ciagle porównujecie do szkiel ff a z drugiej stron szkła ff co jest?... małe body? a obok szkieł ff w torbie też leża maleństwa?,...idea cropa to idea cropa, jak ktoś nie chce to ma wybór
ciagle porównujecie do szkiel ff a z drugiej stron szkła ff co jest?... małe body? a obok szkieł ff w torbie też leża maleństwa?,...idea cropa to idea cropa, jak ktoś nie chce to ma wybór
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
I użytkownicy tych szkieł latają co pół roku do serwisu bo:
a) obiektywy im skrzypią z braku smaru
b) mają zachlapane soczewki smarem/olejem
?
Inne pytania:
W domu używasz notebooka czy komputer stacjonarny?
Uważasz, że notebooki powinny być zdecydowanie tańsze od komputerów stacjonarnych (podobnej klasy)?
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Porównanie dobre tyle że nie do końca trafione - jednak wciąż FF mają przewagę w zakresie rozpiętości tonalnej etc, nad cropami i m4/3. Klient ma wybór - aparat poręczny bądź lepszy obrazek (w zakresie DR na przykład). Rewolucja nastapi jak pojawi się korpus m4/3 o DR porównywalnej z FF.
Na razie jest jak jest i ja, ale pewnie nie tylko ja, mam dylemat czy inwestować w ambitniejsze szkła do m4/3 czy odkładać pieniądze i kupić jako drugi system coś z FF. Fakt - nawet te najtańsze korpusy FF są droższe od topowych m4/3 ale różnica już nie jest taka ogromna i z powodzeniem można ją pokryć różnicą ceny przy zakupie 2-3 ambitniejszych szkieł.
Tytułowe szkło - zapowiada się fajnie. Konkurencji nie ma to i sprzedawać się będzie. Fascynatów m4/3 jest wystarczająco dużo. Ale czy będzie to szkło na tyle silnym elementem by przyciągnąć do systemu niezdecydowanych / wahających się? Być może w cenie ca 1000 - 1500 zł tak by było ale przy 2,5 tys. już chyba nie.
Nie doczytałeś do końca mojego wpisu. Napisałem wyraźnie, że na FF nie da się realnie porównać, za to na APS-C spokojnie możesz porównać puszkę + 85/1,8 lub 100/2. Przy spodziewanej cenie Olka na poziomie 3000 sam widzisz jak to wypadnie przy porównaniu do do puszki mikro z wizjerem.
---------- Post dodany o 10:39 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------
Może jakiś konkret? Akurat u Canona 85/1,8 to pancerne szkiełko. Ktoś Ci bzdur naopowiadał.
---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post był o 10:39 ----------
To chyba Ty jesteś tendencyjny. Ad.2 4/3 nie daje przewagi, bo na większej matrycy podbijam bezkarnie ISO. We wspólnym zakresie ekwiwalentów przysłon NIE MA RÓŻNICY MIĘDZY 4/3 i FF.
4/3 ze szkłem 75/1,8 na pełnej dziurze przy ISO niższym o 2EV da dokładnie taki sam obrazek jak FF przy 150/3,6 i taki sam czas ekspozycji.
Jeśli nie potrzebujesz mniejszej GO, to RÓŻNIC NIE MA.
Niczego nie demonizuję. Jak ktoś nie potrzebuje, to nie ma problemu. A jak ktoś potrzebuje, to za małą GO się płaci. Jak nie potrzebuję, to kupuję TAŃSZE, ciemniejsze szkło. Ty próbujesz mi wmówić, że ciemność jest zaletą i za ciemność trzeba dopłacać. Sam piszesz, że N 180/2,8 kosztuje 3k, a Ty spodziewasz się takiej ceny O 150/3,6. To nie będzie dobra cena.
Ja nie piszę, że szkło O nie ma sensu. Ma i to dużo, ale za rozsądne pieniądze. Przecież w nim nie będzie kosmicznej technologii.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez fret ; 7.03.12 o 13:51
Nikkor 180/2.8 AF to bardzo dobry obiektyw, wiem, bo go miałem. Jednak weź pod uwagę, że to stara konstrukcja jeszcze z AF na śrubokręt, bez silnika. Więc i cenę ma niższą niż nowsze konstrukcje.
Owszem, nie uważam, że to dobrze, że obiektywy do m4/3 są droższe niż o identycznej ogniskowej do APSC. Ale w tym przypadku płacimy za pewien kompromis wielkości i jakości. 45/1.8 jest mniejszy niż 50/1.8 i nowa 75/1.8 pewnie też będzie mniejsza niż analogiczne 80 mm do pełnej klatki, nie wspominając już o armatach typu 180 mm.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Jakich bzdur?
Po prostu nie zrozumiałeś aluzji.
Jeśli sądzisz, że ten obiektyw w środku też jest metalowy to chyba sam się nasłuchałeś jakiś bzdetów.
Jeśli byłby metalowy to wymagałby konserwacji/smarowania/czyszczenia itp.
Ten obiektyw pewnie jest solidny i pancerny ale na zewnątrz.
Nie przeczę.
Tak jak być może i ten przyszły mZD75
W środku będzie plastik.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
EF 85 f/1,8 jest chyba plastikowy. Przyjrzę mu się uważniej w domu, ale używam go od jakiegoś czasu i jakoś nie odniosłem wrażenia jego niesamowitej pancerności. Zuiko z dobrze spasowanymi, porządnymi plastikami wcale nie były gorsze jakościowo.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja go przetestowałem w akcjitest przetrwał, tylko ujawnił, że pod lakierem jest metal
![]()
Ostatnio edytowane przez fret ; 7.03.12 o 18:43
Przecież samo porównanie FF z m 4/3 jest trochę bez sensu. Dopiero teraz wszedł na rynek aparat, który będzie aspirował do miana sem-pro. W tym systemie dominują małpki z większą matrycą oraz małe amatorskie korpusy o sporych możliwościach multimedialnych. Mamy mnóstwo kitowych obiektywów i kilka lepszych - na ogół droższych od odpowiedników u konkurencji.
System 4/3 był budowany bardziej logicznie - korpusy o różnym poziomie zaawansowania i analogiczny wybór obiektywów.
Sam fakt, że lepsze szkła z m4/3 można porównywać cenowo z FF jest już dla mnie absurdem, Weźmy pod uwagę, że ekstazę budzi fakt, że nowy OM-D ma raptem przekroczyć 5 EV w DR a z dołączonym gripem będzie droższy od Canona 7D, który co prawda jest większy, ale dzięki temu nie potrzebuje gripa i - jako ponoć mało udany model z przed 3 lat - ma DR na poziomie powyżej 6 EV. W puszkach FF jest zapewne jeszcze gorzej![]()
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 7.03.12 o 16:58