Fajnie nie fajnie. Sam 85/1.4 jest bdb optycznie, ladnie wykonany, ale tez wiekszy i ciezszy od swoich odpowiednikow na lustrzanki FF. Cos za cos![]()
Fajnie nie fajnie. Sam 85/1.4 jest bdb optycznie, ladnie wykonany, ale tez wiekszy i ciezszy od swoich odpowiednikow na lustrzanki FF. Cos za cos![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
tia, no i warto pamiętać że NX20 to jak na razie jedyne bezlusterkowiec z migawką 1/8000
Ostatnio edytowane przez fret ; 5.09.12 o 17:05
Sorki, nawet nie mam Olka.
Jak sobie zapniesz do Sony A77, czy innej Alphy APS-C pelnoklatkowa Minolte 85/1.4 to tez bedzie ekwiwalent 135/2. Oczywiscie mniejszy gabarytowo i wazacy 200 g mniej od Sama...
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Przepraszam, przesadziłem, na optycznych faktycznie sporo waży. Na photozone go testowali i wpisali wagę 450g. Chętnie sam sprawdzę, bo to pierwsza prawdziwa portretówka do bezluster i 450g brzmi bardzo atrakcyjnie.
Na photozone.de jest blad, zapewne podali wage macro 60/2.8, biorac jako baze test tegoz. Szklo jest naprawde fajne optycznie i daje b. ladne obrazy, ale cos za cos. Ponizej ladny test, niestety po koreansku, ale mile dla oka przyklady no i szklo polozone na wadze![]()
![]()
http://www.popco.net/zboard/view.php..._review&no=786
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
20 Mpix wielkości APS-C, odchylany ekran AMOLED, Wi-Fi, migawka 1/8000 i ciekawe tryby wideo, jak 1920 x 810 pikseli przy 24 fps.
Specyfikacja więc ciekawa, jednak Optyczni są sceptyczni:
http://www.optyczne.pl/188.1-Test_ap...st%C4%99p.html
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
Myślę że Optyczni są wciąż pod wrażeniem z jednej strony możliwości matryc Fuji a z drugiej ostrości obiektywów m4/3. System Samsunga w tym i ten aparat jest przyzwoity, w kilku aspektach nawet bardzo przyzwoity ale nie ma w nim wodotrysków które mogłby jednoznacznie zachwycić.
chociaż... w Samsungu NX20 podoba mi się kilka rozwiązań:
1) umieszczony z przodu (programowalny) przycisk głębi ostrości,
2) pierścień i-Function
3) wyświetlanie odległości na ekranie
4) łączność Wi-Fi i zdalne sterowanie
5) migawka 1/8000 (dlaczego nie ma jej w OMD?)