Nie wiadomo, bo oni budują aparaty na takich modułach i kilka modeli jest oparty o ten sam moduł ale podoba mi się Panasonic G5 tyle, że to nie Olympus i nie ma sterownia lampami i stabilizacji w korpusie.
posiadam tylko m4/3
posiadam tylko e4/3
posiadam m4/3 i e4/3 częściej używam micro
posiadam m4/3 i e4/3 częściej używam e systemu
posiadam inny system i m4/3
posiadam inny system micro
posiadam inny system
Nie wiadomo, bo oni budują aparaty na takich modułach i kilka modeli jest oparty o ten sam moduł ale podoba mi się Panasonic G5 tyle, że to nie Olympus i nie ma sterownia lampami i stabilizacji w korpusie.
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
A próbował ktoś zmienić gripa w E-P3 albo w E-M5? Może by to wystarczyło? Miałem oba aparaty w ręku i faktycznie z cięższym obiektywem nie były by zbyt wygodne. Nawet z 12-50 i 14-140 trzyma je się tak sobie. Moim zdaniem główną winę ponosi za to zbyt płaski grip.
Pytanie tylko czy Olek wyrobi z zasobami ludzkimi i finansowymi, żeby ciągnąć linie topowego korpusu w stylu OMD i w stylu E5 tylko bez lustra. Może to być problematyczne, a wówczas wolałbym chyba, żeby pociągnęło styl OMD... Malosc przy wysokiej jakości jest tutaj ważnym segmentem.
Pozdrowienia Sylwek
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Akira Watanabe zapowiedział już aparat, który poradzi sobie z AF szkieł 4/3 ale to wcale nie oznacza, że to będzie aparat 4/3.
Z jego wypowiedzi można wywnioskować, że to będzie aparat mikro 4/3.
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
Znaczy sie moze aparat m4/3 z fazowym AF po prostu? To by wiele wyjasnialo.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Teraz jest moda na wstawianie czujników fazowych do matryc, pierwszy był Nikon z modelem 1.
Mark Twain
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Mam nadzieję, że na photokinie Olek zaprezentuje PENa z matrycą z OMD i wizjerem a całość będzie w ludzkiej cenie.
Po ostatnich wieczornych fotkach na ISO1600 jestem pewny, że nic tak dobrze nie zrobi m4/3 jak mniej szumiąca matryca. No i dodajmy do wishlist tańsze stałki 12 i 75mm![]()
Składam publiczną deklarację, że jeśli się pojawi E-P5 (nie E-PL5) z matrycą z OM-D, to go kupię gdy tylko trafi do cennika OJ![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb