Strona 25 z 258 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Uszczelnienie to jednak duży + dla Olka. Człowiek czasami nawet nie wie kiedy może się to przydać, sam ostatnio się o tym przekonałem Szkoda, że Fuji tego nie zrobił - z chęcią zamieniłbym w tym aparacie dziwną lampke błyskową własnie na uszczelnienie obudowy ale pewno znajdzie się sporo osób dla których ta lampka to bedzie właśnie duży +

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Owszem uszczelnienia w body to jest plus.
    Tylko jeszcze potrzeba uszczelnionych obiektywów, żeby to działało jak trzeba.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mi uszczelnienia nie są potrzebne. Mam jeden uszczelniony kurpus, w którym nie wiem jakim cudem zebralo sie kupę paprochówvpod szybką górnego wyświetlacza. Miałem też kilka aparatów bez uszczelnień i z nimi takich problemów nie było. Trzymam się zasady, że jak już ja zaczynam przemakać, to trzeba kończyć zabawę i zbierać się do domu. A póki jeszcze jestem suchy, to każdy aparat wytrzyma
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

a tak sobie jeszcze myślę, że ten Fuji ma tę zaletę, że można go dać komuś, kto z fotografowaniem stracił kontakt ze 20lat temu a ostatnim sprzętem którym się posługiwał był Zenit albo Practica. Myślę że tak ktoś, jeśliby by dostał "w łapki" X-E1 od razu będzie wiedział o co chodzi i jak się tym sprawnie posługiwać. Znam kilka osób, które wciąż używają Fedów bądź Practic tylko dlatego że nie radzą sobie ze współczesnymi aparatami - nie percepują poprawnie wartości przesłony czy czasu ustawianych rolką czy kółeczkiem a wyświetlanych na ekraniku.

Z takim Fuji poczuliby się jak w domu...

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Moi mili. Wytłumaczcie i nie bijcie.
    Czy przesłonę w tym cacku zmienia się tylko na obiektywie, czas tylko u góry na body?
    Aparat jest zjawiskowy. Jeśli ta sama matryca co w X-1pro to jakość obrazka na najwyższym poziomie. Tylna ścianka czyli ta którą najczęściej widzi fotografujący jest jak dla mnie bombowa.
    Lubię sobie popstrykać.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przysłoną sterujesz tylko pierścieniem na obiektywie, a migawką kółkiem na górnej ściance. Dostępne czasy mają skok co 1 EV, ale tylnym kółkiem można dodatkowo ustawiać je co 1/3 EV.

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Dzięki za wyjaśnienia.
    Lubię sobie popstrykać.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Mi uszczelnienia nie są potrzebne. Mam jeden uszczelniony kurpus, w którym nie wiem jakim cudem zebralo sie kupę paprochówvpod szybką górnego wyświetlacza. Miałem też kilka aparatów bez uszczelnień i z nimi takich problemów nie było. Trzymam się zasady, że jak już ja zaczynam przemakać, to trzeba kończyć zabawę i zbierać się do domu. A póki jeszcze jestem suchy, to każdy aparat wytrzyma
    To bardzo niefajnie - powinienes oddać go do serwisu.

Widzę, że wszystko zależy od tego co i gdzie fotografujemy. Twoja zasada jest o tyle dla mnie problematyczna, że uniemożliwia zrobienia interesujących zdjeć w wielu sytuacjach, w których jesteś narażony na przemoczenie. Mając uszczelnienie możesz być w takich sytuacjach w centrum akcji podczas gdy ze zwykłym aparatem jedyne co możesz zrobić to stanąć gdzieś z boku, a to nie to samo.

Ten Fuji jest bardzo fajny i na pewno skusi wielu foto-entuzjastów ale jednak trzeba poczekać na pierwsze opinie tak zwanych normalnych użytkowników. Na dziś bezpieczniejszy wybór dla mnie to OMD ale nie powiem ten Fuji bardzo mi się podoba i zapowiada się na trudną decyzję.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    To bardzo niefajnie - powinienes oddać go do serwisu.
    Nie ma sensu, te kilka paprochów mi nie przeszkada. Poza tym aparat jest już dawno po gwarancji.

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Twoja zasada jest o tyle dla mnie problematyczna, że uniemożliwia zrobienia interesujących zdjeć w wielu sytuacjach, w których jesteś narażony na przemoczenie. Mając uszczelnienie możesz być w takich sytuacjach w centrum akcji podczas gdy ze zwykłym aparatem jedyne co możesz zrobić to stanąć gdzieś z boku, a to nie to samo.
    Nie mogę sobie wyobrazić, abym chciał robić zdjęcia w takich sytuacjach. Nie widzę siebie czołgającego się po dnie zalanej jaskini czy wskakującego pod wodospad albo uciekającego przed monsunową ulewą. Fotografuję w sytuacjach codziennych, mając ze sobą telefon komórkowy, odtwarzacz mp3, czasem laptopa w plecaku itp. Jeśli zwykły deszczyk im nie zaszkodzi, to i nie zaszkodzi nawet najbardziej tandetnie wykonanemu aparatowi, który nie dość, że nie ma uszczelnień, to wręcz gołym okiem widać szpary w jego obudowie. Jeśli zaś deszcz jest tak intensywny, że urządzenia te narażone są na uszkodzenie, to znaczy, że trzeba spier... do domu Ani to nie jest nic przyjemnego tak moknąć, ani żadnych super zdjęć z tego nie będzie, nawet jakby aparat był tak uszczelniony, że można z nim nurkować. Próbuję sobie przypomnieć choćby jedno dobre zdjęcie zrobione w takich warunkach, które zapadło mi w pamięci. Niestety nie mogę...

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

epicure - może to kwestia tego co się fotografuje i co by się chciało fotografowac. Ja jestem sobie w stanie wyobrazić naprawdę swietne zdjęcia robione na przykład podczas Songkran w Tajlandii - to coś co można nazwać wodnym festiwalem. Szczerze to nie wyobrazam sobie wziecie omawanego tu aparatu na tą uliczną zabawę. Może odważyłbym się stanąć gdzieś z boku i robić zdjęcia z oddali ale i tak mogłoby się zdarzyć nieszczęście.

Z uszczelnionym aparatem z checią stałbym się uczestnikiem tego święta od srodka, najchetniej na budzie jakiegoś pickupa. Zdjęcia mogłyby wyjść rewelacyjne gdyby człowiek nie mial z tyłu głowy obway o sprzet wart kilka tysięcy złotych. To tylko jeden z przykładów, których są pewnie setki.

Ja sam w sumie to dziekuje Bogu, że mój dotychczasowy kompaktowy aparat nie jest uszczelniony bo załatwiłem go właśnie podczas przypadkowego zalania na pokładzie motorówki, a o konsekwencjach tego zalania dowiedziałem się dopiero po powrocie do domu (plamy, które musiałem obrabiać w PS). Teraz dzieki temu mam okazję kupić coś nowego