Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Bezlusterkowiec do zdjęć krajobrazów

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Bezlusterkowiec do zdjęć krajobrazów

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta

Ja czekam właśnie na jakieś nowe ruchy w systemie. Kusi mnie do OMD ale mam przeczucie, że następny dostępny model będzie lepszym wyborem..
    mam ten sam dylemat, podobno na Photokinie ma być ruch.

Pozdrawiam.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    mam ten sam dylemat, podobno na Photokinie ma być ruch.

Pozdrawiam.
    A ja pozbyłem się tych dylematów kupująć E-M5 przed wyjazdem wakacyjnym , a duże lub hybrydowe E chętnie posiądę również. Ale ja jestem z tych smarujących swoją ciężko zarobioną kasą tryby fabryk producenta.

PS. Ruch na Photokinie skutkować będzie aparatem na kolejne wakacje, no najwcześniej na zimowe ferie.....
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.06.12 o 10:38
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez orm Zobacz posta
    Mam prośbę o pomoc w wyborze aparatu i obiektywów.
    2. Pen E-pl3
    Dla mnie najfajniejsze olkowe body (poza OM-D)dzięki ruchomemu LCD.
    3. Nikon V1 (ma wbudowany wizjer)
    Bezsensowny system. Matryca mniejsza jak u nas, obiektywy ani super jasne ani jakoś znacząco mniejsze.
    4. Panasonicu m4/3
    Jeśli szukasz czegoś przede wszystkim, co ma od razu wizjer to serie GH i G jak znalazł.
    5. Sony Nex
    Hmm. Nie ma zbytniego wyboru obiektywów to raz, a dwa że wszystkie nexy poza nex-7 nie mają minoltowskiej stopki na lampy, tylko jakiś wynalazek pasujący tylko do ich małej śmiesznej lampki. Miałem okazję zobaczyć NEX-5 i nex-7. NEXy dzięki większej matrycy są fajne do podpinania manuali. NEX-7 jest naprawdę fajny, choć w jego cenie (o ile nie taniej nawet obecnie) można zanabyć bezkonkurencyjnego jak dla mnie pośród bezlusterkowców OM-D.
    Jakieś porady, doświadczenia, uwagi?
    Jeśli chodzi o 1 i 2 to myślałem o std. kicie + naleśniku -- czy to byłby dobry wybór?
    Super pomysł. Kupujesz PENa + KIT + 20mm f/1,7 i po prostu cykasz fotki nie przejmując się.
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Ja czekam właśnie na jakieś nowe ruchy w systemie. Kusi mnie do OMD ale mam przeczucie, że następny dostępny model będzie lepszym wyborem..
    To uniwersalny tekst na każdą porę - czekaj aż wyjdzie nowe lepsze.
    Tak podchodząc wybrałbym teraz używany e-pl1 za kilka stówek i czekał na te ruchy
    - ponarzekasz na AF (do krajobrazów nie jest potrzebny bardzo szybki w końcu), ale jakościowo jpegi Ci to wynagrodzą.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    To uniwersalny tekst na każdą porę - czekaj aż wyjdzie nowe lepsze.
    Tak podchodząc wybrałbym teraz używany e-pl1 za kilka stówek i czekał na te ruchy
    - ponarzekasz na AF (do krajobrazów nie jest potrzebny bardzo szybki w końcu), ale jakościowo jpegi Ci to wynagrodzą.
    ale mam E-3 mam EPL-1 mogę czekać. Gdyby OMD obsługiwal mi błyskiem duże szkła 4/3 np 50-200 alibo 14-54 już bym go miał.
    Wieść niesie, że następny model będzie miał szanse szaleć ze szkłami 4/3

Słowem w tej chwili kupując OMD muszę zmienic system z 4/3 na u4/3 a chcę kupić korpus mikro
    ale zostać ze szkłami z dużego systemu żeby nie musieć zmieniac całkowicie systemu...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Marcin, widziałeś to :

perfekcyjnie dokładne, ostre jak diabli, ale wygodne ? ...hmmm
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Ja bardzo lubię swojego E-PL1, ze szklarnią, którą mam spełnił moje oczekiwania - mogę fotografować, nic specjalnie nie uwiera, nie czekam na to czy tamto - to jest bardzo przyjemny stan. AF jak dla mnie jest wystarczająco szybki, wolniejszy niż w E-PL3, ale dla mojego stylu fotografowania Penem nie jest to istotna różnica. Owszem w E-PL3, którego poużywałem trochę, jest lepiej jeżeli ktoś używa wykrywania twarzy - nowszy aparat ma wykrywanie źrenic i nie ma jak w E-PL1 + m.zd 45/1.8, że czasami na otwartym obiektywnie ostrość jest na nosie czy uszach. Kit od E-PL1 daje całkiem koszerny obrazek (IMHO lepszy niż nowsze wersje kitów), niemniej na kilku zdjęciach widziałem problem "dygnięcia" przy czasach w okolicy 1/100s. W E-PL3 odchylany ekran jest fajny, i teoretycznie aparat ma lepszą ergonomię, niemniej jakoś lepiej fotografuje mi się E-PL1. W E-PL3 chyba nieco przedobrzono z proporcjami LCD - 16:9 - w konsekwencji guziki są zepchnięte na prawo i są małe.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ja bardzo lubię swojego E-PL1, ze szklarnią, którą mam spełnił moje oczekiwania - mogę fotografować, nic specjalnie nie uwiera, nie czekam na to czy tamto - to jest bardzo przyjemny stan. AF jak dla mnie jest wystarczająco szybki, wolniejszy niż w E-PL3, ale dla mojego stylu fotografowania Penem nie jest to istotna różnica. Owszem w E-PL3, którego poużywałem trochę, jest lepiej jeżeli ktoś używa wykrywania twarzy - nowszy aparat ma wykrywanie źrenic i nie ma jak w E-PL1 + m.zd 45/1.8, że czasami na otwartym obiektywnie ostrość jest na nosie czy uszach. Kit od E-PL1 daje całkiem koszerny obrazek (IMHO lepszy niż nowsze wersje kitów), niemniej na kilku zdjęciach widziałem problem "dygnięcia" przy czasach w okolicy 1/100s. W E-PL3 odchylany ekran jest fajny, i teoretycznie aparat ma lepszą ergonomię, niemniej jakoś lepiej fotografuje mi się E-PL1. W E-PL3 chyba nieco przedobrzono z proporcjami LCD - 16:9 - w konsekwencji guziki są zepchnięte na prawo i są małe.
    Lubiłem EPL-1 tak bardzo, że moje E-30 zaczęło leżakować w szafie i poszło do ludzi, Szybciutko polubiłem EM-5 , a z Eplem zostałem jako body rezerwowe i i body z IR. i tak nam to chyba zostanie na dłużej . Dla mnie wady EPL-a 1 są trzy , brak możliwości wyświetlenia poziomicy,światłomierz oszukujący na histogramie i wolny AF, AF mi specjalnie nie przeszkadza, do światłomierza się powoli przyzwyczajam , niedostatki wyświetlacza rekompensuję sobie wizjerem , za to jakość obrazka i ta aktualna cena za body rekompensuje wszystkie wymienione niedostatki.
    Byłem mocno zainteresowany E-5-ką , po zakupieniu EPL-1 mój pośpiech do zakupu opadł, pojawiło się oczekiwanie, co dalej, jakie następne aparaty będą.

---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:07 ----------

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Marcin, widziałeś to :

perfekcyjnie dokładne, ostre jak diabli, ale wygodne ? ...hmmm
    Bodzip nie narzekaj - załóż pierścionek do mocowania statywowego , albo trzymaj pod obiektywem i ciesz się że nie masz dodatkowego kilograma za obiektywem.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ruch na Photokinie skutkować będzie aparatem na kolejne wakacje, no najwcześniej na zimowe ferie.....
    Jak plotka głosi na Photokinie Olek ma pokazać nowe body mikro 4/3 PRO. W sprzedaży ma się ukazać na początku 2013.
    Myślę jednak, że rewolucji nie będzie, a tylko równanie do E-M5. Po Photokinie dokonam wyboru co kopić:E-M5 czy nowe body.

Pozdrawiam.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    światłomierz oszukujący na histogramie
    Histogram prawdopodobnie jest związany z jpgiem, więc z rawa można wycisnąć nieco więcej, szczególnie jak silnik jpg w aparacie jest ustawiony na domyślny (a więc dość duży) kontrast. Można nauczyć się z tym żyć , zresztą dla mnie znacznie fajniejszym ficzerem od klasycznego histogramu jest możliwość włączenia podświetlania wypalonych obszarów w obrazie na żywo.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziękuję wszystkim za uwagi, porady i zdjęcia.
    Kótkie podsumowanie:
    Nikon i Sony raczej odpadają.
    Samsung Nx10 bardzo fajnie wygląda cenowo i jeśli chodzi o parametry na papierze. Ale ja osobiście jakoś tak niezbyt cenię tę firmę na polu fotografii, ale może to moja niewiedza. Jednak poza tym aparat jest stosunkowo duży, blisko mu do lustrzanki, a moje doświadczenia z lustrzanką sa takie, że nie chce się mi jej wyciągac z plecaka -- chyba że idzie się przede wszytskim robić zdjęcia, a ja myślałem o systuacjach, gdzie przede wszystkim się łazi albo nawet drapie po górach, skałkach, feratkach itp.
    Panasonici super, ale to już jest wielkośc porównywalna z O. E520.
    Także zostały mi Olki. I tu na podstawie postów mam wrażenie że wersj puszki nie jest szczególnie ważna, czyli spokojnie można się cofnąc do pierszej albo drugiej generacji. Prawda?
    W szczególności znalazłem fajną ofetę na nowe E-P2 i używane E-P2. Nowe E-p2 jest w zestawie z naleśnikiem olka, ale trochę mnie martwi jedna z opinii że to jest słaby obiektyw. Trochę nie wiem co o tym sądzić
    A jeśli chodzi o nadciągające nowości to z Olkiem już 2 razy tak miałem, że 3 miesiące po zakupie pojawiało się coś zdecydowanie bardziej atrakcyjnego.