Strona 15 z 81 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Chyba jednak trochę przesada. ISO w starszych 4/3 było w najgorszym wypadku gorsze o ok. 2 EV niż w dobrych modelach FF. Potwierdzają to min wyniki na dxo. Ergo iso400 z E30 będzie bliżej ISO 1600 w takim D800. Patrząc po tym co wypluwa z siebie OMD, to ta różnica zawęzi się do max 1EV...

Pozdrowienia Sylwek
    Praw fizyki nie zmienisz. To będzie zawsze 2EV, a to że raz wydaje się więcej, a raz mniej, to już kwestia obróbki, a nie matrycy. Nie istnieje taka cudowna technologia, którą da się zastosować w 4/3, a nie da w FF. Dlatego argument o większej GO w Olkach nie jest prawdziwy, bo FF zawsze można bardziej przymknąć. Chyba, że FF jest analogowe, bo tam się z ISO nie podskoczy ponad 4/3 .

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Chyba, że FF jest analogowe, bo tam się z ISO nie podskoczy ponad 4/3 .
    To zalezy co i gdzie focimy tym analogiem.Nieraz mozna poswiecic,albo uzyc statywu.Dawniej tak robilem jak parametry byly trudne.Czesto tego statywu nadal uzywam,chociaz do analoga dedykowany byl

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Nie oszukam, to na pewno, ale po prostu odnioslem sie tutaj do wypowiedzi, ze iso6400 w D800 jest takie jak iso400 jak w E30, co nie jest prawda.
    Z drugiej strony - gdzies sa limity tego slinienia sie na widok iso pierdyliard. Dla mnie akurat iso1600 to wszystko co potrzeba, OMD spokojnie sobie z tym radzi.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Wysokie ISO w D800 z racji upakowania matrycy j.. nie urywa, co innego to w D700. Do ISO 6400 szumy można pominąć. Jeśli chodzi o analog, to duże znaczenie ma czy robimy na slajdzie, negatywie kolorowym czy B&W. Slajd do ISO200 jest akceptowalny, jest Provia 400 ale rozrost ziarna jest spory. Negatyw kolor ISO800 jest ok, na przykład taka Superia. Co do B&W, Delta 3200 jest akceptowalna a ziarno wygląda przyjemnie. Kiedyś forsowałem T-MAX 400 na 3200 i ziarno było na poziomie Delty 3200.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    To zalezy co i gdzie focimy tym analogiem.Nieraz mozna poswiecic,albo uzyc statywu.Dawniej tak robilem jak parametry byly trudne.Czesto tego statywu nadal uzywam,chociaz do analoga dedykowany byl
    Miałem na myśli czyste ISO, bez dopalaczy w postaci statywu Dziwię się, że nie wymieniłeś statywu na cyfrowy

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Dziwię się, że nie wymieniłeś statywu na cyfrowy
    No kurde zapomnialem,po prostu zapomnialem.
    Chociaz kiedys na PW dostalem pytanie dlaczego Exif wycinam w studyjnych i nie moze "kicia" wyczytac jak lampy ustawiane byly.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No kurde zapomnialem,po prostu zapomnialem.
    Chociaz kiedys na PW dostalem pytanie dlaczego Exif wycinam w studyjnych i nie moze "kicia" wyczytac jak lampy ustawiane byly.
    Trzymasz swoje tajemnice tylko dla siebie . Podzieliłbyś się. Wtedy wyszłoby, że używasz cyfrowej Smieny.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Nie oszukam, to na pewno, ale po prostu odnioslem sie tutaj do wypowiedzi, ze iso6400 w D800 jest takie jak iso400 jak w E30, co nie jest prawda.
    Z drugiej strony - gdzies sa limity tego slinienia sie na widok iso pierdyliard. Dla mnie akurat iso1600 to wszystko co potrzeba, OMD spokojnie sobie z tym radzi.
    Jest to prawda. Robie od lat 4 na E-30 i tydzien bawilem sie D800. Mozesz pisac sobie co chcesz i przytaczac przyklady tabelek i testow. Widze jak wyglada to co moj E-30 wypluwa i to co wychodzilo z D800. Tam po zastosowaniu lekkiego odszumiania i zeskalowaniu obrazka do 12Mpix E-30 nie mialo nawet jak zaczac podskakiwac, a co dopiero mowic o nawiazaniu rownorzednej walki. To jest przepasc i tyle w temacie. Jak do kwesti dolaczyc jesczze zabawe w PS w wyciaganie z cieni, kreatywna obrobke to juz ostatecznie pozamiatane.
    Matryca z OM-D troche ratuje sprawe, ale IMHO i tak jej do tej z D800 jeszcze brakuje, niestety.

ISO1600 piszesz? Nooo... Na E-30 to zapomnij o zrobieniu pozniej z takiej foty czegos sensownego, fotka do rodzinnego albumu obleci, ale nic poza tym.
    Mialem okazje popstrykac sobie rodzinnie na weselu przez ostatni weekend. E-30. Dziekuje postoje. Fotograf zamowiony smigal z D700 i robil w zastanym bez problemu i ladnie wszystko, a ja prawie plakalem jak widzialem co mi wychodzi jak korpus wjezdzal na ISO1600.

Dlatego tak jecze. OM-D nie dla mnie (poki co) i chetnie widzialbym cos z ta nowa matryca ale w klasie E-30, no ewentualnie E-5, ale nie za cene 6-7 tys, bo to calkowicie sie nie kalkuluje.
    No ja nie wiem... mogliby nawet korpusu nie zmieniac tylko bebechy wsadzic nowe i by bylo. Ja tam bym sie nie obrazil jakby E-50 wygladalo jak E-30 kropka w kropke :P

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    ale nie za cene 6-7 tys, bo to calkowicie sie nie kalkuluje.
    To tylko narzedzie.Kazdy kalkuluje wg wlasnych potrzeb.Dla focenia zarobkowego te 6-7 tys to zaden pieniądz.Wszak doliczasz amortyzacje,czy odpisujesz od podatku.Jak by nie patrzyl,zarabiajac na fotach masz sprzet zawsze za darmo.Co innego amator.Ten musi liczyc.Tylko,ze amatorowi otworzy sie wbudowana i nie bedzie plakac.A zaawansowany ceniacy sie i rozwijajacy sie amator hobbysta nie kalkuluje w swoim hobby,cena to drugorzedna sprawa.
    Jesli raz czy dwa do roku wiercisz otwor w scianie na obrazek to niepotrzebna Ci Hilti.Co innego gdy wiercisz za kasiore.A nie chcesz sie pocic z Black Deckerem dwa razy w roku kup Hilti,ale nie narzekaj ,ze 20x drozsza.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 20.08.12 o 11:23

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

A mnie ciekawi kiedy to wypuszczą oraz jaki promil rynku foto pozostał dla takich konstrukcji jak potencjalni następcy aparatów E-3, E-5 itp. Szkoda optyki ZD, oj szkoda.

Uprawnienia umieszczania postów