"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
To może inaczej. 216 € za dwa pierścienie ( kawałki obudowy z bagnetem i stykamia ) porównaj sobie do ceny 45/1,8 na amazon.de 283,94 €. Obiektyw oprócz obudowy, bagnetu, to również silnik af, no i kilka szkiełek... Chyba drogie te pierścienie. Ja w każdym razie czekam na chińczyków
Już nie wspomnę o myśli technicznej zawartej w takich pierścieniach, suwmiarka, stanowisko cad do projektowania i jedziemy z koksem. Przy obiektywie chyba trzeba troszkę policzyć, potem zrobić prototypa przestrzelić, zweryfikować, wprowadzić korekty i tak kilka razy. No parę ciekawych maszynek przy szlifowaniu soczewek ma zajęcie nie mówiąc o montażu.
Ostatnio edytowane przez adambieg ; 30.03.12 o 09:59
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Czemu wy się dziwicie , ta różnica, to różnica ceny sposobu podejścia podejścia do pracy i pracownika w Japonii ( w stosunku to tychże dla chińczyków ) i koszty utrzymania sprzętu latającego dla prezesów i zarządu na przykład , każdy chce zarobić i każdy próbuje się cenić... Po tym co pisze nyny wolałbym oryginał.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
GH3 chyba jednak ma być "w Czwórce"; konkurencja właśnie zaprezentowała FS700 pracujące w 4K Słone monstrum.
ps. Jezu, mój telewizor nie ma roku![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
A jednak jest coś więcej niż zwykłe prymitywne przenoszenie sygnałów.
Po podpięciu pierścienia aparat dobrze wiedział, że ma podpięty pierścień.
Pierścień ma swój numer seryjny, który jest przekazywany do aparatu.
Pierścień posiada firmware, który można aktualizować.
itp itd
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie