Strona 31 z 103 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Odp: Fuji X10/X50

Nie odbierzcie mnie źle, ale tak się wciąż zastanawiam czy dla celów podręcznego notatnika foto nie wystarczy aparat w komórce albo przykładowo LX5, EX1, Xz1?? Chodzi o relację - cena - jakość/funkcjonalność.
    Hehe zauważyliście, że wszystkie mają iksa w nazwie? fufu też

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Może i wystarczy. Tylko nie zawsze najważniejszy jest rachunek ekonomiczny - czasem liczy się po prostu frajda z użytkowania, tym bardziej w tego typu zabawkach. A im lepsza jakość zdjęć i obsługa, tym większa frajda
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Może i wystarczy. Tylko nie zawsze najważniejszy jest rachunek ekonomiczny - czasem liczy się po prostu frajda z użytkowania, tym bardziej w tego typu zabawkach. A im lepsza jakość zdjęć i obsługa, tym większa frajda
    Z tym się w pełni zgadzam.
    Ponadto - też lubię rzeczy ładne

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Nie odbierzcie mnie źle, ale tak się wciąż zastanawiam czy dla celów podręcznego notatnika foto nie wystarczy aparat w komórce albo przykładowo LX5, EX1, Xz1?? Chodzi o relację - cena - jakość/funkcjonalność.
    Hehe zauważyliście, że wszystkie mają iksa w nazwie? fufu też
    W roli podręcznego notatnika nie do pobicia jest Canon S95 lub S100.
    LX5 jest znacząco mniejszy od X10, a pomimo to trudno nosi się go w kieszeni. S95 (a tym bardziej S100) jest znacząco mniejszy od LX5, i jako jedyny zaawansowany kompakt jest kieszonkowy. Jakość zdjęć ze wszystkich zaawansowanych kompaktów jest taka sama, X10 niestety nie wniósł w tym aspekcie nic nowego.

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    W roli podręcznego notatnika nie do pobicia jest Canon S95 lub S100.
    LX5 jest znacząco mniejszy od X10, a pomimo to trudno nosi się go w kieszeni. S95 (a tym bardziej S100) jest znacząco mniejszy od LX5, i jako jedyny zaawansowany kompakt jest kieszonkowy. Jakość zdjęć ze wszystkich zaawansowanych kompaktów jest taka sama, X10 niestety nie wniósł w tym aspekcie nic nowego.
    Ok, masz rację. I co z tego. Podoba mi się i z wymienionych modeli wniósł dla mnie tę niewysłowioną konkretami korzyść. Cieszę się, że miałem taki wybór.
    Cena jest wysoka, niestety. Niemniej pamiętam, jak w chwili swojej prezentacji canon g2 kosztował w MM coś koło 4999, w promocji I znam takich, co kupili.
    Ostatnio edytowane przez yendash ; 4.12.11 o 17:41

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Nie ma co narzekać. Kto czuje potrzebę to bierze na co go stać, najwyżej potem odsprzeda z niewielką stratą jak to ktoś kiedyś mówił Mnie by wystarczył nawet Canon S80, które były jeszcze niedawno po 4 paczki na Ali i już ich nie widzę...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Jakość zdjęć ze wszystkich zaawansowanych kompaktów jest taka sama, X10 niestety nie wniósł w tym aspekcie nic nowego.
    Jakość jest podobna, to prawda. Jednak trzeba podkreślić, że obiektyw o światłosile 2-2.8 daje jednak większą gwarancję, że zdjęcie da się zrobić, w każdych niemal warunkach. Takiego obiektywu wspomniane Canony nie mają - ba! żadne kompakty spod C nie mają.
    "Jasność" 5.8 już takiej swobody nie gwarantuje (no ale o tym już było...) - no chyba, że lampka jest otwarta na stałe

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

mynameisnobody, kilka innych wycinków z tego samego zdjęcia, które chciałeś zobaczyć:

I dzienne zdjęcia w trudnym świetle na iso 100 i przy pomiarze matrycowym, bez żadnej korekcji ekspozycji (Fuji na górze, Panas na dole):

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1600_03.jpg
Wyświetleń:	308
Rozmiar:	293,3 KB
ID:	57676   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1600_04.jpg
Wyświetleń:	312
Rozmiar:	374,0 KB
ID:	57677   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2824_1024.jpg
Wyświetleń:	317
Rozmiar:	198,6 KB
ID:	57678   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2837_1024.jpg
Wyświetleń:	308
Rozmiar:	206,2 KB
ID:	57679  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2893_1024.jpg
Wyświetleń:	1237
Rozmiar:	315,2 KB
ID:	57680   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010380_1024.jpg
Wyświetleń:	311
Rozmiar:	179,7 KB
ID:	57681   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010386_1024.jpg
Wyświetleń:	312
Rozmiar:	196,0 KB
ID:	57682   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010397_1024.jpg
Wyświetleń:	1239
Rozmiar:	259,7 KB
ID:	57683  

www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Jakość jest podobna, to prawda. Jednak trzeba podkreślić, że obiektyw o światłosile 2-2.8 daje jednak większą gwarancję, że zdjęcie da się zrobić, w każdych niemal warunkach. Takiego obiektywu wspomniane Canony nie mają - ba! żadne kompakty spod C nie mają.
    "Jasność" 5.8 już takiej swobody nie gwarantuje (no ale o tym już było...) - no chyba, że lampka jest otwarta na stałe
    Bo Canon wie co robi ... W takim kompakcie liczy się właściwie tylko szeroki kąt. Sam po nabyciu LX5 stwierdziłem, że większość fotek robię na 24mm, czasami na 35mm. I to zarówno na zewnątrz, gdzie nie ma problemu ze światłem, jak i wewnątrz, gdzie może i brakuje światła, ale tu używa się głównie szerokich kątów - czyli jest jasno -nie gorzej niż w X10.

Co do większych ogniskowych. Nawet 2.8 czy 2.5 (u Olka) na 112mm nie gwarantuje portretu z rozmytym tłem.
    Z LX5 wychodzą takie portrety (Canon S100 da pewnie podobne możliwości)
    A z APS-C z 55mm @2.8 takie:

Czyli jeśli chcemy "poportretować", to używając kompaktu (każdego) mamy utrudnione zadanie. Dlatego u mnie docelowo będzie jakieś m4/3 z 14-42X (do kieszeni) i obiektyw portretowy.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 4.12.11 o 20:12

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Bo Canon wie co robi ... W takim kompakcie liczy się właściwie tylko szeroki kąt. Sam po nabyciu LX5 stwierdziłem, że większość fotek robię na 24mm,
    tiaa Canon robi kompakty chyba tylko dla Ciebie, bo ja na przykład używam innych ogniskowych często i chętnie
    całe rzesze ludzi także!

Co do większych ogniskowych. Nawet 2.8 czy 2.5 (u Olka) na 112mm nie gwarantuje portretu z rozmytym tłem.
    .
    Mnie nie potrzeba koniecznie rozmytego tła w kompakcie (do portretów wybiorę i tak inny zestaw - jeśli mnie kiedyś na portrety najdzie...), mnie potrzeba możliwie krótkiego czasu przy zadanym iso - do tego potrzebny jest jasny obiektyw. każdy jasny będzie w tej sytuacji lepszy od ciemnego! Wbrew temu co się teraz wyprawia, jasne szkiełka nie zostały stworzone dla rozmycia, stworzono je dla możliwości stosowania krótkich czasów - rozmycie jest bonusem, w portrecie pożądanym, gdzie indziej niekoniecznie.
    Współcześnie mała GO jest wykorzystywana często do zrekompensowania braków warsztatowych fotografa! Kiedyś mawiało się - zadbaj o tło o reszta zdjęcia zrobi się sama - dziś - tło najlepiej rozmyć (!) - nie widać bajzlu.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 4.12.11 o 20:20