Strona 81 z 103 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Fuji X10

Witam !

G3 + 20mm / 1.7 daje obraz tak wysokiej jakosci, ze x10 bedzie pod tym wzgledem wyraznie ustepowal.
    x10 ma lepszy DR ale kosztem mniejszej rozdzielczosci.

G3 a x10 to zupelnie rozne aparaty i rozne filozofie korzystania z nich a ludzie maja rozne potrzeby i to co dla jednego
    bedzie najwazniejsze dla innego mniej wazne.

Ostatnio kolezana sprzedala pena i kupila Canona G1X i jest zadowolona.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

DR400% można ustawić też przy 12 mpx, ale to zupełnie inny sposób działania, niż przy 6 mpx. Przy 12 aparat niedoświetla o 2 EV, a potem koryguje to programowo, stosując odpowiednią krzywią dla świateł. W rezultacie minimalne iso to 400 i rośnie szum w cieniach (dokładnie tak samo działa auto gradacja w Olkach, tyle że tutaj niedoświetlenie wynosi 1 EV). Natomiast DR400% przy 6 mpx wykorzystuje już technologię EXR, a mianowicie piksele zgrupowane są w pary i w każdej parze w czasie jednej ekspozycji jeden piksel naświetla obraz krócej, a drugi dłużej, w rezultacie czego powstaje taki jakby HDR, tylko zapisywany do rawa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Polecam X100 podobno gorszy od X10 I nie namawiają do wymiany matryc.......... bo może wszystko juest do wymiany ale którą firmę na to stac
    Ostatnio edytowane przez voovoo2 ; 5.08.12 o 22:12
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Aha, jakby kogoś interesowało: X10-tki oferowane w MM (przynajmniej w Poznaniu) mają już nowe matryce.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Aha, jakby kogoś interesowało: X10-tki oferowane w MM (przynajmniej w Poznaniu) mają już nowe matryce.
    Można to po czymś poznać, np. numerze seryjnym? I ciekawe czy "nowa" matryca czymś się różni od "starej" poza rozwiązaniem problemu placków.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 5.08.12 o 22:42

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Te egzemplarze akurat miały starą matrycę, ale zostały wysłane do serwisu przez sklep, więc numer seryjny w niczym tu nie pomoże.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Ażeby było jasne, to niżej podaję, jak rozumiem tryby DR w X10:

1) Przy 12 MPx DR 400 (daje całemu sensorowi 1/4 potrzebnej normalnie ekspozycji, czyli o 2 EV mniej) działa w sposób tradycyjny, tak jak D-lighting w lustrzankach, czyli mniej przepala światła i zarazem podciąga cienie. Czy max ISO 400 jest ograniczeniem programowym, czy tylko ze względu na nieładne obrazki (z szumem w rozjaśnionych cieniach) nie warto iść wyżej z ISO przy 12 MPx?

2) Przy 6 MPx DR 400 (w specjalnym w trybie High ISO-Low Noise?) naświetla dwa 6-cio megapikselowe komplety pikseli – jeden otrzymuje normalną ekspozycję, drugi 1/4 ekspozycji. Nic nie musi w cieniach wyciągać, tylko składa z tych dwóch różniących się ekspozycją o 2 EV sześciomegapikselowych obrazów (pixel binning) jeden obraz sześciomegapikselowy zhadeerowany. Inaczej mówiąc jest to HDR 2EV.

Czyli DR400 przy 12 MPx i DR400 przy 6 MPx (to jest własnie tryb EXR?), to dwie różne rzeczy. Czy tak?

3) Doczytałem się, że DR w trybie EXR sięga 1600 %, czyli pozwala tworzyć HDR 4EV.

Mała korekta do punktu (2). Piksele w kazdej parze o jednakowym kolorze nie są nierówno naświetlane (np. dla DR400 nie jest tak, że jeden piksel otrzymuje 1/4 ekspozycji, drugi 1, czyli całość ekspopzycji), tylko z jednego piksela procesor sczytuje ładunek po 1/4 czasu ekspozycji (w trakcie otwarcia migawki), a z drugiego piksela pary - po zakończeniu całego czasu ekspozycji.
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 5.08.12 o 23:15

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    1) Przy 12 MPx DR 400 (daje całemu sensorowi 1/4 potrzebnej normalnie ekspozycji, czyli o 2 EV mniej) działa w sposób tradycyjny, tak jak D-lighting w lustrzankach, czyli mniej przepala światła i zarazem podciąga cienie.
    Tak.

Czy max ISO 400 jest ograniczeniem programowym, czy tylko ze względu na nieładne obrazki (z szumem w rozjaśnionych cieniach) nie warto iść wyżej z ISO przy 12 MPx?
    Wyżej się da, tylko nie da się niżej. Jeśli weźmiesz iso 100, niedoświetlisz o 2 EV, a następnie podciągniesz o 2 EV programowo, to uzyskujesz nic innego, jak programowe iso 400. A ponieważ ten Fuji nie może zejść poniżej iso 100, więc minimalna czułość dla takiego trybu to właśnie iso 400.

2) Przy 6 MPx DR 400 (w specjalnym w trybie High ISO-Low Noise?)...
    Nie, tryb Low Noise to co innego. Tu piksele pracują parami, ale naświetlane są tak samo. Podwajają po prostu swoją powierzchnię. Zapewne po zrobieniu zdjęcia w rozdzielczości 12 mpx i zmniejszeniu go w postprodukcji do 6 mpx rezultaty wyszłyby podobne. Żeby uruchomić EXR, wystarczy tylko ustawić DR400% i 6 mpx - żadnego innego osobnego trybu nie można włączać.

...naświetla dwa 6-cio megapikselowe komplety pikseli – jeden otrzymuje normalną ekspozycję, drugi 1/4 ekspozycji. Nic nie musi w cieniach wyciągać, tylko składa z tych dwóch różniących się ekspozycją o 2 EV sześciomegapikselowych obrazów (pixel binning) jeden obraz sześciomegapikselowy zhadeerowany. Inaczej mówiąc jest to HDR 2EV.
    Tak.

Czyli DR400 przy 12 MPx i DR400 przy 6 MPx (to jest własnie tryb EXR?), to dwie różne rzeczy. Czy tak?
    Tak. Przy 6 mpx masz dostępne wszystkie czułości, w tym iso 100 i 200. Przy 12 mpx tylko od iso 400 w górę.

3) Doczytałem się, że DR w trybie EXR sięga 1600 %, czyli pozwala tworzyć HDR 4EV.
    Owszem, ale wtedy nawet przy 6 mpx DR800% i DR1600% osiągane są programowo. Sprzętowe możliwości matrycy kończą się na DR400%. oczywiście tylko przy 6 mpx, bo przy 12 mpx w ogóle nie są wykorzystywane.

Mała korekta do punktu (2). Piksele w kazdej parze o jednakowym kolorze nie są nierówno naświetlane (np. dla DR400 nie jest tak, że jeden piksel otrzymuje 1/4 ekspozycji, drugi 1, czyli całość ekspopzycji), tylko z jednego piksela procesor sczytuje ładunek po 1/4 czasu ekspozycji (w trakcie otwarcia migawki), a z drugiego piksela pary - po zakończeniu całego czasu ekspozycji.
    No tak, przecież nie da się zasłonić poszczególnych pikseli, aby nie były wystawione na działanie światła. "Nierównomierne naświetlenie" to tylko skrót myślowy

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Wedlug roznych for internetowych nowy sensor ma przynajmniej czesc x10 zaczynajacych sie od 22M, musze odkopac namiary na goscia z Niemiec, ktory sie zarzekal, ze kupil nowego bez orbow....

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    Polecam X100 podobno gorszy od X10 I nie namawiają do wymiany matryc.......... bo może wszystko juest do wymiany ale którą firmę na to stac
    Fajny aparacik ale nie dla wszystkich. Trzeba naprawdę wiedzieć czego się oczekuje aby go kupic. Niestety ja nie wiem, a raczej wiem, ze dla mnie jest za mało uniwersalny ale na pewno ma coś w sobie