Olek mógłby coś jaśniejszego zrobić, przynajmniej 2,0.
Olek mógłby coś jaśniejszego zrobić, przynajmniej 2,0.
Jeśli drugi naleśnik, bo o nich mowa w patentach, będzie 2.8 będzie to znak, że wszystko poniżej 2.8 Oly da tylko w rasowych szkiełkach, nie w popie... nie w naleśnikach
Z drugiej strony nie rozumiem tych narzekań: jest 20/1.7, bardzo uniwersalne a argument, że brak mu korekcji CA (w dobie RT, czy LR za $150) pomaga chyba samym narzekającym chronić ich portfel i żeby nie było: ostatnio robiąc zdjęcie wiertłom CA wylazła i na Panasoniku GF1
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
20/1.7 to nie Olek. 14/2.8 bez sensu skoro jest Panas. Jak rozumiem coś takiego jak np. 10/2.8 jest poza zasięgiem. A po co 22/2.8 jak jest 17/2.8, 20/1.7 i 25/1.4? Dopiero co były narzekania na Sigmę jakie to bezsensowne ogniskowe robi.
A co z wyższej jakości uniwersalnymi, uszczelnionymi szkłami pod OM-D? Przecież ten aparat to wymarzony sprzęt dla reporterów - zwłaszcza tych pracujących w najtrudniejszych warunkach.
17/2,8
Zastanawia mnie czego brakuje dotychczasowej 17stce. niby Optyczni skarżyli się na dystorsję i CA ale generalnie ocena obiektywu była przyzwoita. A tu nowa konstrukcja, do tego bardziej skomplikowana? Czyżby próbowali coś naprawić z powyższych wad? Moim zdaniem, największą wadą tego obiektywu była jego cena ale ja się tam nie znam a z racji ww wady tego obiektywu nie mam (wolałem dołożyć do 20/1,7). Wszakże sporo zdjęć widziałem i mi się podobały...
Nowsza konstrukcja raczej będzie droższa więc tym bardziej
14/2,8
Konstrukcyjnie podobna do nowej 17stki. Ciekawe czy jedna soczewka więcej od konkurencji sprawi że Olympus będzie miał czym zawalczyć z naleśnikiem Panasonika który wszak najgorszy nie jest. Może tak jak u Panasonica będzie dodawana jako kit do małych korpusów?
22/2,8
w segmencie "poszerzanych standardów" ciasno się robi19, 20, 22, 25...
17/2.8 ma niezłą cenę, tyle, że jest gorszy optycznie od 20mm
Jeśli poprawią jakość na tyle, że będzie co najmniej tak samo dobry, to i cena może być identyczna. Przynajmniej ja bym za tyle kupił. Zwłaszcza jakby jeszcze dali do tego MSC czy jak tam się nazywa ten cichy szybki silnik AF.
22/2.8 - dla mnie kompletnie niepotrzebne.
Czekam na 150/2.8 i mam wszystkie obiektywy w systemie. Ewentualnie jeszcze 200/2.8 nie pogardzę.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Wygląda na to, że za 2-3 lata będziemy mieć w zakresie od 10 do 50 mm obiektywy o ogniskowych co jeden milimetr![]()
Może jeszcze jakiś naleśnik 50/2 nam zrobią
Ja chcę tele!
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
jasne tele ważna rzecz