Strona 16 z 81 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 807

Wątek: E-7

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    To tylko narzedzie.Kazdy kalkuluje wg wlasnych potrzeb.Dla focenia zarobkowego te 6-7 tys to zaden pieniądz.Wszak doliczasz amortyzacje,czy odpisujesz od podatku.Jak by nie patrzyl,zarabiajac na fotach masz sprzet zawsze za darmo.Co innego amator.Ten musi liczyc.Tylko,ze amatorowi otworzy sie wbudowana i nie bedzie plakac.A zaawansowany ceniacy sie i rozwijajacy sie amator hobbysta nie kalkuluje w swoim hobby,cena to drugorzedna sprawa.
    Jesli raz czy dwa do roku wiercisz otwor w scianie na obrazek to niepotrzebna Ci Hilti.Co innego gdy wiercisz za kasiore.A nie chcesz sie pocic z Black Deckerem dwa razy w roku kup Hilti,ale nie narzekaj ,ze 20x drozsza.
    Moze zle to ujalem i uzylem slowa "kalkuluje". Skrot myslowy. Mialem raczej na mysli, ze za TAKA cene (jesli by taka byla) to mamy na rynku rozwiazania dajace lepsza jakosc i tyle.
    Po prostu stosukenk jakosc/cena wypada wtedy niefajnie na tle rynku. Nie czas na sentymenty.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Sciagnalem sobie RAWy z E5 z dpreview, ktory niby nawet ma wg DXO gorsze uzywalne ISO niz E30, wywolalem w ACR, podobnie z RAWem z D800. Porownalem iso400 z pierwszego z iso6400 z drugiego i Nikon zauwazalnie bardziej szumi. Dopiero iso3200 z D800 szumi nieco mniej niz iso400 z E30. Ergo - prawda naszych wypowiedzi lezy gdzies po srodku Czyli roznica jest nieco ponad 2 EV, z tym ze D800 to nowiutka matryca, E30 - sprzed paru lat.
    Zobaczymy co bedzie. Moze jednak nowy model 4/3 zadowoli Cie jakosciowo i kasowo?
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    A mnie ciekawi kiedy to wypuszczą oraz jaki promil rynku foto pozostał dla takich konstrukcji jak potencjalni następcy aparatów E-3, E-5 itp. Szkoda optyki ZD, oj szkoda.
    Najlepiej jakby się pojawił taki OM-D pomostowy na którym by działały stare ZD. Wtedy pewnie rynek starych szkieł by się rozkręcił na dobre, bo większość i tak już przeszła do micro.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Sciagnalem sobie RAWy z E5 z dpreview, ktory niby nawet ma wg DXO gorsze uzywalne ISO niz E30, wywolalem w ACR, podobnie z RAWem z D800. Porownalem iso400 z pierwszego z iso6400 z drugiego i Nikon zauwazalnie bardziej szumi. Dopiero iso3200 z D800 szumi nieco mniej niz iso400 z E30. Ergo - prawda naszych wypowiedzi lezy gdzies po srodku
    Czyli roznica jest nieco ponad 2 EV, z tym ze D800 to nowiutka matryca, E30 - sprzed paru lat.
    Zobaczymy co bedzie. Moze jednak nowy model 4/3 zadowoli Cie jakosciowo i kasowo?
    No zgoda w sumie. Dlatego licze na tego D600. Choc nie wiem co z tego wyjdzie. Strasznie mi sie podoba to co wypluwa D800, ale niestety to jest drogie. Tak, wiem, jakosc kosztuje

Co do Olka.. fakt.. zadowoliby mnie taki OM-D wepchniety w korpus E-30. Naprawde. I tak 5-6 fps, plus migawka do 1/8000, dwa pokretla i mozliwosc doczepienia gripa HLD-4.
    Tylko z cena nie wiem jak by bylo. Swojego E-30 (korpus) kupilem nowego za niecale 3000 pln i teraz watpie zeby za tyle pojawilo sie cos odpowiedniego. Pewnie jak cos wypuszcza to bedzie to raczej nastepca E-3/E-5 z adekwatna cena, a wtedy to nie jest dobra oferta (dla mnie).

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Wlasnie z ciekawosci sciagnalem jeszcze z Dpreview RAW na iso1600 z OMD i szumy wydaja sie nieco mniejsze niz iso3200 w tym samym z D800. Przy iso3200 z obu puszek D800 jednak juz nieco mniej szumi, ale nie jest to jakas przepasc. W obu puszkach matryce najnowszej generacji, ale widac Olek cos zrobil lepiej, albo Sony komus zrobilo lepiej
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Sciagnalem sobie RAWy z E5 z dpreview, ktory niby nawet ma wg DXO gorsze uzywalne ISO niz E30, wywolalem w ACR, podobnie z RAWem z D800. Porownalem iso400 z pierwszego z iso6400 z drugiego i Nikon zauwazalnie bardziej szumi. Dopiero iso3200 z D800 szumi nieco mniej niz iso400 z E30. Ergo - prawda naszych wypowiedzi lezy gdzies po srodku Czyli roznica jest nieco ponad 2 EV, z tym ze D800 to nowiutka matryca, E30 - sprzed paru lat.
    To jest nieco ponad 3 EV.

A to jest cytat z mojej reputacji:
    "zawsze 2EV" - totalne brednie
    i poprosiłbym o uzasadnienie.
    Nie trzeba być tytanem intelektu, żeby napisać: "zawsze 2+2=4" - totalne brednie.
    Sztuką jest uzasadnienie takiego tekstu
    Ostatnio edytowane przez fret ; 20.08.12 o 12:34

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

O kurde, faktycznie, mea culpa, babol w moich obliczeniach, 3200/400=8, czyli 3EV Co nie zmienia faktu roznicy zaledwie 1EV miedzy D800 a OMD. Ergo wyglada na to, ze OMD w szumach jest do przodu jakies 2EV w stosunku do E30, bardzo duzy postep.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Tyle, ze jeszcze pozostaje kwestia rozdzielczosci zdjecia. Skalujac obrazek z D800 do rozmiaro OM-D mozna pieknie zniwelowac szum i roznica bedzie jeszcze drastyczniejsza.

T.

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tylko, ze ja pisałem swoje spostrzeżenia po przeskalowaniu pliku z d800 do wielkości tego z OMD
    Pozdrowienia Sylwek
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

No i jeszcze ważne, żeby to był ten sam kadr, najlepeij z włosami, albo z trawą bo takie zdjęcia najlepiej pokazują stopień odszumiania i nie ma to zanczenia, czy rawy, czy nie, bo surowość rawów to racze bajka.

Uprawnienia umieszczania postów