Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Dwa różne dyski w różnych miejscach plus to co na roboczym plus jakieś wirtualne gdzieś jest bezpieczniejsze niż nasza kasa w Zusie.
    Inne pytanie: po co aż tak się z tym bawić? W ciągu kilkudziesięciu lat zajrzymy tam może z kilka razy, a potem na 99% wszystko zostanie radośnie zaorane przez wnuki.
    Wywalone na śmietnik - może nawet przez nas samych, tak jak taśmy magnetofonowe szpulowe i kasety, kasety DVD (co to nie było!) za nimi idą CD, za mała pojemność itd...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Wywalone na śmietnik - może nawet przez nas samych, tak jak taśmy magnetofonowe szpulowe i kasety, kasety DVD (co to nie było!) za nimi idą CD, za mała pojemność itd...
    Kasety czy szpule wyrzucało się zwykle ze względu na zmianę medium na nowsze, a nie rezygnację z słuchania treści (choć nierzadko i z tego powodu).

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

mirroring.

zdjęcia na zewnętrznych dyskach.

Czyli dysk H na którym trzymam foty w stanie surowym, w stanie obrobionym, opisane i otagowane + zrzut z Lightrooma

i dysk J, który raz na jakiś (w miarę często) sobie podpinam pod komputer i kopiuję toczka w toczkę

Korzystam ostatnio z prostego programu SYNC TOY, który mi robi kopię dysku.

Dyski trzymam w dwóch różnych miejscach. Bo pożar, powóź, kradzież, cokolwiek tfu tfu tfu odpukać coby sie nie zdarzyło

Z kolei jak jestem w terenie - staram się co wieczór zgrać zdjęcia z kart na netbooka i skopiować z netbooka na zewnętrzne HDD
    W samolocie HDD leci w głównym bagażu zaś aparat,netbook i karty w podręcznym.

Dysk w główny wkładam zawsze z duszą na ramieniu - ale przynajmniej urobek z wyjazdu jest bezpieczny.
    Gdyby mi ktoś zajumał torbe foto..

Padnięcie dysku to kwestia czasu i jeśli dziennie kilak godzin poświęcasz na otagowanie zdjęc na wywołanie opisanie przeskalowanie, wypełnienie IPTC - to trzeba o owoc pracy jakoś zadbać

Zwłaszcza jesli te zdjęcia jakoś na siebie / sprzęt / wyjazdy pracują

---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post był o 21:50 ----------

Kasety czy szpule wyrzucało się zwykle ze względu na zmianę medium na nowsze, a nie rezygnację z słuchania treści (choć nierzadko i z tego powodu).
    ja mam w samochodzie kasetowca i tak mi sie nie chce szukać tego samego na MP3 że chyba nie porzucę tego medium prędko

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Wiem, że to niemożliwe ale padł mi dysk główny i backup-y. Spieprzony był komputer. Dyski do bakckap-u podłączałem przez USB, które padło. Później padł główny dysk ze starości i kiedy próbowałem odzyskać dane z backup-u już po kablu SATA, komputer zniszczył backup, z 1T zrobiło 30MB.
    Koszt odzysku danych włącznie z prowadzeniem frame electronic z USA 3000zł.
    Teraz używam RAID 1 w komputerze i 2 x NAS też z RAID 1.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Wiem, że to niemożliwe ale padł mi dysk główny i backup-y. Spieprzony był komputer. Dyski do bakckap-u podłączałem przez USB, które padło. Później padł główny dysk ze starości i kiedy próbowałem odzyskać dane z backup-u już po kablu SATA, komputer zniszczył backup, z 1T zrobiło 30MB.
    Koszt odzysku danych włącznie z prowadzeniem frame electronic z USA 3000zł.
    Teraz używam RAID 1 w komputerze i 2 x NAS też z RAID 1.
    Sensowniej byłoby rozpiąć to wszystko i robić na każdym dysku kopię niezależną.
    I zasada generalna: jak komputer świruje, zanim go nie naprawimy nie wsadzamy doń niczego ważnego.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Na roboczym dysku dokonuje selekcji materialu i pozniej robie kopie x2
    Material kopiuje na dwa niezalezne dyski ktore sa pozniej odpiete od PC.

Najwazniejsze zdjecia kopiuje jeszcze na DVD

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Mam pytanie dotyczące używania Sync Toy.

Trochę czytałem o tworzeniu BackUp zdjęć z katalogi LR i ten program zbiera dobre opinie.
    Chcę wykonać kopie lustrzaną całej biblioteki LR (90% zdjęć kataloguję przy pomocy LR) i katalogu .lrcat. Co kilkanaście dni będę podłączał dysk i dokonywał aktualizacji bazy danych.

- Czy dysk zewnętrzny musi być poświęcony tylko na aktualizację LR i jego katalogu.
    - Czy to jest bezpieczne - boję się, że komp może zwariować i potraktować kopię z zewnętrznego dysku lustrzanego jako oryginał kasując przy okazji moje zbiory.
    Dotychczas co kilka miesięcy robiłem eksport katalogu do dysku zewnętrznego ale to dość długo trwa. Czasami też ważniejsze (nieobrobione) zdjęcia nagrywam na DVD zaraz po wyjęciu karty z aparatu.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Dwa różne dyski w różnych miejscach plus to co na roboczym plus jakieś wirtualne gdzieś jest bezpieczniejsze niż nasza kasa w Zusie.
    Inne pytanie: po co aż tak się z tym bawić? W ciągu kilkudziesięciu lat zajrzymy tam może z kilka razy, a potem na 99% wszystko zostanie radośnie zaorane przez wnuki.
    --------------
    Ja przechowuję "twarze" itp na cd/dvd jako psd od 15lat ... około 50% było wykorzystywane ponownie...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.08.12 o 16:56

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ja trzymam swoja biblioteke zdjec w Aperture, na dedykowanym zewnetrznym WD Mybook Studio II skonfigurowanym w RAID1 - to mnie zabezpiecza przed padem jednego z dyskow. Oprocz tego gdzies raz na tydzien robie backup calej biblioteki i nastepnego dnia wynosze do pracy, gdzie trzymam w zamknietej szufladzie - tutaj jestem zabezpieczony na wypadek kradziezy czy jakiejs katastrofy
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Ja trzymam swoja biblioteke zdjec w Aperture, na dedykowanym zewnetrznym WD Mybook Studio II skonfigurowanym w RAID1 - to mnie zabezpiecza przed padem jednego z dyskow. Oprocz tego gdzies raz na tydzien robie backup calej biblioteki i nastepnego dnia wynosze do pracy, gdzie trzymam w zamknietej szufladzie - tutaj jestem zabezpieczony na wypadek kradziezy czy jakiejs katastrofy
    -----------
    A co będzie w przypadku wybuchu wulkanu w okolicy?