Abstarhujac od wszystkiego. Mi GO z 1.8 wystarczy na cropie 2xDla mnie GO jest za duza na ZD50 przy f/2 i przymykam go do portretow do f/3.5-4 bo inaczej jak modelka glowe przekrzywi nieco bardziej to drugie oko wylazi z GO. Nie mowiac juz jak focilem ostatnio na malym pokazie mody. Z taka mala GO to bym seppuku zrobil sobie lens hoodem chyba, kiedy wiekszosc modelki bylaby nieostra. A tak moglem ZD50 na f/3.5 (nawet na f/2) ladowac i mialem duza ladna i bezpieczna GO. Czyli sa momenty gdzie ta wieksza GO jest wazna. Ba, nawet stwierdze, ze w wiekszosci zastosowan wieksza GO jest wazniejsza niz plytka, ktora tylko czasami kreatywnie sie wykorzystuje (cos jak z fisheyem - czasem w uzytku).
Do NORMALNYCH zastosowan to papierowa GO jest o kant **** potluc. Wole wieksza przy jasnym obiektywie co mi zapewnia dobre czasy bez ladowania w wyzsze ISO (ktore zawsze bedzie degradowalo jakosc zdjecia).
Oczywiscie przy dziadku jak E-30 i dla porownania np. D700 to sie niweluje troche bo gosc z D700 z przymknietym obiektywem do f/8 podnosi se ISO > 1000 i jedzie i tak ma lepsza jakosc niz ja na ISO 400. Ale z nowym OM-D sie to zmieni, wyrowna. On ma juz naprawde b. dobra jakos przy wyzszym ISO - IMHO nie do odroznienia przy wydrukach 30x20cm do ISO 3200. Wiec ja z OM-D bede mogl se zjechac z przyslona do f/2.8-3.5 i na ISO 800 (z bardzo dobra jakoscia) bede mial te same czasy -> ergo obrazek bedzie lepszy.
I to jest sila cropa 2x dla systemu 4/3 i m4/3, ktora teraz przy lepszym sensorze zaczyna sie uwidaczniac.
T.