Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?

Coz, jesli bede wowczas akurat w poblizu, to juz chyba nie bedzie mi zalezalo na tych zdjeciach
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Ja trzymam swoja biblioteke zdjec w Aperture, na dedykowanym zewnetrznym WD Mybook Studio II skonfigurowanym w RAID1 - to mnie zabezpiecza przed padem jednego z dyskow.
    Po raz kolejny napiszę - dwie niezależne kopie na dwóch niezależnych dyskach mają znacznie mniejsze szanse na zniszczenie od jakiegokolwiek RAIDa wykorzystujące owe dyski.
    Jakiś dziki mit panuje w świecie, że RAID ma być panaceum na niezawodność backupów - to jest panaceum na niezawodność danych dostępnych online!

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Wlasnie dlatego robie regularnie backup biblioteki, ktory w dodatku trzymam poza domem - patrz moj wczesniejszy post. Wiadomo, ze zaden RAID nie zabezpieczy przed ludzkim bledem albo kradzieza...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria

hmm...
    - piszecie o dyskach - ja niechcący zrzuciłem pracujący dysk zewn. z kilkunastu cm i 320GB poszło w pi(.)du, próby odzysku na własna rękę skończyły się fiaskiem - od tego czasu obiecałem sobie - zero dysków zewn. obrotowych;
    - twardziel w kompie - tez ma swoje granice wytrzymałości - chociaż kompem nie rzucam więc jest lepiej;
    - CD/DVD/BD - moje 10-letnie cd z pierdołami wyglądają jak przedwojenne foty dziadka - pożółkłe i zmatowione - a trzymane w pudełkach w szafce...;

a czy macie doświadczenie z pamięcią flash?
    czytałem o kartach np SD - dopóki nie uszkodzę jej mechanicznie to teoretycznie nic jej nie będzie, chociaż widziałem nówki kingstona i sandisca które po wyjęciu z pudełka nie działały - czy w trakcie eksploatacji może też taka karta umrzeć?

zastanawiam się poważnie nad tego typu archiwum - karty SD - pojemności coraz większe, ceny coraz niższe, mają blokadę przed przypadkowym usunięciem danych, zajmują mało miejsca - w sumie same plusy nie?

chętnie porównam Wasze doświadczenia z tego typu nośnikiem...

pozdrawiam
    Hołek
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

A tego próbował ???

http://pl.wikipedia.org/wiki/DVD-RAM
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	panasonic-dvd-ram-9-4gb-240min.jpg
Wyświetleń:	33
Rozmiar:	136,6 KB
ID:	70759  
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Holek Zobacz posta
    - piszecie o dyskach - ja niechcący zrzuciłem pracujący dysk zewn. z kilkunastu cm i 320GB poszło w pi(.)du, próby odzysku na własna rękę skończyły się fiaskiem
    A drugi?
    czytałem o kartach np SD - dopóki nie uszkodzę jej mechanicznie to teoretycznie nic jej nie będzie, chociaż widziałem nówki kingstona i sandisca które po wyjęciu z pudełka nie działały - czy w trakcie eksploatacji może też taka karta umrzeć?
    I po również. Czas życia ''nagrania'' to około 10 lat. Raz do roku dane trzeba przegrać. Nic nie jest niezawodne, ale niezawodność się mnoży razy ilość kopii.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

zastanawiam się poważnie nad tego typu archiwum - karty SD - pojemności coraz większe, ceny coraz niższe, mają blokadę przed przypadkowym usunięciem danych, zajmują mało miejsca - w sumie same plusy nie?
    Taka karta ma jednak swoją żywotność określoną ilością kasowania i ponownego zapisywania danych.
    Blokada przed usunięciem danych nie zawsze działa, bo niektóre urządzenia ignorują po prostu ten przełącznik. Więc na tym nie ma co polegać.

Zresztą to tak samo jak w dyskach SSD, one też mają swoją żywotność, mimo, że w środku nic się nie obraca
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Taka karta ma jednak swoją żywotność określoną ilością kasowania i ponownego zapisywania danych.
    W przypadku archiwów nie ma to znaczenia. Ważny jest czas utrzymania ładunku, a ten zależy od różnych czynników, m.in. od temperatury i rozmiarów komórek.
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Zresztą to tak samo jak w dyskach SSD, one też mają swoją żywotność, mimo, że w środku nic się nie obraca
    W praktyce zarżnąć ssd ze względu na przekroczenie limitu zapisów jest bardzo trudno.

Tak czy inaczej, kopię należy odświeżać raz do roku, bez względu na rodzaj nośnika. To marne góra pół godziny pracy nie stanowi chyba problemu.

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Witam

W moim przypadku:

1. Dane na dysku roboczym w PC na którym aktualnie obrabiam.
    2. Kopia na dysku zewnętrznym.
    3. Kopia na 2 dysku zewnętrznym gdy usuwam fotografie z dysku roboczego na PC.

Oba dyski zewnętrzne są podłączane tylko na czas kopiowania.

Nic nie jest w 100% niezawodne, ostatnio padł mi jeden z zewnętrznych dysków.
    Nie robię już kopii na DVD, mam za wiele danych.

Przechowuję zawsze oryginalnego RAW'a, a także obrobione gotowe JPG'i wraz z plikami xmp (LightRoom'a).

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Ja za radą Marcina zainstalowałem Sync Toy, wydzieliłem jeden z dysków przenośnych (2.5) wyłacznie na zdjecia i co kilkanaście aktualizuję archiwum.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)