Strona 55 z 78 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 775

Wątek: M.Zuiko Digital 45mm 1.8

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Ciągle jednak czekam na naprawdę dobrą sesję jakiegoś ponadprzeciętnego fotografa, żeby kupić to szkiełko, bo kusi od dawna.
    Mocne.

Może Damian? !_NSFW_! dozwolone od lat 8nastu czyli gołe kobitki
    http://www.damianmcgillicuddy.com/journal/

Mi Marla pasuje bo to zwykłe fotki, bez spinania się do poziomu "arthystów" jak np. tu
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40904231
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Szczególnie, że to chyba najdroższe szkło klasy 50/1,8 dostępne na rynku
    No taaa, bo roznica w cenie powala...
    Jesli patrzec po roznych zrodlach to jesli wogole jest, to jest tak minimalna, ze pomijalna.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Po pierwsze - ponadprzeciętny fotograf zrobi super foty nawet g...nym obiektywem, po drugie - nawet geniusz fotografii nie wpłynie chyba na jakość Twoich zdjęć: jak mają być dobre to i tak będą. 45/1.8 na pewno nie będzie w tym przeszkadzał.
    Jak wielu amatorów analizuję obiektyw pod kątem ostrości i w przypadku jasnej stałki - rozmycia tła. To czy będę potrafił nim zrobić dobry kadr to już oczywiście kwestia czy mam umiejętności czy nie. Jednak nie powiesz mi, że nie jest zachęcające jak zobaczysz u kogoś dobre zdjęcia z dobrego obiektywu, jak dla mnie to dobra reklama. Stosując się do Twoich dwóch truizmów, można wysnuć wniosek że dobre zdjęcia da się zrobić camerą obscura i w ogóle nie zaprzątać sobie głowy sprzętem, ale to dział sprzętowy, więc nad tym tu dyskutujemy.
    GF1, 14-45, 20

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jak się weźmie do ręki te najtańsze 50-tki, to od razu czuć, dlaczego kosztują 400 zł.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Dla jednego kilka stówek to nic, a inny kupi za to oświetlenie do domowego studia. Kwestia punktu widzenia. Ciesz się, że jesteś w tej grupie, dla których kilka stówek to nie pieniądz.
    Pozdrawiam

Epicure, ale jak się zrobi nimi zdjęcia, to znów nie wiadomo

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Jednak nie powiesz mi, że nie jest zachęcające jak zobaczysz u kogoś dobre zdjęcia z dobrego obiektywu, jak dla mnie to dobra reklama.
    Takie to proste prawda a mimo to tylko Samyang wpadł na pomysł podesłania fiszki Jankowi , ten zrobił swoje (b. pozytywne komentarze na 43R) i jest heja/z górki; ztc czytam na całym Świecie.

Oly_PL/Jack: dajcie Janko pierwszego 75/1.8, fotki optycznie powinny być lepsze
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 16.03.12 o 14:01
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Dla jednego kilka stówek to nic, a inny kupi za to oświetlenie do domowego studia. Kwestia punktu widzenia. Ciesz się, że jesteś w tej grupie, dla których kilka stówek to nie pieniądz.
    Dla tych, dla których kilka stówek to sprawa fotograficznego "być albo nie być", stworzono kompakty. Zabawa w "systemy" jest już bardziej kosztowna i trzeba się z tym liczyć.

Epicure, ale jak się zrobi nimi zdjęcia, to znów nie wiadomo
    Różnie z tym bywa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Pozdrawiam
    Rozumiem ze porownujesz stare klamoty do nowej i stad ta roznica kilku stowek?

Roznica miedzy np. olkowa 45mm, a nowym nikkorem 50/1.8 afs najtaniej znalezionym na popularnej wyszukiwarce cenowej jest rzedu kiludziesieciu zlotych...
    A sa sklepy gdzie roznicy nie ma zadnej.
    Takze przestan biadolic bo to bez sensu, nie chcesz nie kupuj, ale nie zakrzywiaj rzeczywistosci.

A ktos kto nie ma kasy kupuje stare manuale i przejsciowke i sobie jest zadowolony z posiadania jasnej stalki, jak juz chcesz tak po bandzie jechac.
    Albo jak zostalo to wyzej napisane nie pakuje sie wcale.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

dzarro
    Gość

Jak wielu amatorów analizuję obiektyw pod kątem ostrości i w przypadku jasnej stałki - rozmycia tła. To czy będę potrafił nim zrobić dobry kadr to już oczywiście kwestia czy mam umiejętności czy nie. Jednak nie powiesz mi, że nie jest zachęcające jak zobaczysz u kogoś dobre zdjęcia z dobrego obiektywu, jak dla mnie to dobra reklama. Stosując się do Twoich dwóch truizmów, można wysnuć wniosek że dobre zdjęcia da się zrobić camerą obscura i w ogóle nie zaprzątać sobie głowy sprzętem, ale to dział sprzętowy, więc nad tym tu dyskutujemy.
    Moje truizmy są odpowiedzią na schematyzm Twoich oczekiwań. Każdy obiektyw czy aparat można zaprezentować w sposób, który będzie świadczył o tym, że można nim robić super foty(co zresztą jest prawdą). Śmieszą mnie np. uwagi na forach, na temat tego jakie super kolory daje matryca X, które to uwagi są formułowane na podstawie świetnych fotografii, w przypadku których 99% efektów kolorystycznych jest (przykładowo)wynikiem umiejętnego wykorzystania światła zastanego. Wydaje mi się nawet, że walory obiektywu lepiej pokazują typowe sample - zdjęcia be żadnej wartości nie odciągają uwagi od kwestii technicznych.
    Ten cały kult bokehu wynika chyba z tego, że idealne rozmycie tła zwalnia praktycznie z konieczności komponowania kadru. To zresztą fascynujące, że to co powinno być istotą portretu (w wymiarze technicznym - ukazanie osoby, a przede wszystkim ludzkiej twarzy) staje się jedynie dodatkiem do tła. Pomijam fakt, ile jest znakomitych portretów, w których cały ten kretyński bokeh w ogóle nie występuje, a umiejętnie dobrane, niekoniecznie totalnie rozmazane tło jedynie wzmacnia siłę fotografii.

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

apropo - przypomnialo mi sie jak w jednym z odcinkow digitalrevtv prowadzacy wspomnial cos o tym ze widzial jakas fotke w ktorej fotograf mial zrobic zdjecie swojej narzeczonej na tle wiezy eiffela i przesadzil z rozmyciem tla do tego stopnia ze wiezy w zasadzie nie bylo