Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Bezlusterkowiec do zdjęć krajobrazów

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Odp: Bezlusterkowiec do zdjęć krajobrazów

Na E-PL3 będą teraz promocje, z racji niedługiej premiery następcy.
    Bierz E-PL3 jeśli dopłata nie jest duża, zawsze to nowy aparat i na gwarancji.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

E-PL1 też można kupić nową w MM, Mediaexpertach itp. i do tego cena jest tam nawet niższa niż na allegro 899zł a może nawet już taniej dawno nie byłem. Pewnie jakby się pohandlować to może jeszcze by opuścili.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez opiotr Zobacz posta
    E-PL1 też można kupić nową w MM, Mediaexpertach itp. i do tego cena jest tam nawet niższa niż na allegro 899zł a może nawet już taniej dawno nie byłem. Pewnie jakby się pohandlować to może jeszcze by opuścili.
    Jeśli by mieli ostatnią sztukę, to pewnie by nieco opuścili.
    Kiedyś kupiłem tam ostatniego iPaQ'a i dostałem zniżkę z tej racji.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam ponownie!

Oly E-PL3 za 1399zł był dostępny w Saturnie, ale w momencie jak zakładałem post na forum okazało się, że ostała się im tylko sztuka wystawowa, do której jakoś mi się nie spieszyło. Obecnie E-PL3 w najlepszej ofercie na allegro (jak i ogólnie w sklepach internetowych) to ok 1600zł, w związku z czym pewnie powalczę o staruszka (jeśli tak można nazwać) E-PL1.

E-PL1 obecnie to ok 1050 zł, zdecyduję więc na dniach czy kupić od razu czy czekać na jakąś lepszą chwilę.

Czytać już chyba przestanę, bo im więcej się czyta tym trudniej podjąć decyzję (przebrnąłem przez forumowe wątki o tych aparatach, jak i przez większość wątków o innych bezlusterkowcach; nie ominąłem i konkurencji).

W każdym bądź razie mam nadzieję, że będę zadowolony z zakupu, o czym nie omieszkam poinformować

P.S.
    Twoje zdjęcia @Dobas naprawdę robią ogromne wrażenie. Aparat, fajne szkiełka, ale przede wszystkim wspaniałe miejsca na Ziemi, dobre oko zestrojone z jeszcze lepszymi umiejętności fotografa. Szczerze, to patrząc na zdjęcia Twojej próby, aż się głupio i nieswojo poczułem, że napisałem w temacie zdjęć krajobrazów... Chociaż może to i dobrze, bo od kogo się uczyć jeśli nie od (naj)lepszych...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BroJar Zobacz posta
    Witam Was serdecznie
    A więc stoję przed wyborem aparatu wycieczkowo-rodzinnego, w miarę uniwersalnego, z możliwie najlepszą jakością obrazką w jpeg, a także z trybami ręcznymi, które z czasem chciałbym zgłębić.
    Czy Waszym zdaniem E-PL1 będzie najlepszym wyborem wśród aparatów z wbudowaną stabilizacją w zakresie +/- 1000zł?
    Czy może warto dopłacić do E-PL3, którego widziałem niedawno (nowego) za ~ 1400 zł z kitem 14-42?

Trzymałem w ręku E-PL3, jednakże nie do końca "leżał" mi ten aparat bez gripa. Czy uchwyt zastosowany w E-PL1 powoduje, że trzyma się go wygodniej?
    Wiem, że są tutaj użytkownicy obu aparatów - tych szczególnie proszę o opinie!
    Witaj na Forum!
    Mam dwa epeele pierwsze i bardzo sobie je chwalę, pamiętając jak niewiele kosztowały. Mi się ten aparat trzyma i obsługuje dobrze, zadziwiająco dobrze jak na brak kółek sterujących. E-PL3 fajny jest ale do końca mnie nie przekonał - ekran 16:9 i w konsekwencji elementy sterowania małe i mocno zepchnięte na prawo. E-PL1 ma 100 ISO, co prawda nie natywne ale lepsze takie niż jego brak jak w nowszych Penach. Wolę też BLS-1 z ładowarką pod te aku niż BLS-5 ale to szczegół. Z drugiej strony - dobre ceny na E-PL3 nadchodzą...
    Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Do E-PL3 można dokupić naklejane gripy, które poprawiają chwyt. E-PL3 ma lepszy autofokus i ruchomy wyświetlacz. Obiektyw dodawany do E-PL1 jest optycznie troszkę lepszy od wersji II dodawanej E-PL1 ale autofokus ma słabiutki.
    Zgoda co do obiektywu i uchylnego wyświetlacza - są sytuacje kiedy bardzo się przydaje. Co do AF - dla mnie w praktyce ten w E-PL1 jest całkiem ok, być może to kwestia stylu fotografowania.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Nie patrzyłbym na ceny tylko w internecie u mnie w mieście EuroAGD (i nie tylko często pozostawały sztuki w różnych hipermarketach itp.) są cały czas sztuki E-PL1 za 899zł - nowe. Też sporo zostało nie wyprzedanych egzemplarzy panasonica GF1, który też jest dobrym (jak nie lepszym) aparatem, szkoda tylko że nie ma stabilizacji.