Po dwukrotnym przeczytaniu książki i przejrzeniu kilku stron www znanych amerykańskich
fotografów IR zauważyłem, że najczęściej używają filtra 665 nm, który Ty poleciłeś.
Jedyną nieprzyjemną stroną tej zabawy w IR jest, że określą ilość godzin spędzić trzeba
przy kompie co nie bardzo lubię. Pozostaje jeszcze kwestia wyboru body. I w związku z tym
mam pytanie. Czy proces wymiany filtra IR jest odwracalny i czy ponownie aparat można
przywrócić do stanu fabrycznego.
Pozdrawiam
E tam, zaraz godzin ... , wystarczy 10-30min, a jak więcej znaczy kadr do ****. Pomożemy,
pokażemy - będzie szybko, łatwo i przyjemnie.
Jak najbardziej odwracalny, powiedz tylko "przerabiaczowi" żeby zachował filtr AA z Twojego body, albo Ci odesłał.
Ja również.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dzięki Wam , Saboor i Apz. Pytanie czy proces jest odwracalny wzięło się z tego, że nie wiem
jeszcze na jakie aparaty się zdecydować. Nie jest to dla mnie łatwa sprawa ponieważ chcę pogodzić
trzy rzeczy razem jednym typem aparatu. Pierwsze przymiarki wskazują na OMD, ale i któreś
z serii PEN też nie są wykluczone. Z decyzją poczekam do Photokiny. To już tylko miesiąc. Wytrzymam.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez hadan ; 12.08.12 o 17:38
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
To było przycinane?
---------- Post dodany o 11:33 ---------- Poprzedni post był o 11:20 ----------
Po co nowe body do przeróbki? Mnie to zajęło 3min i efekt podobny.
Pamiętaj: zamieniasz czerwony na niebieski i od Ciebie zależy jaki będzie ten źródłowy czerwony i końcowy niebieski.
To samo z żółcią na liściach będzie albo nie będzie - Twoja decyzja.
Jeszcze popróbuję.