E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
ale on chciał szeroko... i w dodatku dochodzi kwestia kasy (tak mi się wydaje).
więc propozycja padła: bierz szeroki 9-18 a jak Ci światła brakuje 20kę, wąsko ale jasno.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Grzesiu,
wybacz, że zwracam Ci uwagę, ale nie jest szczytem kultury pisać per "on". Od tego są nicki.
Co do kwestii finansowych, 1600zł za panasonica (przy każdej okazji powtarzam, że jest w UE za drogi) czy trochę więcej za 12mm lub 9-18mm na prawdę różnicy nie robi. To jest raczej kwestia decyzji i określenia swoich potrzeb. To drugie przyjdzie z czasem
![]()
ja bym 20tki nie traktowal jako kita, zreszta panas sie bardzo szybko wycofal ze sprzedawania 20tki w komplecie z gf1.
w ogole to ponoc ciezko jest zrobic jasnego nalesnika w tym zakresie bez winietowania.
@pers: rozumiem ze wolalbys od olka ze wzgledu na CA?
ciukacz - tak, ale nie tylko. Przy podobnych właściwościach obiektywów na korzyść Olka przemawiałby: OJ, preferencje osobiste do posiadania systemu od jednego producenta i design. Wiem, że to głupie ale nic na to nie poradzę.
Co do 20ki panasonica to można ją juz kupić za około 1400 zł w sklepie internetowym. Dla mnie dobry nalesnik jest bardzo ważny bo są sytuacje, że nie można, nie wypada nosić tak zwanej szklarni ze sobą. A na przykład pen z tym naleśnikiem spokojnie może uchodzić za kompakta. Prosty przykład jesteśmy na delegacji w ciekawym i dalekim mieście. Być może już tam nie wrócimy. Kończymy pracę i idziemy wieczorem ze współpracownikami zobaczyć miasto a później na piwo. Tu moim zdaniem taki nalesnik jest niezastapiony. 12ka jest juz o ponad 2 cm grubsza. A 2 cm w kieszeni jednak jak powszechnie wiadomo robi różnicę![]()
A wracając do dylematu tego wątku to ja osobiście mając jedynie 45/1.8 raczej skłaniałbym się w stronę 9-18. Dał by mi więcej mozliwości, a w nocy zawsze mógłbym uzyć 45ki. Ale tak jak napisał piaseczek ta decyzje trzeba podjąć samemu.
Ostatnio edytowane przez pers ; 25.08.12 o 17:40
Panowie, cały czas zwracam uwagę że to jest hobby.
Profesjonalista nie patrzy na kasę bo odpisze od podatku, zarobi i zwróci mu się 10-krotnie.
Hobbysta nie patrzy na kasę, bo to ... hobby. Na hobby wydaje się miliony i nie jojczy że drogo.
I zawsze Smiena zostaje, (chciałem powiedzieć - małpka)![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
najmocniej przepraszam za "On".
nie chciałem nikogo urazić i faktycznie po uwadze dostrzegłem, że tak nie wypada.
co do kasy miałem na myśli przy zakupie 2ch obiektywów... tu chyba liczy się już każda różnica
a jeżeli nie ma, to tym bardziej trza brać dwa i po zawodach.
jeszcze raz przepraszam.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)