Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: Olympus 12mm vs 9-18

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Olympus 12mm vs 9-18

Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    W Arkadii mają tego panasa, będę miał chwilę to podejdę z body i obadam AF względem swojej 45-tki. Z rozmów z użytkownikami wynika, że niestety nie ma co porównywać.

Ideał to to nie jest, winietę ma dużą:
    http://www.photozone.de/olympus--fou..._20_17?start=1
    vs 12mm (nie wspominając, że 12mm jest bez porównania trudniej zrobić):
    http://www.photozone.de/olympus--fou...ly12f2?start=1
    Nic nie rozumiem, Porównujesz topowe szkiełko Olka z kitem do GF1. Kit to kit , ponadto naleśnik. Albo go potrzebujesz , albo odpuszczsz , poza tym jest Leica 25/1,4, zawsze masz wybór , jest i Sigma 19/2,8. jest wybór.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

ale on chciał szeroko... i w dodatku dochodzi kwestia kasy (tak mi się wydaje).
    więc propozycja padła: bierz szeroki 9-18 a jak Ci światła brakuje 20kę, wąsko ale jasno.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nic nie rozumiem, Porównujesz topowe szkiełko Olka z kitem do GF1. Kit to kit , ponadto naleśnik. Albo go potrzebujesz , albo odpuszczsz , poza tym jest Leica 25/1,4, zawsze masz wybór , jest i Sigma 19/2,8. jest wybór.
    Kitem może być też 12tka jak ją sprzedadzą w zestawie jako "kit" z penem/omd. Wiem, wiem o co chodzi, wiem..
    Ostatnio edytowane przez pamaru ; 25.08.12 o 17:03

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Grzesiu,
    wybacz, że zwracam Ci uwagę, ale nie jest szczytem kultury pisać per "on". Od tego są nicki.

Co do kwestii finansowych, 1600zł za panasonica (przy każdej okazji powtarzam, że jest w UE za drogi) czy trochę więcej za 12mm lub 9-18mm na prawdę różnicy nie robi. To jest raczej kwestia decyzji i określenia swoich potrzeb. To drugie przyjdzie z czasem

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

ja bym 20tki nie traktowal jako kita, zreszta panas sie bardzo szybko wycofal ze sprzedawania 20tki w komplecie z gf1.
    w ogole to ponoc ciezko jest zrobic jasnego nalesnika w tym zakresie bez winietowania.

@pers: rozumiem ze wolalbys od olka ze wzgledu na CA?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

ciukacz - tak, ale nie tylko. Przy podobnych właściwościach obiektywów na korzyść Olka przemawiałby: OJ , preferencje osobiste do posiadania systemu od jednego producenta i design. Wiem, że to głupie ale nic na to nie poradzę.

Co do 20ki panasonica to można ją juz kupić za około 1400 zł w sklepie internetowym. Dla mnie dobry nalesnik jest bardzo ważny bo są sytuacje, że nie można, nie wypada nosić tak zwanej szklarni ze sobą. A na przykład pen z tym naleśnikiem spokojnie może uchodzić za kompakta. Prosty przykład jesteśmy na delegacji w ciekawym i dalekim mieście. Być może już tam nie wrócimy. Kończymy pracę i idziemy wieczorem ze współpracownikami zobaczyć miasto a później na piwo. Tu moim zdaniem taki nalesnik jest niezastapiony. 12ka jest juz o ponad 2 cm grubsza. A 2 cm w kieszeni jednak jak powszechnie wiadomo robi różnicę

A wracając do dylematu tego wątku to ja osobiście mając jedynie 45/1.8 raczej skłaniałbym się w stronę 9-18. Dał by mi więcej mozliwości, a w nocy zawsze mógłbym uzyć 45ki. Ale tak jak napisał piaseczek ta decyzje trzeba podjąć samemu.
    Ostatnio edytowane przez pers ; 25.08.12 o 17:40

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Panowie, cały czas zwracam uwagę że to jest hobby.
    Profesjonalista nie patrzy na kasę bo odpisze od podatku, zarobi i zwróci mu się 10-krotnie.
    Hobbysta nie patrzy na kasę, bo to ... hobby. Na hobby wydaje się miliony i nie jojczy że drogo.
    I zawsze Smiena zostaje, (chciałem powiedzieć - małpka)
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

najmocniej przepraszam za "On".
    nie chciałem nikogo urazić i faktycznie po uwadze dostrzegłem, że tak nie wypada.
    co do kasy miałem na myśli przy zakupie 2ch obiektywów... tu chyba liczy się już każda różnica
    a jeżeli nie ma, to tym bardziej trza brać dwa i po zawodach.

jeszcze raz przepraszam.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Grzesiu,
    wybacz, że zwracam Ci uwagę, ale nie jest szczytem kultury pisać per "on". Od tego są nicki.

Co do kwestii finansowych, 1600zł za panasonica (przy każdej okazji powtarzam, że jest w UE za drogi) czy trochę więcej za 12mm lub 9-18mm na prawdę różnicy nie robi. To jest raczej kwestia decyzji i określenia swoich potrzeb. To drugie przyjdzie z czasem
    Moje jest od Tokin-ki, ze dwa lata temu kupione i to właśnie był kit, dużo czasu już się nim cieszę i nie zauważyłem jeszcze, że wolne jest. Za to jasne jest i malutkie. A jak szybkości potrzeba jest 25/1,4.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Sensownego landshafta to i 12-stką można strzelić, w słoneczny dzień z filtrem ND
    A po co Tobie filtr ND? I tak bedziesz musial przymykac przyslone do landszaftu.
    Filtr sie przydaje jak chcesz wydluzyc czas naswietlania.

mobi
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)