Strona 17 z 81 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Oglądałem sobie różne fragmenty kadru, ba, nawet obrazek z d800 musiałem lekko podostrzyc usmem, żeby ostrość szczegółów zbliżyła sie do tego co w omd.
    Pozdrowienia Sylwek
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Praw fizyki nie zmienisz. To będzie zawsze 2EV, a to że raz wydaje się więcej, a raz mniej, to już kwestia obróbki, a nie matrycy.
    Uważasz więc, że 4x mniejsza pod względem powierzchni matryca będzie ZAWSZE 4x więcej szumiała (2EV)?
    I to wynika z praw fizyki?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

A ja dodam, ze szczegoly na obrazku z d800 byly mniej wyrazne PO ZESKALOWANIU w dol, niz to co bylo bezposrednio z OMD. Bez przeskalowaniu tzw. "per pixel sharpness" bylaby nedzna z D800.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Uważasz więc, że 4x mniejsza pod względem powierzchni matryca będzie ZAWSZE 4x więcej szumiała (2EV)?
    I to wynika z praw fizyki?
    Tak, bo dostanie 4x mniej światła przy stałym otworze obiektywu. To podstawy fizyki.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Tak, bo dostanie 4x mniej światła przy stałym otworze obiektywu. To podstawy fizyki.
    To dlaczego w takim razie matryca z OM-D mniej szumi niż.... np. z E-510 ? Przecież dostają taką samą ilość światła.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    No i tu pies pogrzebany - cena. Jeśli się pojawi takie D600 w końcu, to ja niestety żegnam się z E-systemem. Albo dalej zbieram na D800.
    Ostatnio dla mnie plusem E-systemu jest to, że przy tej samej jasności/przysłonie daje większa GO niż FF.
    Choć z drugiej strony na FF domykając do f/8 mając takiego D800 można na ISO 6400 robić i jakośc bedzie świetna i tak lepsza niż z mojego E-30 na ISO 400.

Dlatego oby zrobili coś pokroju E-30 tylko z nową matrycą z OM-D.

T.
    obawiam się że nie zrobią E50 z matryca OM-D bo jakość zdjęć by była lepsza od E3 i E5... a cena musiałaby być przecież niższa...

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Ale co to ma wspólnego z szumami!

Jeśli z D800 który ma 7360 x 4912 wytniesz fragment 3680 x 2456
    to na tym wyciętym fragmencie poziom szumów w magiczny sposób wzrośnie 4x?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Ale co to ma wspólnego z szumami!

...
    Sygnał szumów jest stały, tak dokładniej, to niezależny od ilości światła, a zależny głównie od temperatury, a sygnał użyteczny jest proporcjonalny do ilości światła. Reszta, to proste wnioski.

Wycinanie kawałka matyrycy daje taki sam efekt jak mniejsza matryca. 25% matrycy FF szumi dokładnie tak samo jak matryca 4/3. to też fizyka. Nie jest istotne jak marketing nazwie daną powierzchnię, liczą się milimetry kwadratowe.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 20.08.12 o 22:03

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ano wlasnie. Wszystko zalezy od rozdzielczosci konkretnej matrycy vs jej wielkosc. Ergo - liczy sie wielkosc pojedynczego piksela, a ten w D800 jest... Policzmy. Matryca FF ma 3,5x taka powierzchnie jak 4/3. Za to mamy 2,25x tyle pikseli. Ergo piksel na matrycy D800 ma okolo 24 μm, zas na matrycy OMD okolo 15 μm. Ergo roznica w wielkosci ich powierchni to 1,6x. Dobrze policzylem?
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Pikseli do tego nie mieszaj. One maja związek z rozdzielczością, ale nie z szumem obrazu jako całości.

Uprawnienia umieszczania postów