E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Przydał by się materiał poglądowy.
Fota zrobiona normalnym aparatem i dla porównania taka sama z filtrem.
Oraz rodzaj filtra i długość fali z jakim ta fota była zrobiona.
Pomogło to by zdecydować o wyborze filtra do przeróbki aparatu.
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Super. Właśnie dzisiaj dostałem książkę " Fotografia w podczerwieni " Deborah Sandidge
i zacząłem ją studiować. Po pierwszym zapoznaniu, wiedzy sporo ale pozostawia też niedostatek.
Moje pierwsze pytania:
1. jakiej długości fali filtr jest optymalny do rozpoczęcia przygody z podczerwienią.
2. jakich firm filtry są godne polecenia, czy są dostępne w Polsce i w jakim przedziale cenowym.
3. gdzie można dokonać wymiany filtra i czy powoduje to u Olka utratą gwarancji.
Pozdrawiam
665nm w body + 720nm hoya nakręcany
Hoya nakręcany, ale bez przeróbki aparatu to dłuugie czasy do 30''
IR-studio przeróbka aparatu(cena do uzgodnienia)
Ja też![]()
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 9.08.12 o 14:54
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
ja zakupilem filtr (bez firmy-nie mialem monety na HOYA) nakrecany na obiektyw. foce zd14-42 3.5-naswietlam max do 3.5sek filterek 720nm
---------- Post dodany o 15:20 ---------- Poprzedni post był o 15:18 ----------
ale jak w przyszlosci bede zmieniał,miejmy nadziejeaparat na lepszy to chyba sie pokusze na przeróbke wiec ciekawy temat.pozdr
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Znalazłam taki tekst. Może komuś się przyda
http://infraredatelier.wordpress.com/