mirroring.
zdjęcia na zewnętrznych dyskach.
Czyli dysk H na którym trzymam foty w stanie surowym, w stanie obrobionym, opisane i otagowane + zrzut z Lightrooma
i dysk J, który raz na jakiś (w miarę często) sobie podpinam pod komputer i kopiuję toczka w toczkę
Korzystam ostatnio z prostego programu SYNC TOY, który mi robi kopię dysku.
Dyski trzymam w dwóch różnych miejscach. Bo pożar, powóź, kradzież, cokolwiek tfu tfu tfu odpukaćcoby sie nie zdarzyło
Z kolei jak jestem w terenie - staram się co wieczór zgrać zdjęcia z kart na netbooka i skopiować z netbooka na zewnętrzne HDD
W samolocie HDD leci w głównym bagażu zaś aparat,netbook i karty w podręcznym.
Dysk w główny wkładam zawsze z duszą na ramieniu - ale przynajmniej urobek z wyjazdu jest bezpieczny.
Gdyby mi ktoś zajumał torbe foto..
Padnięcie dysku to kwestia czasui jeśli dziennie kilak godzin poświęcasz na otagowanie zdjęc na wywołanie opisanie przeskalowanie, wypełnienie IPTC - to trzeba o owoc pracy jakoś zadbać
Zwłaszcza jesli te zdjęcia jakoś na siebie / sprzęt / wyjazdy pracują
---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post był o 21:50 ----------
ja mam w samochodzie kasetowca i tak mi sie nie chce szukać tego samego na MP3 że chyba nie porzucę tego medium prędko![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 4.08.12 o 21:53
Wiem, że to niemożliwe ale padł mi dysk główny i backup-y. Spieprzony był komputer. Dyski do bakckap-u podłączałem przez USB, które padło. Później padł główny dysk ze starości i kiedy próbowałem odzyskać dane z backup-u już po kablu SATA, komputer zniszczył backup, z 1T zrobiło 30MB.
Koszt odzysku danych włącznie z prowadzeniem frame electronic z USA 3000zł.
Teraz używam RAID 1 w komputerze i 2 x NAS też z RAID 1.
Witam !
Na roboczym dysku dokonuje selekcji materialu i pozniej robie kopie x2
Material kopiuje na dwa niezalezne dyski ktore sa pozniej odpiete od PC.
Najwazniejsze zdjecia kopiuje jeszcze na DVD
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Mam pytanie dotyczące używania Sync Toy.
Trochę czytałem o tworzeniu BackUp zdjęć z katalogi LR i ten program zbiera dobre opinie.
Chcę wykonać kopie lustrzaną całej biblioteki LR (90% zdjęć kataloguję przy pomocy LR) i katalogu .lrcat. Co kilkanaście dni będę podłączał dysk i dokonywał aktualizacji bazy danych.
- Czy dysk zewnętrzny musi być poświęcony tylko na aktualizację LR i jego katalogu.
- Czy to jest bezpieczne - boję się, że komp może zwariować i potraktować kopię z zewnętrznego dysku lustrzanego jako oryginał kasując przy okazji moje zbiory.
Dotychczas co kilka miesięcy robiłem eksport katalogu do dysku zewnętrznego ale to dość długo trwa. Czasami też ważniejsze (nieobrobione) zdjęcia nagrywam na DVD zaraz po wyjęciu karty z aparatu.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Ja trzymam swoja biblioteke zdjec w Aperture, na dedykowanym zewnetrznym WD Mybook Studio II skonfigurowanym w RAID1 - to mnie zabezpiecza przed padem jednego z dyskow. Oprocz tego gdzies raz na tydzien robie backup calej biblioteki i nastepnego dnia wynosze do pracy, gdzie trzymam w zamknietej szufladzie - tutaj jestem zabezpieczony na wypadek kradziezy czy jakiejs katastrofy![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert