Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Nikon A - kompakt DX 28mm f/2.8

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Nikon A - kompakt DX f/2.8 28mm

16 MP, bez fildta dolnoprzepustowego,
    18.5mm (28mm) f/2.8

http://www.dpreview.com/previews/nikon-coolpix-a/

Ostatnio edytowane przez skrzynka97 ; 5.03.13 o 08:19
    E-M5 | 12-40 | 75

| OlyJedi Awatar Johny_85
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Nikon A - kompakt DX 28mm f/2.8

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

E-M5 | 12-40 | 75

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

coraz ciekawiej, coraz fajniej się na rynku robi. Tak, to maleństwo będzie z ceną szalało ale to tak zawsze na debiucie... Pewnie niedługo doczekamy się czasów gdy zdjęcia z kompaktów nie będą oznaczały odszumionej papki...

Z drugiej strony - to taki trochę zamach na bezlusterkowce, ciekawe, naprawdę ciekawe jak się ta tendencja będzie rozwijać
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Póki co do zamachu jeszcze trochę... stałka o dalmierzowej ogniskowej nie będzie aż tak popularna wedłóg mnie. Pstrykacze tego nie kupią bo jednak jakiś zumik zawsze bardziej się przyda, mając bezlusterkowca nie kupię czegoś w takim stylu. Gdyby było tam szkiełko o ogniskowej 24-50 w ekwiwalencie ff to było by to bardzo kuszące. Gdyby tak producenci wzięli się za aparaty ekstremalne i tam dali większe matryce, nie mówię że koniecznie APSC ale takie 1" to rozumiem. Szybciej bym się skusił niż na drogi kompakt o stałej ogniskowej. Plusem jest to że coś się ruszyło w kompaktach na lepsze, że zamiast megapikseli idzie to w kierunku matryc. To daje jakąś nadzieję na przyszłość.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

To chyba już było za czasów analogu Były lustra, dalmierze i kompakty, i jakoś to dało się pogodzić. Obecnie bezlustra wypełnią miejsce starych dalmierzy. Tak mi się wydaje. W dłuższym terminie lustra pewnie znikną, ale to jeszcze trochę potrwa.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

W znikanie luster wierzyć mi się nie chce, to ogromny rynek, myślę, że takie kompakty to raczej wypełnienie po dalmierzach o czym przez jakiś czas producenci zapomnieli. Wychodzi na to, że spadek popularności zwykłych kompaktów na rzecz coraz lepszych aparatów w komórkach zmusza producentów do szukania nowych rozwiązań. Dla mnie to dobry kierunek, bo jeśli w końcu powstanie porządny kompakt z matrycą APSC, w miarę dobrą optyką o ciekawym zakresie to chętnie zamienię bezlusterkowca na coś takiego.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

To by było fajne z jakimś zoomem 28-85 mm, np. f/2,8-4. Kompakt ze stałką f/2,8 mnie w ogóle nie grzeje. No chyba, że zrobiliby kilka wersji z obiektywami o różnej ogniskowej, tak jak Sigma.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To chyba już było za czasów analogu Były lustra, dalmierze i kompakty, i jakoś to dało się pogodzić. Obecnie bezlustra wypełnią miejsce starych dalmierzy. Tak mi się wydaje. W dłuższym terminie lustra pewnie znikną, ale to jeszcze trochę potrwa.
    Też mam takie wrażenie że bezlustra wchodzą w rolę dawnych dalmierzy, ale wydaje mi się że te dwie konstrukcje będą zgodnie koegzystować. Popełniłem niedawno taki wątek
    https://forum.olympusclub.pl/threads...otograficznego
    Abstrahując od interpretacji przytoczonych liczb, bo każdy inaczej je czytał, pozostaje faktem że wg. C.I.P.A w 2012 wyprodukowano o milion lustrzanek więcej niż rok wcześniej łącznie wszystkich aparatów z wymienną optyką.

yamada - myślę że na kompakta z zoomem optycznym w ekw. 24-70 i dodatkowym cyfrowym cropem 1,3 doczekamy się już niedługo, wiadomo producent nie da wszystkiego od razu - Klienta trzeba doić stopniowo...

Ciekawostką jest, że Nikon który "olał" bezlusterkowce, próbuje walczyć w lidze zapoczątkowanej przez Sigmy DP / Fuji X100 / Sony RX1 / (pewnie jeszcze jakieś inne) czyli kompaktowych aparatów ze stałoogniskowymi obiektywami matrycami o relatywnie dużych rozmiarach. Ciekawe co leży u podstaw tego ruchu! przecież wydaje się że na takie aparaty popyt będzie mniejszy niż na bezlusterkowce czy choćby zoomy jak Canon G1X
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Przy tej ogniskowej przesadna jasność nie ma większego sensu - częściowe rozmycie tła, które ma sens przy ujęciach z tego kąta to można nawet uzyskać przy matrycy 4/3 i świetle 3,5 więc przy APSC i świetle 2,8 powinno styknąć. Inna sprawa, że stałoogniskowy 28 mm - to tak średnio wypada. Chodziło chyba o to, żeby na siłę udrożnić się od Fuji X100 z jednej strony i Sony RX100 z drugiej. Na pierwszy rzut oka pod względem ergonomii ten gadżet wygląda dużo słabej od Coolpixa 7700. który pod tym względem jest chyba najlepszym kompaktem na rynku - wręcz przykleja się do dłoni. Wiadomo, trendy są takie, że ma być małe, ma mieć dużą matrycę - nawet jeśli nie ma w tym za dużo sensu. Kolejny breloczek.