Strona 15 z 22 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 218

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6

Przypomniala mi sie dyskusja a propo ostrosci, dyskusja z Epicure, Janeczkiem.
    Przypomniala podczas... czytania Optycznych i testu nalesnika Samsunga...

Pisza dokladnie to samo o czym my tu wczesniej, konkluzja jest rowniez podobna - w swiecie bezlustrowcow niczego nie mozna byc pewnym, a juz na pewno nie na roznych wersjach firmware...

"Trudno nam wyrokować co było przyczyną nietypowego zachowania opisanego w sieci. Przyczyn może być kilka – ot choćby porównywanie obrazów o różnym stopniu wyostrzenia. Wcale nie jest wykluczone, że aparaty o różnym firmware w różny sposób korygują wady obiektywu – a korekty tej nie można przecież wyłączyć (będzie o tym w następnych rozdziałach). A różny sposób korygowania w różny sposób wpływa na odbieraną ostrość zdjęcia."

http://www.optyczne.pl/253.4-Test_ob...ć_obrazu.html

PS:
    widac, ze Redakcja zrozumiala podejscie u43 do podawanych ogniskowych, ile wyjasniania bylo po tescie 14'ki Panasa...

"Taką taktykę stosują właśnie firmy Olympus i Panasonic. Ich obiektywy na RAW-ach mają wyraźnie większe pole widzenia niż na JPEG-ach, a pola widzenia podawane w specyfikacjach odpowiadają temu, co widzimy na plikach JPEG po korekcie dystorsji. Trochę to karkołomne, ale uczciwe w stosunku do klienta, bo dostaje taki kąt widzenia za jaki zapłacił."

http://www.optyczne.pl/253.6-Test_ob...Dystorsja.html

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Ja bym to określił super nie karkołomne, w przypadku 14 nie jeden raz uratowałem sobie fotkę a i 12/2 przepuszczone przez nie Adobe wygląda trochę szerzej. Dla mnie to wartosc dodana.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Jak już się pojawiło "optyczne.pl" w wątku 9-18 to ciekawe kiedy się pojawi test 9-18 na "optyczne.pl"

----
    Można mieć zastrzeżenia do procedury testowej optycznych ale żywię przekonanie że popełniane przez nich "błędy" są systematyczne a przez to wyniki pomiarów są łatwe do porównania.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja bym to określił super nie karkołomne, w przypadku 14 nie jeden raz uratowałem sobie fotkę a i 12/2 przepuszczone przez nie Adobe wygląda trochę szerzej. Dla mnie to wartosc dodana.
    Super to by było z dużo mniejszą dystorsją, zwłaszcza przy cenach powyżej 2,5 tys. zł za szkło. Nie byłoby problemów w rodzaju - czy mój n-ty model Pena/Panasa ma odpowiedni soft czy go nie ma, czy mój program od RAWów koryguje, czy nie koryguje - itd. Karkołomne to będzie jak na rynku będzie coraz więcej obiektywów( w tym tzw. kundli) i coraz więcej model aparatów m 4/3 (zupełnie nowych modeli, modeli nowych - tzw. schodzących, modeli 2,3,4 letnich). Sam jestem ciekaw czy np. z takim G-1 wszystkie najnowsze obiektywy m4/3 będą działać na 100%? Czy będą działać te wszystkie korekty softu - które stają się równie ważne jak sama optyka? Historia standardu 4/3 narzuca raczej rezerwę w używaniu słowa "super".
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 28.02.12 o 13:16

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Sam jestem ciekaw czy np. z takim G-1 wszystkie najnowsze obiektywy m4/3 będą działać na 100%? Czy będą działać te wszystkie korekty softu - które stają się równie ważne jak sama optyka?
    No to jeszcze raz: korekcja geometryczna jest w obiektywie, po podpięciu do G1 czy innego jeśli widzisz obraz na LCD/EVF to znaczy, że masz już scenę "z korekcją" i taki będzie jotpeg, raw natomiast wg uznania i trudu (producentów/pisarzy) softu.

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Historia standardu 4/3 narzuca raczej rezerwę w używaniu słowa "super".
    Nigdy nie liczyłem na więcej niż w roadmapach. Ku mojemu zdziwieniu dostałem więcej: b. tani 45/1.8, fajnie ciężkie 25/1.4 i niedługo (Go Oly Go! ) 75/1.8.
    Jedyne zastrzeżenie mam do fisza Panasa: jak to możliwe, że dali się wydymać "Szyitom"
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

dzarro
    Gość

Czyli dokładnie tak jak myślałem. Dla kogo "super" dla tego "super". "Super" nie jedno ma imię. "Jest super, jest super - więc o co ci chodzi?".

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

FYI:
    W ciągu pięciu dni Oly udostępni nowy firmware - v.1.1. Ma on poprawić stabilność pomiaru ekspozycji podczas pracy w trybie AF-C na korpusie EM5.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Z takim G1 nie będą wszystkie działać jak należy , Panasonic nie aktualizuje softu tego body tak jak późniejszych G. Oni właśnie mają włączona opcję wyrzucania z rynku starszych body.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

FYI: Nowe oprogramowania do szkła, szczegóły w linku
    http://www.optyczne.pl/5009-nowość-O...mware_1.1.html

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Z takim G1 nie będą wszystkie działać jak należy , Panasonic nie aktualizuje softu tego body tak jak późniejszych G. Oni właśnie mają włączona opcję wyrzucania z rynku starszych body.
    I to jest powód dla którego lepiej kupować tańsze body (ale częściej) niż drogie i wypasione.
    Po pierwsze masz zawsze świerzynkę a po drugie częściej nową zabawkę.
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain