Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Bezlusterkowiec do zdjęć krajobrazów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Bezlusterkowiec do zdjęć krajobrazów

Witam !

EPL-3 bedzie dobrym wyborem: jakosc obrazu/cena/gabaryty/ergonomia/mozliwosci.

EPL-1 tez jest niezly ale glownie do spokojnych zdjec nie wymagajacych szybkiego AF.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

>ORM
    W górach jest czas na wymianę obiektywu więc tu jakiś bezlusterkowiec możesz wziąć. Pytanie czy potrzebujesz tele? Dalej napisałeś "Aparat powinien być raczej mały i poręczny...". Pomijając c.d. zdania, konieczność wymiany obiektywów, stronę wcześniej Janko zaproponował Ci zaawansowany kompakt XZ-1. Dopiszę jeszcze że masz w tej klasie do wzięcia Panasy seria LX oraz budżetowy ale mocno chwalony Samsung EX-1. Ale jeśli upierasz się rzy BZL to w górach tele to max 150, no 175 mm, nie 200, wystarcza w zupełności, sam to wiem po sobie
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

jeżeli koniecznie bezlusterkowiec to pomyśl o podłączeniu manualnego obiektywu (bo plastikowe i góry to średnio się widzą); może samsung nx5? matryca nexa + świetne cenowo szkła. jeżeli wielkość gra rolę to tylko epm-1 ze stałką 17mm - ja do podobnych zdjęć + rodzinne z wakacji kupiłem xz-1 (wielkość, cena - zwłaszcza że na obiektywy dodatkowe mnie w tym momencie nie stać); jadę za kilka dni w tatry to wrzucę trochę zdjęć do galerii;
    Miałem plan kupić epm-1 (bo najmniejszy) + 14-150 na wszelkie rodzinno-wakacjowe imprezy + 17mm w góry (ale budżet 1500zł sprawił xz-1) jeżeli Cię stać nawet się nie zastanawiaj; i obowiązkowo wizjer;

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Sama puszka to najmniej istotny element w tym przypadku, bo wszystkie Olki i Panasy obrazują podobnie. Jedynie OM-D wychodzi przed szereg. Jeśli o mnie chodzi, to poczekałbym trochę na pojawienie się kolejnej generacji PENów (plotki głoszą, że ma być już niebawem). Jeśli będzie w nich taka matryca, jak w OM-D, to brałbym w ciemno. No chyba, że się spieszysz z zakupem, to nie ma na co czekać.

Najważniejsze będą obiektywy. Dobas zamieścił fajne zdjęcia i napisał, że to z E-PL1. Nie napisał jednak, że to nie był E-PL1 z kitem, tylko z dwoma szczególnymi dla krajobrazu obiektywami: Samyangiem 8 mm i m.ZD 9-18. I to one w 99% od strony technicznej spowodowały, że te zdjęcia tak właśnie wyglądają, nie sam korpus.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Ten kit od EPL-1 nie jest wcale taki slaby optycznie.
    Olympus jak wprowadzal pierwsze PENY... To dla EPL-1 jeszcze... staral sie zrobic dosc dobre kitowe szklo

Porownywalem go z ZD 11-22 i kit zupelnie przyzwoicie wypadl.

Zgadzam sie z Toba, ze obiektywy to podstawa a sila systemu sa szkla jakie mozna zaproponowac fotografowi.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 29.06.12 o 13:25
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    Ale jeśli upierasz się rzy BZL to w górach tele to max 150, no 175 mm, nie 200, wystarcza w zupełności, sam to wiem po sobie
    Mnie tam i 300 nie byłoby za dużo
    Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    Miałem plan kupić epm-1 (bo najmniejszy) + 14-150 na wszelkie rodzinno-wakacjowe imprezy + 17mm
    Obawiam się, że nie będzie różnicy między tą siedemnastką, a 14-150. Każda stałka, byle nie ta.

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

A ja na te 300 jestem skazany w górach
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Sama puszka to najmniej istotny element w tym przypadku, bo wszystkie Olki i Panasy obrazują podobnie. Jedynie OM-D wychodzi przed szereg. Jeśli o mnie chodzi, to poczekałbym trochę na pojawienie się kolejnej generacji PENów (plotki głoszą, że ma być już niebawem). Jeśli będzie w nich taka matryca, jak w OM-D, to brałbym w ciemno. No chyba, że się spieszysz z zakupem, to nie ma na co czekać.

Najważniejsze będą obiektywy. Dobas zamieścił fajne zdjęcia i napisał, że to z E-PL1. Nie napisał jednak, że to nie był E-PL1 z kitem, tylko z dwoma szczególnymi dla krajobrazu obiektywami: Samyangiem 8 mm i m.ZD 9-18. I to one w 99% od strony technicznej spowodowały, że te zdjęcia tak właśnie wyglądają, nie sam korpus.
    ale podpowiadam :

kupiłbym tani u4/3 i poszalał w zakupie szkieł...
    I lekka korekcja - Samyang 7,5 - tak im wyszło w u4/3 jak zrobili odpowiednika 8mm BTW sie zastanawiam czy ktoś zauważa pół milimetra w długości ogniskowej Czy to tylko zabieg marketingowy, żeby pokazać, że ogniskowa jeszcze krótsza

Ja czekam właśnie na jakieś nowe ruchy w systemie. Kusi mnie do OMD ale mam przeczucie, że następny dostępny model będzie lepszym wyborem..

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Za Darkiem,

Najlepiej cena/jakosc E-PL1 z kitem (jest bdb), jak AF, to E-PL3, a jak kompakcik jest mozliwy, to dorzuce Fuji X10 do zestawienia, wg mnie genialny aparat z bdb dopracowana matryca.

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta

Ja czekam właśnie na jakieś nowe ruchy w systemie. Kusi mnie do OMD ale mam przeczucie, że następny dostępny model będzie lepszym wyborem..
    No to ja jestem w doskonałej sytuacji - E-30 sobie pracuje od czasu do czasu, podobnie E-PL3. Więc spokojnie mogę czekać na nową generację.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||