Rolleicord, Canon
flickr
Zamiast przeliczać ogniskowe, przysłony i GO, a potem gdybać o tym, gdzie będzie ostrzej, lepiej rzucić okiem na obrazki z życia wzięte. Nawet zdjęcie słupa mówi więcej, niż tabele z cyferkami:
Na górze m.ZD 45 f/1,8 na pełnej dziurze, a niżej EF 85 f/1,8 również na pełnej dziurze. Cropy z centrum kadru wyglądają tak, w tej samej kolejności:
A ten pan z wyglądający zza słupa to przemiły poznański anonimowy piwosz
![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
I o to chodzi, jak ktoś nie widzi różnicy, to przeliczanie nie ma sensu. Jak ktoś widzi, to jest ona zgodna z przeliczeniem![]()
Dla kogoś kto nie ma tego obiektywu, a siedzi w olku pewno nie ma sensu wydawanie tej kasy, ja nigdzie tego nie napisałem, tylko ten wątek jest jakby dla użytkowników dwóch systemów minolty/sony i olka i moja wypowiedź podparta zdjęciami miała na celu pokazanie, że da się w olku uzyskać małą GO.
A ja sie cieszę, bo mam aparat kompatybilny ze wszystkimi swoimi obiektywami. I tak ostrośc w 90% zdjęć ustawiam na manualu. AF mi potrzebny do fotografowania dziecka i to tylko jak jest w ruchu.
Pewno mZD 45/1.8 też sobie z czasem kupię dla autofokusa.
Co do ostrości 50/1.4 minolty, to nie demonizowałbym tak, to bardzo dobre szkło i moim zdaniem nie jest tak źle jak pisze ngs. Może te manualne są lepsze, ale ja używałem go od 1.4 i nie narzekam, jest ostro.
Panowie o jakiej 50 f1.4 piszecie ? Na zdjęciach Farensbacha jest 50mm f1.4 produkcji Sony, a teraz piszecie o 50 Konica/Minolta. To dwa rózne szkła. Ta Sony to "kopia" tej Koniki/Minolty z 1985. Różni je wygląd , waga i średnica filtra. Pozostałe parametry niby te same. Ja 50 Minolty w dobrym stanie i jeszcze w wersji Maxxum kupiłbym z zamkniętymi oczyma. Wiem co to za szkła bo miałem kiedyś 50 Minolty Maxxum ale f1.7 Szkło miodzio.
50/1.4 Sony i 50/1.4 Minolty to identyczne optycznie konstrukcje, nawet srednica filtra taka sama, roznica jeno taka, ze Sony ma ADI. Uzywam obecnie na A850 wersji Sony. Tak, na f1.4 jest charakterystycznie miekka, ale w miare w normie wsrod "klasycznych" 50/1.4 (mam i Pentaxa SMC-M 50//1.4 - wykazuje podobne charakterystyki), ot taki ich urok.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Nie zgodzę się. Minolta ma średnicę filtra 49 mm a Sony 55 mm.
Troche gadamy jak gluchy ze slepymMialem na mysli ostatnia wersje Minolty, ergo "new", ktora miala 55 mm jak Sony i to sa wlasnie blizniacze konstrukcje. Ale tez masz racje, bo pierwsza 50/1.4 miala filtry 49 mm:
http://mhohner.de/sony-minolta/lenses.php#fixed_a
Pozdrowienia
Sylwek
the convert