Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 54 z 54

Wątek: Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Szesnasty rok siedzę w tym interesie, naprawdę Powtórzę jeszcze raz: spory procent awarii ''totalnych'' bierze się z przepięć - burze oraz pady zasilaczy. Choćbyś miał pięć lustrzanych dysków, jest spora szansa że padną w tym momencie wszystkie. Cały patent z niezawodnością polega na tym, że zawsze jedna z kopii jest całkowicie izolowana od przepięć, możliwości zlecenia na podłogę itp. niespodzianek.
    Współczynnik iloczynu niezawodności całkowicie niezależnych kopii jest znacznie większy niż kopii częściowo niezależnych (połączonych ze sobą galwanicznie).
    Z tym polemizować nie zamierzam, bo jak najbardziej się zgadzam. Tak jak pisałem wyżej, oprócz NAS używam też zewnętrznego, "trzymanego w szafie" dysku. Odpukać, nie miałem problemu z archiwami na 2 generacjach NAS, ale takim jak Ty doświadczeniem w tej materii pochwalić się nie mogę.

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    (...) niektórzy nasi koledzy,
    nie chcą tego zrozumieć i bez urazy - powtarzają " moja krowa ".
    Polecam metodę na dwie różne krowy. Jak wąglik dopadnie "zgalwanizowaną" holenderkę, to drugiej krasuli nawet zada nie muśnie
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria

Polecam do archiwizacji płyty CD/DVD Kodak Gold, tylko takie nie prześwitujące pod światło , w Polsce takich nie widziałem, z zagranicy trzeba ściągać.
    Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

| OlyJedi Awatar Marek61
    Mieszka w
    RYBNIK
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Temat zabezpieczania danych jest „wałkowany” co jakiś czas w prasie kom.
    Osobiści używam zewnętrznego serwerka NAS z dwoma dyskami.
    Co do konfiguracji RAID 1 tak cz nie, to zrezygnowałem z niego na rzecz okresowego – automat -
    kopiowania danych z jednego dysku na drugi. Funkcja RAID w większości małych serwerów NAS jest realizowana programowo co dodatkowo obciąża procesor serwera. Dodatkowo można okresowo zbakapować dane na zewnętrzny dysk poprzez port USB. I wynieść - piwnica / strych . Rozwiązanie o tyle praktyczne iż serwer możemy wykorzystywać do prezentacji wybranych zdjęć na posiadanym TV albo internecie, kwestia uruchomienia dodatkowych usług .