Zobacz wyniki ankiety: Czy wątek analizy prac laureatów popRAWki ma sens?

Głosujących
28. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

23 82,14%
  • Nie

5 17,86%
Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 153

Wątek: analiza popRAWkowych mistrzów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria

Odp: analiza popRAWkowych mistrzów

..trudny temat...zagłosowałem "za" ale prawda jest taka że ile ludzi tyle gustów, na pewno takie rozgryzanie sprawy bedzie kształcące, kto bedzie chciał sie zgodzić z wersją np.Dziadka, to wyciagnie jakieś wnioski a kto nie...jego sprawa.Generalnie uważam że popRaw-ka powinna być w 100% anonimowa bo jak juz zauważono mogą przemawiać tu osobiste sympatie do autora danej wersji !!! Kwestia następna to, jak saborku zauważyłeś, program którego kto używa !! Na pewno wyrównałoby poziom gdyby określić jakiego programu wszyscy maja używać....ale wiem że to niewykonalne. Tak wiec pozostaje tylko własne odczucie i łut szczęścia....jeden lubi blondynki,drugi brunetki a trzeci rybki....niestety nie głosowałem na Dziadka
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

A moze po prostu zalozyć wątek, w którym każdy zwycięzca popRAWki będzie kolejno podawał przepis na to jak zrobił to i owo.
    Bedziemy mieli dzięki temy w jednym wątku po kolei posty z kolejnymi przepisami z kolejnych popRAWek.
    A i nie bedzie można komentować, tylko przepisy twórców. Będzie jasno i przejrzyście i szybko będzie moża znaleźć to co się chce.
    Co na to?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

eeee thomaso , to bedzie lipa , jak juz wspomnialem moze ktos by chcial przepis na zdjecie nie koniecznie zwyciescy , i tu sie schody zaczna , poza tym juz tak chyba bylo kiedys ze zwyciesca opisywal co i jak poszural suwakami, tudziez popstrykal czyms tam,pzdr.
    ale co by bylo najwazniejsze chyba to to zeby poprawka byla calkiem anonimowa .
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    ..trudny temat...zagłosowałem "za" ale prawda jest taka że ile ludzi tyle gustów, na pewno takie rozgryzanie sprawy bedzie kształcące, kto bedzie chciał sie zgodzić z wersją np.Dziadka, to wyciagnie jakieś wnioski a kto nie...jego sprawa.Generalnie uważam że popRaw-ka powinna być w 100% anonimowa bo jak juz zauważono mogą przemawiać tu osobiste sympatie do autora danej wersji !!! Kwestia następna to, jak saborku zauważyłeś, program którego kto używa !! Na pewno wyrównałoby poziom gdyby określić jakiego programu wszyscy maja używać....ale wiem że to niewykonalne. Tak wiec pozostaje tylko własne odczucie i łut szczęścia....jeden lubi blondynki,drugi brunetki a trzeci rybki....niestety nie głosowałem na Dziadka
    Zaraz, zaraz nie rozmawiajmy o gustach , rozmawiajmy o technikaliach.
    W wołarkach są pędzelki , o troszkę innych funkcjach, ale da się przygasić , nie da się przypudrować.
    A poziom się wyrównuje ćwiczeniem , każdy ćwiczy dla siebie. I ćwiczenie i ocena i podpowiedzi czy dałoby się zrobić lepiej ( inaczej - inną drogą ) niech będzie istotą rozmowy w tym wątku.
    Patrząc na wszystkie prace w tej poprawce mogę szczerze napisać , że nie doceniałem dotąd ACR-a
    Pozdrawiam. AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    A moze po prostu zalozyć wątek, w którym każdy zwycięzca popRAWki będzie kolejno podawał przepis na to jak zrobił to i owo.
    Bedziemy mieli dzięki temy w jednym wątku po kolei posty z kolejnymi przepisami z kolejnych popRAWek.
    A i nie bedzie można komentować, tylko przepisy twórców. Będzie jasno i przejrzyście i szybko będzie moża znaleźć to co się chce.
    Co na to?

T.
    Jest to zacna myśl. Wątek np. "Recepty poprawkowe" przy założeniu, że będą tam tylko owe, ale zda mi się, że wątek na dyskusje o tychże też byłby przydatny.

---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post był o 12:23 ----------

Cytat Zamieszczone przez judasz Zobacz posta
    eeee thomaso , to bedzie lipa , jak juz wspomnialem moze ktos by chcial przepis na zdjecie nie koniecznie zwyciescy , i tu sie schody zaczna , poza tym juz tak chyba bylo kiedys ze zwyciesca opisywal co i jak poszural suwakami, tudziez popstrykal czyms tam,pzdr.
    ale co by bylo najwazniejsze chyba to to zeby poprawka byla calkiem anonimowa .
    Anonimowość jakiegokolwiek konkursu, to fikcja. Zawsze znajdzie się ktoś(niestety) kto znajomemu poda linka do swojej pracy, z dopiskiem "głosuj na to" To wielka rzadkość boć to przecież zabawa, ale jednak ... .
    Wybaczcie szczerość, ale tak jest.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Jest to zacna myśl. Wątek np. "Recepty poprawkowe" przy założeniu, że będą tam tylko owe, ale zda mi się, że wątek na dyskusje o tychże też byłby przydatny
    Dokładnie tak. Rozdzielic watki. Te z receptami zwyciezcow jako osobne, bez mozliwosci dyskusji, tylko same przepisy.
    A drugi niech sobie jest od dyskusji, tylko nie wiem czy jeden wspolny dla kolejnych popRAWek, czy dla kazdej osobno. Choc teraz i tak dyskusje sa wiec nie wiem na ile to by sie roznilo do tego co teraz w watkach popRAWkowych jest?
    Kurde.. gdzies mi sie sens tych "analiz" w tej dyskusji zgubil :P

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

hmmm sabor wiec jesli tak jest i ktos to widzi albo o tym wie powinien bys wyeliminowany i po zawodach , bo w sumie to lipa jak wygra lipnie obrobiona praca a pozniej poleca zachwyty , jeeessssu jak ty to ladnie zrobiles itp itd a poniekad to tylko chlam na ktory glosowali koledzy i kolezanki , ajjj, ja uwazam ze pomysl jest dobry na taki watek , ale widze ze jest dozo glosow za i kilka przeciw, wiec moze lepiej zyc z przekonaniem ze jest sie zlym i uczyc sie od nieudolnych z kolegami niz na odwrot ( oczywiscie nie wskazujac na nikogo ) ps. ja dla odmiany chcial bym sie czegos dowiedziec np. o pracy cezdeville bo mi sie poprostu podoba ,pzdr.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Ja jestem na wszelkie sugestie otwarty, jak samuraj po sepuku.
    Powiadacie: Wątek tylko na "Recepty" - dobrze, ale wiąże się to z moderowaniem postów,
    by rzeczywiście znalazły się tam tylko "Recepty". Każdy inny post po prostu

1. nie będzie zatwierdzany
    2. będzie usuwany
    3. *będzie przenoszony.

Wybierajcie ok?
    *pkt.3 ma rację bytu przy założeniu wątku na "dyskusje o receptach/pracach"
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Ja jestem na wszelkie sugestie otwarty, jak samuraj po sepuku.
    Powiadacie: Wątek tylko na "Recepty" - dobrze, ale wiąże się to z moderowaniem postów,
    by rzeczywiście znalazły się tam tylko "Recepty". Każdy inny post po prostu
    1. nie będzie zatwierdzany
    2. będzie usuwany
    3. *będzie przenoszony.

Wybierajcie ok?
    *pkt.3 ma rację bytu przy założeniu wątku na "dyskusje o receptach/pracach"
    Metoda twardej reki - usuwamy i juz. Po pewneym czasie sie ludzie naucza

T.

| OlyJedi Awatar cezdeville
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez judasz Zobacz posta
    ... ja dla odmiany chcial bym sie czegos dowiedziec np. o pracy cezdeville bo mi sie poprostu podoba...
    Niestety nie mam możliwości podania dokładnej receptury - podszedłem do tematu trochę niefrasobliwie i po zamieszczeniu pracy w galerii skasowałem wszystkie materiały z dysku (raw, xmp, jpg, tec.). Podanie dokładnego przepisu z cyframi nie będzie możliwe, ale postaram się wyjaśnić paru słowach czym się kierowałem.

Tutaj mamy zestawienie surowej klatki i końcowego efektu mojej edycji:

Całość edycji, poza skalowaniem, przeprowadziłem w module Camera Raw Photoshopa.

Z reguły najbardziej podobają mi się zdjęcia wiernie oddające warunki w jakich powstawały. Podobnie w tym przypadku spróbowałem sobie wyobrazić, jak ta scena mogła wyglądać w rzeczywistości. Pierwsze na co zwróciłem uwagę to światło - w tym przypadku raczej chłodne i ostre. Ponieważ zdjęcie powstało w jakimś pomieszczeniu, może piwnicy, spodziewałbym się przytłumionego, ciepłego światła elektrycznego lub np. świecy. W związku z tym na pierwszy ogień poszły suwaki odpowiedzialne za balans: Temperature i Tint. W obu przypadkach przesunąłem je zdecydowanie w prawo - Temperature, aby ocieplić zdjęcie; Tint, aby zminimalizować dominację żółci.
    Następnie postanowiłem zmiękczyć nieco ostre światło, ostro używając w tym celu funkcji Recovery. Ostatnia rzecz której jestem pewien to suwak Vibrance, dzięki któremu mogłem podkreślić ciepłe kolory, jakie zdjęcie uzyskało w poprzednich modyfikacjach. Szczególnie spodobało mi się zabarwienie włosów modelki, które uzyskały przyjemny, lekko kasztanowy odcień.
    I to by było tyle. Mogłem jeszcze ew. majstrować przy suwakach Exposure i Fill Light. Tego już nie jestem pewien, ale na pewno nie miało to decydującego znaczenia dla ostatecznego efektu.

Najlepsze jest to, że dziś ugryzłbym temat już nieco inaczej i prawdopodobnie postarałbym się zmniejszyć nieco nasycenie czerwieni, ale to już inna historia...

Przepraszam jeszcze raz za moje gapiostwo, następnym razem zachowam chociaż xmp, aby móc odtworzyć całą procedurę.

pozdrawiam,
    cezdeville
    14-54 II f2.8-3.5; 40-150 f3.5-4.5; 85 f1.4 @ E-30

ArtificEye on Tumblr
    best way to deal with awkward people is to employ a subtle blend of psychology and extreme violence