Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Olympus E-510 Opłaca się ?

Centus
    Gość

Odp: Olympus E-510 Opłaca się ?

Cytat Zamieszczone przez przemek1259 Zobacz posta
    Pisałem że DOPIERO ZACZYNAM SWOJĄ PRZYGODĘ Z FOTOGRAFIĄ, więc proszę się tak nie unosić. Poprostu chce wiedzieć który obiektyw będzie lepszy bo kupuje zestaw, czy obiektyw nikona czy olympusa. Bo nie chce wydawać pieniędzy w niedługim czasie na nowy obiektyw tylko tym coś porobić.
    ten obiektyw bedzie lepszy ... ktorym zrobisz lepsze zdjecie ... naprawde na poczatku nie ma znaczenia od czego zaczniesz

jezeli podejdziesz ambitnie do tematu ... za rok albo dwa no powiedzmy trzy , bedziesz wiedzial co i jak i wtedy wybierzesz sprzet dopasowany do siebie , poki co takie wybory nic nie wnosza , aparaty podane przez Ciebie sa bardzo podobne , kazdym z nich mozesz zrobic wspaniale zdjecie oraz gniota

mysle ze wiecej zyskasz , poswiecajac czas na czytanie ksiazek o fotografii , zdobywajac konkretna wiedze , jak robic dane zdjecia i robic je dobrze

wielu poczatkujacych wyolbrzymia role aparatu w tym jakie beda zdjecia , sam tez taki bylem dwa lata temu , gwarantuje Tobie ze stara lustrzanka analogowa za 50 pln i obiektywem za 100 pln da sie zrobic rewelacyjne zdjecie , a mozesz miec zestaw za 30k pln i brak wiedzy i wartosciowego zdjecia i tak nie zrobisz

generalnie zasada jest prosta , skoro jestes poczatkujacy i szukasz kogos kto podejmie decyzje za Ciebie , wybierz cokolwiek , Ci ktorzy Tobie doradzaja nie znaja Ciebie , nie wiedza co w Tobie siedzi , wiec doradzaja tak jakby sami byli na Twoim miejscu , wiec w sumie dostaniesz w odpowiedzi "ich" zdanie a nie swoje , za czas jakis kiedy sie nauczysz co i jak , sam bedziesz wiedzial czego chcesz

a jezeli juz koniecznie ktos ma podjac decyzje za Ciebie ...

... moj punkt widzenia jest taki ... wybierz Olympusa ... uzywki chodza za naprawde niewielkie pieniadze ... to dobre , trwale aparaty ... nawet tanie kitowe obiektywy sa bardzo dobre , za czas jakis mozesz dokupic jakies szkla ze sredniej polki , tez za bardzo rozsadne pieniadze

a jak sie Tobie nie spodoba , sprzedasz to z niewielka strata za czas jakis i kupisz cos innego

nie ma sie co roztkliwiac nad zakupem aparatu ... slubu z nim nie bierzesz , jak sie nie spodoba ... zmienisz na inny model

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

za centusiem Amen.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

darkelf
    Gość

Pieniądze wydane na książki są sto razy lepszą inwestycją niż te wydane na aparat. Niestety jest to argument kompletnie nie trafiający do większości osób, dla nich nowe body za 2000 czy nowy obiektyw za 1000 to ciekawe rozwinięcie ich fotografii, a ksiązka za 100zł to jakaś paranoja po co wydawać tyle pieniędzy na rzeczy, które da sie wyczytać w sieci... więc udzielanie się w takich wątkach jest zawsze stratą czasu.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Pieniądze wydane na książki są sto razy lepszą inwestycją niż te wydane na aparat. Niestety jest to argument kompletnie nie trafiający do większości osób, dla nich nowe body za 2000 czy nowy obiektyw za 1000 to ciekawe rozwinięcie ich fotografii, a ksiązka za 100zł to jakaś paranoja po co wydawać tyle pieniędzy na rzeczy, które da sie wyczytać w sieci... więc udzielanie się w takich wątkach jest zawsze stratą czasu.
    no niby masz racje , ale kazdy kiedys zaczynal od zera ... czasami ma sie ochote splacic dlug, za pomoc ktora inni dali nam na poczatku

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    no niby masz racje , ale kazdy kiedys zaczynal od zera ... czasami ma sie ochote splacic dlug, za pomoc ktora inni dali nam na poczatku
    Właśnie taki cel ma próba odpisywania, ale oni nigdy z tych rad nie korzystają. Wiesz jak często jakaś panienka zakłada wątek jaki aparat kupić a potem mowi że "kolega co siem zna i widział durzo aparatuff doradził w zklepie"?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Wiesz jak często jakaś panienka zakłada wątek jaki aparat kupić a potem mowi że "kolega co siem zna i widział durzo aparatuff doradził w zklepie"?
    Samo zycie.Teraz kazdy to fotograf i kazda to modelka.Nawet niektore to juz trudno dostepne i nie dla wszystkich.

| OlyJedi Awatar markus74
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Myślę, że uczciwie byłoby jeszcze poinformować, że z tych trzech w/w modeli system Olympusa 4/3 jest już w zasadzie nierozwijany. Warto żeby kolega o tym wiedział przed podjęciem decyzji.

Centus
    Gość

Właśnie taki cel ma próba odpisywania, ale oni nigdy z tych rad nie korzystają. Wiesz jak często jakaś panienka zakłada wątek jaki aparat kupić a potem mowi że "kolega co siem zna i widział durzo aparatuff doradził w zklepie"?

pewnie wiekszosc ludzi tak mysli , ale moga byc wyjatki , ja niecale 2 lata temu kupilem E-520 dual kit ... z polecenia znajomego i wyniku dzialan na moim portfelu

mialem do dyspozycji kwote 1700 pln , chcialem body i dwa obiektywy i mialo to byc nowe , ten warunek spelnial tylko Olek

a argumenty polecajacego , Olek w swoim przedziale cenowym daje wiecej w body niz konkurencja , o szumach i ostrosci slowa nie bylo , kolejny argument byl taki ... Olek daje bardzo dobre obiektywy kitowe , pomimo ze tanie sa swietne optycznie ... no i kupilem

rok pozniej ... zmiana dobrego E-520 dual kit ... na E-3 dual kit , bylem wtedy na etapie podobnego myslenia jak wielu poczatkujacych (lepszy aparat=lepsze zdjecia) , ale z perspektywy czasu ... lubilem E-520 , dal mi wiele radosci ... ale E-3 uwielbiam ... tez daje mi wiele radosci , czy robie lepsze zdjecia niz E-520 , tak robie , ale wplyw na to miala w malej czesci zmiana sprzetu , a w duzej czesci wlasna edukacja fotograficzna i TO FORUM , tutaj wiele sie nauczylem

zapragnalem niedawno analoga , kupilem F80 , bardzo sympatyczny aparacik ... ale juz lezy spakowany i czeka na nowego wlasciciela, bo ... wczoraj wjechal F100

wiec z jednej strony wielu z nas doskonali swoje umiejetnosci , a z drugiej ... jezeli jest mozliwosc miec lepsze zabawki ... dlaczego nie

jaki z tego plynie moral ... kupujac nowszy lepszy sprzet , starajmy sie chociaz troche podnosci wlasne umiejetnosci ... wtedy ma to sens

---------- Post dodany o 20:52 ---------- Poprzedni post był o 20:49 ----------

Cytat Zamieszczone przez markus74 Zobacz posta
    Myślę, że uczciwie byłoby jeszcze poinformować, że z tych trzech w/w modeli system Olympusa 4/3 jest już w zasadzie nierozwijany. Warto żeby kolega o tym wiedział przed podjęciem decyzji.
    eeee tam , przynajmniej ceny uzywek spadly nisko , mam na mysli i sprzet z niskiej jak i pozostalych polek ... moim zdaniem mozna to policzyc na plus

PS

no przeciez ostatnio snil sie komus nowy korpus E-7 , ponoc innowiercy mlaskali z wrazenia i zazdrosci ... wiec cos musi niedlugo sie pojawic

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    bylem wtedy na etapie podobnego myslenia jak wielu poczatkujacych (lepszy aparat=lepsze zdjecia) ,
    Mnie zawsze zastanawiało czy fotografowie robiący zdjęcia modelkom wyobrażają sobie, że modelka do droższego aparatu lepiej pozuje czy też droższy aparat ma w sobie jakąś inteligencję poprawiającą miny modelek czy może światło się lepiej zakrzywia w droższym obiektywie? Ja zmieniłem E-1 na E-30 ponieważ E-30 umiał obracać zdjęcia (w E-1 trzeba to robić samodzielnie) oraz szybciej działał. Dokupiłem D200 aby modelki miały nogi (na ZD50 zazwyczaj nie mają). Nie przypominam sobie nigdy zdjęcia które by było złe z powodu szumów czy dynamiki. Za to z powodu min, póz, kadrów i światła jak najbardziej. Ale to jak mówienie do ściany. "przecież lepszy aparat może nie jest najwazniejszy ale trochę lepsze zdjęcia na pewno będa no co mówisz że nie pomyśl trochę dorośnij"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Bierz Olka w dualkicie, naucz się robić nim dobre zdjęcia, nie dokupuj gadżetów, bo przez pierwszy rok to Ty będziesz ograniczeniem dla sprzętu, a nie odwrotnie. Po roku podejmij decyzję, czy chcesz zmienić, czy rozwijać system.