Strona 4 z 25 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 245

Wątek: apezetowe IR-enki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    417
    Moja galeria

Odp: apezetowe IR-enki

Mnie się taka Toskania nie widzi, nic a nic

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    315
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Dziękuję bardzo za Wasze opinie.
    3. Jedno takie moje południowe.
    Piekne.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lisiajamka1 Zobacz posta
    Mnie się taka Toskania nie widzi, nic a nic
    Będzie i inna. Poza tym o gustach się nie dyskutuje. Mnie rolnicza Toskania z masą zabytkowych miasteczek szybko znudziła.
    7.
    8.

Dwie podobne fotki , ale z innych zakresów widma.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6091638ag.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	209,6 KB
ID:	66241   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6091631aag.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	265,9 KB
ID:	66242  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 1.07.12 o 00:31
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Będzie i inna. Poza tym o gustach się nie dyskutuje. Mnie rolnicza Toskania z masą zabytkowych miasteczek szybko znudziła.
    Dwie podobne fotki , ale z innych zakresów widma.
    Moze dlatego Ci sie znudzila,ze jestes zafascynowany nowa zabawka..Ja mysle ,ze do irenek nie nadaja sie wszystkie kadry tak jak w tradycyjnej fotografi.Odpowiedni uklad(swiatlo,cien,i barwy) jest co najmniej niezbedny,zeby tooto sie dalo ogladac.Pamietaj ze irenki to ostrosc na granicy przegiecia,wszelakie niedoostrzenie i pokazanie "mydelka" w kadrze to odrzut.Oczywiscie mozesz inaczej uwzac,wszak o gustach sie......
    Te troche podostrzylem bo osobiscie mi "mydelko" nie pasowalo
    Załącznik 66240

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Moze dlatego Ci sie znudzila,ze jestes zafascynowany nowa zabawka..Ja mysle ,ze do irenek nie nadaja sie wszystkie kadry tak jak w tradycyjnej fotografi.Odpowiedni uklad(swiatlo,cien,i barwy) jest co najmniej niezbedny,zeby tooto sie dalo ogladac.Pamietaj ze irenki to ostrosc na granicy przegiecia,wszelakie niedoostrzenie i pokazanie "mydelka" w kadrze to odrzut.Oczywiscie mozesz inaczej uwzac,wszak o gustach sie......
    Te troche podostrzylem bo osobiscie mi "mydelko" nie pasowalo
    Załącznik 66240
    Masz rację, można to podostrzyć - poprawię.
    Miałem dwie nowe zabaweczki aparat do IR i E-M5, miałem też pożyczone E-5, ale nie wyjąłem go ani razu. Za dużo nowości na raz. Masz rację co do światła i cieni. Próbuję się ze zdjęciami z rożnych dni , robione przy rożnym świetle i uczę się szopa, korzystam z ACR-a w zakresie w jakim nigdy dotąd go nie wykorzystywałem.
    A co do samego ostrzenia - na moich zdjęciach przyzwyczaiłem się ostrzyć oszczędnie, może stąd ten brak wyczucia...
    A co do znudzenia - tam jest zabytkowy prawie każdy dom, z malutkich mieścinach pobudowano przez wieki po kilka kilkanaście katedr i kościołów, w srodku swiatło liche, poczerniałe kopie malowideł , jedyne co imponuje to sztuka kamieniarzy, ich kunszt.Masa pięknego rękodzieła , to mozna faktycznie podziwiać , a krajobraz - w zasadzie cały region jest pusty chociaż uprawiany, potęzne pola z pozwijanemi belami siana, ludzie mieszkają w większości w górach lub na wzgórzach, pola i wzgórza i jary, pieknie wygląda przez w pięknym świetle po półtorej godziny rano i wieczorem , gdyby nie spotykane z rzadka bydło i barany jest jak wypalone słońcem pustkowie pocięte drogami z licznymi mknącymi samochodami, w miastach tłok , w miasteczkach podobnie. wcześnie rano spotykalem rolnikow w ciągnikach na białych toskańskich drogach.
    Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 1.07.12 o 00:45
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Kurczę.. ja nie wiem. Z jednj strony rozumiem fascynację pewną tymi fotami IR, ale z drugiej wydaje mi się, że ich fajność polega jedynie na tym, że to IR. Czyli takie widzenie normalnego świata tylko inaczej, sztucznie, zbyt sztucznie, zbyt inaczej. Poza moją granicą przyswajalności. Dla mnie takie zdjęcia wyglądają jak proby odwracania barw w PSie i zabawy z kolorystyką i kurde no, nie widzę w nich nic "łał!"
    Sam jak nabędę coś nowszego niż E-30, to E-30 przerabiam na full spectrum i będę się bawił fotami full spectrum.. może to o tę zabawę chodzi? No nic, czas pokaże.
    Wolę apzie twoje klasyczne, zamglone pejzaże i pejzaże w ogóle i liczę, że z Toskani pokażesz coś normalnego, klasycznego, a nie tylko IRenki? Na razie uraczyłeś nas tylko zdaje się 2 widoczkami. Ja czekam na jakąś fajna foto-relację z użyciem OM-D

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Kurczę.. ja nie wiem. Z jednj strony rozumiem fascynację pewną tymi fotami IR, ale z drugiej wydaje mi się, że ich fajność polega jedynie na tym, że to IR. Czyli takie widzenie normalnego świata tylko inaczej, sztucznie, zbyt sztucznie, zbyt inaczej. Poza moją granicą przyswajalności. Dla mnie takie zdjęcia wyglądają jak proby odwracania barw w PSie i zabawy z kolorystyką i kurde no, nie widzę w nich nic "łał!"
    Sam jak nabędę coś nowszego niż E-30, to E-30 przerabiam na full spectrum i będę się bawił fotami full spectrum.. może to o tę zabawę chodzi? No nic, czas pokaże.
    Wolę apzie twoje klasyczne, zamglone pejzaże i pejzaże w ogóle i liczę, że z Toskani pokażesz coś normalnego, klasycznego, a nie tylko IRenki? Na razie uraczyłeś nas tylko zdaje się 2 widoczkami. Ja czekam na jakąś fajna foto-relację z użyciem OM-D

T.
    A myślisz , że to pełne widmo będzie bardziej strawne? Przy moich IR-enkach nauczyłem się o kolorach i szopie więcej niż do tej pory, coś musisz przygasić , by resztki koloru wydobyć, nasyceniem i balansem kolorów musisz poszukać faktury, wciągnęło mnie to fascynujące zajęcie nie ukrywam, a nie chce produkować obrazków wyłącznie biało-czarnych, biało-miodowych czy biało-niebieskich Jakaś 1/3 moich zdjęć z Toskanii zrobiona jest w IR, często w tych samych miejscach i z tego samego statywu, taki przyspieszony kurs zastosowania IR w mojej fotografii.

Pozwolę sobie podziękować w tym miejscu Mirkowi , za bezcenne dla mnie uwagi.

Ciąg dalszy moich poszukiwań:

09.Boczna uliczka w Pitigliano

10.Moja wizja -Obrazka z drogi

11.Prawie nie ruszony jpg z aparatu:

12.Jeden z najsłynniejszych żywopłotów w okolicy Pienzy tym razem w IR. Mam też w kolorze , na razie nie doszedłem...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6091653ag.jpg
Wyświetleń:	159
Rozmiar:	410,9 KB
ID:	66285   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6091607ag.jpg
Wyświetleń:	162
Rozmiar:	407,0 KB
ID:	66286   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6091607agg.jpg
Wyświetleń:	155
Rozmiar:	226,4 KB
ID:	66287   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6091598ag.jpg
Wyświetleń:	157
Rozmiar:	426,5 KB
ID:	66288  

Ostatnio edytowane przez apz ; 1.07.12 o 19:52

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz
    Przy moich IR-enkach nauczyłem się o kolorach i szopie więcej niż do tej pory, coś musisz przygasić , by resztki koloru wydobyć, nasyceniem i balansem kolorów musisz poszukać faktury, wciągnęło mnie to fascynujące zajęcie
    To jest frajda, nie? A jak to przełożysz na "normalne" foty, o ... wtedy dopiero będzie zabawa!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria

A mnie znowu architektura się podoba.
    Ta uliczka w Pitigliano- fajna
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Jak mam być szczery to Twoja wizja "Obrazka z drogi" mi się nie podoba. Dałeś zbyt dużo kontrastu, drzewa w oddali dużo straciły na szczegółowości. Sama funkcja auto-kontrast, czy auto-kolor i wyglądało by lepiej mz. Co do tego jpg. z puszki mam tylko jedną uwagę. Zbyt kompresujesz zdjęcia. Przy dłuższym boku 1200pix ma zaledwie 220KB.

Uprawnienia umieszczania postów