Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Olympus 12mm vs 9-18

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odp: Olympus 12mm vs 9-18

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    A po co Tobie filtr ND? I tak bedziesz musial przymykac przyslone do landszaftu.
    Filtr sie przydaje jak chcesz wydluzyc czas naswietlania.
    mobi
    Może Piaseczek miał na myśli ND połówkowy? ;-P
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez 2ev Zobacz posta
    Może Piaseczek miał na myśli ND połówkowy? ;-P
    Przyjdzie piaseczek to nam to wyłoży...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    A po co Tobie filtr ND? I tak bedziesz musial przymykac przyslone do landszaftu.
    Filtr sie przydaje jak chcesz wydluzyc czas naswietlania.

mobi
    Właśnie o wydłużenie czasu naświetlania mi chodziło Migawka w moim PENie to 1/4000 (dlaczego w OMD nie zrobili 1/8000???) i przy najniższym ISO w słoneczny dzień, nawet po przymknięciu, taki filtr się może się przydać. Póki co nie doświadczyłem takiej sytuacji, ale niektórzy Forumowicze wspominali o niej...

---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post był o 12:03 ----------

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    ciukacz - tak, ale nie tylko. Przy podobnych właściwościach obiektywów na korzyść Olka przemawiałby: OJ , preferencje osobiste do posiadania systemu od jednego producenta i design. Wiem, że to głupie ale nic na to nie poradzę.

Co do 20ki panasonica to można ją juz kupić za około 1400 zł w sklepie internetowym. Dla mnie dobry nalesnik jest bardzo ważny bo są sytuacje, że nie można, nie wypada nosić tak zwanej szklarni ze sobą. A na przykład pen z tym naleśnikiem spokojnie może uchodzić za kompakta. Prosty przykład jesteśmy na delegacji w ciekawym i dalekim mieście. Być może już tam nie wrócimy. Kończymy pracę i idziemy wieczorem ze współpracownikami zobaczyć miasto a później na piwo. Tu moim zdaniem taki nalesnik jest niezastapiony. 12ka jest juz o ponad 2 cm grubsza. A 2 cm w kieszeni jednak jak powszechnie wiadomo robi różnicę

A wracając do dylematu tego wątku to ja osobiście mając jedynie 45/1.8 raczej skłaniałbym się w stronę 9-18. Dał by mi więcej mozliwości, a w nocy zawsze mógłbym uzyć 45ki. Ale tak jak napisał piaseczek ta decyzje trzeba podjąć samemu.
    Pers,
    aparat wielkości EP3 czy OMD (na wielkość taki EP3, ale z dołożonym wizjerem) to na tyle duże body, że IMO czy dołożysz naleśnika 20mm od Panasa czy 12mm/45mm od Olka to nadal taki zestaw wygląda harmonijnie i wierz mi, nie straszy postronnych osób. Co innego EPL3 z 14mm od Panasa... taki zestaw spokojnie zmieści się w większej kieszeni.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Byłem wczoraj na spacerze z aparatem i muszę przyznać, że szeroki kąt i możliwość chociaż minimalnego zoomowania to nie-byle-co.

Patrzę na wykresy i wychodzi mi, że 9-18 to porządny obiektyw i to już od otwartej dziury (18mm wychodzi trochę gorzej):
    http://www.photozone.de/olympus--fou...18_456?start=1

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Właśnie o wydłużenie czasu naświetlania mi chodziło Migawka w moim PENie to 1/4000 (dlaczego w OMD nie zrobili 1/8000???) i przy najniższym ISO w słoneczny dzień, nawet po przymknięciu, taki filtr się może się przydać. Póki co nie doświadczyłem takiej sytuacji, ale niektórzy Forumowicze wspominali o niej...
    Tia, z ta migawka to jest magic w OMD. Synchro lampy - 1/250 s - jest z reguly typowe dla migawek dajacych najkrotszy czas 1/8000 s. Wiec mozliwe, ze ta migawka tak potrafi, ale byc moze byl jakis problem techniczny, podobnie jak do niedawna w Sony byl nieco dluzszy czas synchro z wlaczana stabilizacja. Teraz na Alfie mam 1/8000 + iso 100, wiec nie bylo problemu, ale do OMD pewnie ND sie przyda do robienia na f1.8, na szczescie z nieduzym gwintem = relatywnie niedrogie
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

W 4/3 stałem przed dylematem czy 11-22 czy 9-18
    wybrałem 9-18 ze względu na szerszy . Znacząco szerszy kąt widzenia.

w MFT mam podobnie. 9-18 jest świetnym szkłem przynajmniej do krajobrazów

Tu efekt sprzed kilku dni

https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-64594

Ś
    wiatła aż tak dużo nie było ale dłuższej ogniskowej już bym nie chciał stosować przy tym zdjęciu

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

piekne zdjęcie
    widziałem w galerii
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Też mam taki dylemat co autor wątku.
    Ja do fotografii turystycznej wybrałem 12mm, przede wszystkim ze względu na światło. Zdjęcia w słabym oświetleniu, we wnętrzach było by ciężko zoomem zrobić.
    Gdybym robił same krajobrazy wybrałbym zooma, ale równie często robię zdjęcia we wnętrzach, na ulicy.
    9 i 12mm to duża różnica, szerszy kąt widzenia czasami się przydaje. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma .
    dobas: przy tym zdjęciu to nawet i szerzej by się przydało.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Wie ktoś gdzie w Warszawie jest fizycznie dostepny 9-18mm? Obdzwoniłem pół miasta i nic...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Wie ktoś gdzie w Warszawie jest fizycznie dostepny 9-18mm? Obdzwoniłem pół miasta i nic...
    A nie możesz sobie u Pani Joasi zamówić ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||