Nieee no wizjer rzecz przydatna . Często brakuje mi go w E-PL3 przy uzywaniu z jakimś tele , lub starymi maualami . To zawsze też jakas dodatkowa "stabilizacja".
posiadam tylko m4/3
posiadam tylko e4/3
posiadam m4/3 i e4/3 częściej używam micro
posiadam m4/3 i e4/3 częściej używam e systemu
posiadam inny system i m4/3
posiadam inny system micro
posiadam inny system
Nieee no wizjer rzecz przydatna . Często brakuje mi go w E-PL3 przy uzywaniu z jakimś tele , lub starymi maualami . To zawsze też jakas dodatkowa "stabilizacja".
Dokładnie, co ciekawe oprócz wizjera przydają się również dodatkowe... gramy. Nie jestem w stanie zrobić ostrych fotek 45/1.8 przy czasach, przy jakich je uzyskuje pstrykając 75/1.8Wizjer VF-2 to podstawa w Słońcu na EPL1, ale również bardzo zapracowany pomocnik IBIS'a.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
wizjer bardzo ważna rzecz, zwłaszcza gdy jest bardzo słoneczny dzień, ale tandem: wizjer + wyświetlacz w takiej pogodzie wg mnie w nowym cudzie spisuje się średnio. Na ekranie nic nie widać a wizjer daje bardzo sztuczny obraz - i jedyne co mogę to zobaczyć co obejmuje kadr, no i wymiana muszli ocznej to podstawa - ta to tragedia. W lustrzance czyszczenie wizjera zdarzało mi się rzadko - w OMD notorycznie - oczywiście mówię o wysokich temperaturach i niezłym słońcu. Poza tym umieszczenie wizjera, w tak małym aparacie, centralnie nad wyświetlaczem jest mało praktyczne - gęba jest non stop przyklejona do niego. Tyle wg mnie na temat "wizjerka vel. judasza" w OMD.
Jak dla mnie OM-D spokojnie mogę nazwać odpowiednikiem e-30 w mikro. I taka wielkość jaką reprezentuje z gripami jest ok.
Mikro4/3 z definicji jest mikro, więc jakoś nie spodziewam się klocka o wadze 0,8 kg w tym systemie.
Mnie z kolei marzy się E-P5 o budowie NEX-7 z matrycą OM-D
Czyli wizjer w lewym górnym rogu i lampka wyskakująca z środkowej części (link).
Podobne rozwiązanie z wizjerem w rogu znamy już z e-300 i e-330, więc pomarzyć można![]()
Dla mnie z kolei ideałem będzie E-P5 z matrycą OM-D, odchylanym ekranem, lampką błyskową którą można skierować na sufit.
Wizjer wbudowany ani mnie grzeje, ani ziębi, mam zakupiony VF-2, który mnie całkiem satysfakcjonuje.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Co do VF-2 hmmm no mialem i sprzedałem . Fajny i owszem , często przydatny , ale nijak mi nie grał ten klocek z filigranowym korpusem E-PL3 . Do żadnej torby taki zestaw mi nie wchodził , dwa razy prawie bym go nie zgubił (brak blokady) , a VF-3 nie chcę (kto porównywał obydwa wie dlaczego). Wbudowany to wbudowany.
Ja po ogłoszeniu nowego systemu m4/3 byłem bardzo sceptyczny, przekonałem się jednak do mikrusów, aktualnie lustrzanek używam raczej sporadycznie. Bardzo lubię E-PL1, pomimo, że to najtańszy aparat w systemie. Szklarnia, która jest obecnie w zasadzie spełnia moje oczekiwania, przy czym zdecydowanie bardziej wolę stałki niż zoomy. Doczepianych wizjerów nie lubię z powodów wspomnianych przez Roberto73. Czego mi brakuje? Po pierwsze LCD kręconego we wszystkie strony (nie musi być duży) - to pewnie kwesta czasu, po drugie i to jest ważniejsze - chciałbym zupełnie cichą i nie robiącą wibracji, a więc w pełni elektroniczną, migawkę jak w kompaktach, przynajmniej opcjonalnie.
Ostatnio edytowane przez Karol ; 23.08.12 o 20:00
Ja bym sobie życzył obracanego wyświetlacza jakości takiej jakiej miałem w nex-5 , tam była po prostu bajka , jeśli chodzi o rozdzielczośc powłoki antyodblaskowe , kontrast i dekilatność przeguba. W E-PL3 niestety wydaje mi się , że to zrobiono na siłę, na szybko, niedopracowany totalnie. I nie chcę żadnego zniebieściałego AMOLED tylko LCD wysokiej klasy ,i najlepiej gorilla glas.
mam 3 puszki 4/3 i jedną puszkę m4/3
właśnie wracam z 2 tygodniowego pobytu w Alpach i Dolomitach z łażeniem po górach i nurkowaniem w jeziorach górskich.
4/3 w tym czasie nie zrobioło żadnego zdjęcia m4/3 kilkaset klatek...
Oczekiwania co do m4/3 napiszę za jakiś czas jak sie dorwe do normalnego netu
na pewno szybka praca z 50-200 i dobry jasny odpowiednik 14-54 w podobnej cenie
koncepcji jeszcze do konca nie mam 12-35 kusi wszystkim choć nie ceną
ale 25mm 1.4 i 45mm 1.8 wraz z 9-18 pomijając żonglerkę szkłami powinno juz dać ładniutkie efekty
bo pokrywa odpowiedniki 18-36 50 90 z czego 50 i 90 jaśniutkie...
jeszcze długi koniec coby jakoś porozwijali![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 24.08.12 o 20:57