6.09.12 o 10:10
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
Jak to jest z tymi wizjerami?
X100 ma powiększenie x0,5
X-Pro1 x0,37
X-E1 x0,37
NEX-7 x1,1
OMD E-M5 x1,15
Epicure już zwrócił uwagę na te podobieństwa, są reż różnice:
- L1 miał fajniejszy grip - za to wymiary były jednak, oględnie mówiąc, inne, zwłaszcza z tym obiektywem Leiki;
- X-E1 na tle konkurencji ma chyba jednak dużo bardziej uniwersalną matrycę niż - w ówczesnym kontekście - miał L1;
- cena L1 w zestawie kitowym była na swój sposób atrakcyjna bo korpus dostawało się niemal gratis - jak będzie z X-E1 to będzie zależeć od jakości zooma.
PS. Nie wiadomo jak będzie wyglądał GH-3 - więc wszystko przed nami.![]()