Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Olympus E-510 Opłaca się ?

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Olympus E-510 Opłaca się ?

Witam! Dopiero zaczynam przygodę z fotografią, dlatego chciałbym zapytać co myślicie o Olympus'ie E-510 ? Robi ładne zdjęcia itp? I czy przede wszystkim da się na nim robić ładne zdjęcia makro i portrety (bo to mnie najbardziej interesuje).

Poniżej daje link do aukcji z której chciałbym kupić ten aparat, prosiłbym o ocenienie czy warto go kupić za te pieniądze czy też nie.

http://tablica.pl/oferta/olympus-e-5...yw-IDMO8N.html

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Olympus E-510 Opłaca się ?

Chyba w zestawie podstawowy obiektyw 14-42. Do makro się nie nadaje. Do portretów tak sobie.
    Jeśli zestaw ma być w tym zakresie cenowym to w ogóle nic specjalnego do portretów ani makro się nie kupi - chodzi o obiektywy, a nie sam aparat.
    Ja bym poszukał coś z mikro 4/3, np. dużo pojawia się używanych i nowych w b. dobrych cenach E-PL1. Dobrych, tzn. poniżej 1000zł za aparat i obiektyw 14-42. Potem jak załapiesz o co w tym chodzi to możesz dokupić jakiś lepszy obiektyw makro, albo do portretu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez przemek1259 Zobacz posta
    Witam! Dopiero zaczynam przygodę z fotografią, dlatego chciałbym zapytać co myślicie o Olympus'ie E-510 ? Robi ładne zdjęcia itp? I czy przede wszystkim da się na nim robić ładne zdjęcia makro i portrety (bo to mnie najbardziej interesuje).
    Jasne, że E-510 da się zrobić dobre zdjęcia. Co do ceny/stanu/atrakcyjności podlinkowanego używanego egzemplarza trudno się wypowiadać. Ja zrobiłbym jednak inaczej - kupiłbym nowego E-PL1 za niewiele większe pieniądze (bo rozumiem, że budżet ma znaczenie) i dużo lepszą matrycą, również z kitem. Oprócz innych zalet ta opcja ma również taką, że opcjonalnie jest dostępna bardzo dobra i względnie niedroga portretówka - m.zd 45/1.8.

---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post był o 22:48 ----------

Harnas mnie uprzedził ale dobrze prawi.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

A słyszałem że na obiektyw można założyć taką soczewkę makro, nie nadaję się to do tego? http://allegro.pl/soczewka-makro-oly...182025410.html

I jeszcze jedno, chciałbym jednak żeby był wizjer w lustrzance, chodzi mi poprostu o to czy robi dużo lepsze zdjęcia ta E-510 niż zwykły kompakt czy mniej więcej to samo, bo jeżeli to samo to szkoda kupować takiej lustrzanki, mam okazje od kumpla kupić właśnie takie lustro za 570zł. I nie mam pojęcia czy warto . Zdjęcia robione by były typowo rodzinne, nieraz właśnie to makro, i portrety nieraz albo ogólnie fotografowanie jakiejś osoby.

Pomożecie?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

A słyszałem że na obiektyw można założyć taką soczewkę makro, nie nadaję się to do tego? http://allegro.pl/soczewka-makro-oly...182025410.html

I jeszcze jedno, chciałbym jednak żeby był wizjer w lustrzance, chodzi mi poprostu o to czy robi dużo lepsze zdjęcia ta E-510 niż zwykły kompakt czy mniej więcej to samo, bo jeżeli to samo to szkoda kupować takiej lustrzanki, mam okazje od kumpla kupić właśnie takie lustro za 570zł. I nie mam pojęcia czy warto . Zdjęcia robione by były typowo rodzinne, nieraz właśnie to makro, i portrety nieraz albo ogólnie fotografowanie jakiejś osoby.

Pomożecie?
    Jesli zadajesz tego typu pytania to odpowiem Ci tak.Bierz te lustro.Aparat ten ma takie mozliwosci ,ktore biedzie Ci naprawde bardzo ciezko przeskoczyc.Jesli po czasie dojdziesz do wniosku,ze w jakis sposob on Ciebie ogranicza to oddasz wnukowi i kupisz sobie inny.
    Te soczewke sobie podaruj,to taka zabawka,ale jak masz pojecie jak i kiedy tym sie bawic.Jesli juz koniecznie chcesz cos do dobrego makro to odpowiedni obiektyw ,jesli taniej to soczewka ale Achromat Marumi,lub jeszcze taniej jakis raynox.Jednak postaw na obiektyw,bo w miare zdobywanych umiejetnosci i tak na nim skonczyst,a to co wydasz po drodze to wyrzucone dziegi.

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Aha, dzięki wielkie, tylko zastanawiam się bo do 600zł mogę mieć 3 aparaty i kompletnie nie wiem który lepszy żeby nie kupować odrazu nowego obiektywu tylko na tym co w zestawie trochę porobić zdjęć. Mogę w tej cenie mieć albo tego Olympusa lub Sony Alpha 100 lub 200 lub Nikon D40.

Centus
    Gość

Aha, dzięki wielkie, tylko zastanawiam się bo do 600zł mogę mieć 3 aparaty i kompletnie nie wiem który lepszy żeby nie kupować odrazu nowego obiektywu tylko na tym co w zestawie trochę porobić zdjęć. Mogę w tej cenie mieć albo tego Olympusa lub Sony Alpha 100 lub 200 lub Nikon D40.
    moja odpowiedz masz w swoim drugim watku

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Aparat typu lustrzanka i to obojetnie jakiego systemu czy marki to zestaw obiektywow i puszka.Kupujac lustrzanke to przede wszystkim kupno obiektywu.Kazdy zestaw z tych co podales bedzie dla Ciebie w rownym stopniu za dobry.

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Aparat typu lustrzanka i to obojetnie jakiego systemu czy marki to zestaw obiektywow i puszka.Kupujac lustrzanke to przede wszystkim kupno obiektywu.Kazdy zestaw z tych co podales bedzie dla Ciebie w rownym stopniu za dobry.
    Pisałem że DOPIERO ZACZYNAM SWOJĄ PRZYGODĘ Z FOTOGRAFIĄ, więc proszę się tak nie unosić. Poprostu chce wiedzieć który obiektyw będzie lepszy bo kupuje zestaw, czy obiektyw nikona czy olympusa. Bo nie chce wydawać pieniędzy w niedługim czasie na nowy obiektyw tylko tym coś porobić.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Pisałem że DOPIERO ZACZYNAM SWOJĄ PRZYGODĘ Z FOTOGRAFIĄ, więc proszę się tak nie unosić. Poprostu chce wiedzieć który obiektyw będzie lepszy bo kupuje zestaw, czy obiektyw nikona czy olympusa. Bo nie chce wydawać pieniędzy w niedługim czasie na nowy obiektyw tylko tym coś porobić.
    Nie zauwazylem zeby Mirek sie uniosl - zwrocil za to uwage na bardzo wazny fakt ze w wypadku lustrzanek obiektywy maja zwykle duzo wieksze znaczenie niz body. Lustrzanka powinna Cie zmusic do myslenia przy robieniu zdjec - oczywiscie pod warunkiem ze chcesz sie czegos nauczyc a nie tylko "cykac". Jesli nie masz w planach wyjscia poza tryb auto to moze warto sie zastanowic nad wyborem jakiegos kompaktu - automatyka zwykle dziala tam ciut lepiej

Sent from my iPad using Tapatalk HD